test

Živković: Izvršen ustavni puč u Skupštini, odgovor će biti protesti, blokiraćemo saobraćajnice

Standard

12/12/2022

19:24

Antievropska pučistička većina je ponovo izglasala izmjene i dopune zakona o predsjedniku uprkos mišljenju Venecijanske komisije, poručuje na pres konferenciji poslanik DPS-a Danijel Živković.



“Ono što se danas desilo ne možemo nazvati nikako drugačije vec ustavnim pučem”.

“Skrenuto je tako sa evropskog sistema vrijednosti. Siguran sam da nas ovakav današnji potez distancira sa našeg primarnog puta u EU. Pozivali su nas da podržimo sudije Ustavnog suda. Ja ću vas podsjetiti da smo mi imali vrlo korektnu ponudu. A to je da dogovorimo datum izbora i da se ne glasa zakon. Mi bismo podržali jednog sudiju. Opozicija nije učestvovala u izboru 4 sudije Ustavnog suda, već je to bilo gotovo rješenje vladajuće strane”, navodi Živković.

“Da se samo bježalo od izbora. Ono što ćemo mi raditi u narednom periodu. Pružaćemo odgovor i van institucija. Podsjetiću vas na Abazovićevu izjavu. Međutim, imate priliku da vidite kako se mišljenja mijenjaju, jer je njegov prvobitni zahtjev bio da se izabere 1 sudija. Međutim sada smo dobili instrukciju da izaberemo svih 4”, navodi on.

Njihovi naredni potezi su, kaže vaninstitucionalni, odnosno djelovaće dalje protestima.

Jedan od tih je i blokada jednog broja saobraćajnica u Glavnom gradu. Navodi i da ne stoje iza nemira, već žele da građani mirno djeluju i civilizovano. A sve ostalo što se dešavalo je izraz izrevoltiranosti građana.”, kazao je.

Što se tiče Odluke koja je izglasana uz zakon, da stupi po hitnom postupku te da predsjednik ima rok tri dana da potpiše, Živković je nazvao cirkusom i skandalom.

“Očigledno da je ovdje sve moguće, ovdje više ne postoji pravni poredak i ovdje se neko drznuo da uradi sve što želi. To radi pučistička većina”, poručio je on.

Preporučeno

Izvor (naslovna fotografija):

AntenaM

Ostavite komentar

Komentari (0)