test

Živković: Nećemo učestvovati u nastavku sjednice i dati legitimitet akciji Danijele Đurović

Standard

21/10/2022

18:44

Demokratska partija socijalista (DPS) neće legitimisati ovakav proces i sigurno nećemo učestvovati u radu Skupštine i dati legitimitet ovakvoj akciji predsjednice Skupštine Danijele Đurović, saopštio je šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković.

”Zasijedanje je sazvano da se biraju sudije Ustavnog suda i upoznati ste sa hronologijom onoga što se dešavalo. Nijesmo imali priliku da vidimo konsenzus jer poslanici većine iz 2020. godine nijesu imali političke volje”, kazao je Živković.

Podsjetio je da je potrebna 3/5 u prvom, 2/3 u drugom krugu za izbor sudija Ustavnog suda.

Šef poslaničkog kluba DPS-a je kazao da se odgovornost pokušava prebaciti na njih.

”Ovakav odnos prema izboru sudija pokazuje da se ne želi ostvariti dijalog po tom pitanju”, ocijenio je Živković.

On je podsjetio da je na posljednjem javnom pozivu prijavljeno 13 kandidata koji su prijavljeni i prethodni javni poziv.

”Nalazimo se u situaciji da politički subjekti sa drugog pola ne žele dobro Crnoj Gori i predstavljaju se kao ljudi koji žele da drže sistem u blokadi”, kazao je on.

Šef poslaničkog kluba DPS-a je podsjetio da je dogovor na kolegijumu bio da nema dopuna dnevnog reda, a rekao je da odgovornost za to leži na predsjednici Skupštine Danijeli Đurović.

”Đurović je bila upozorena da stavljajući ovaj prijedlog na dopunu dnevnog reda direktno krši Ustav i poslovnik i da time ulazi u zonu zakonske odgovornosti”, dodao je Živković.

Naveo je i da Vlada kojoj je izglasano nepovjerenje ne može tražiti razrješenje ministara.

”Ovo je put srozavanja kredibileta parlamenta i odgovor nosi predsjednica Skupštine”, ponovio je Živković.

On smatra da neko na ovaj način želi da pobere simpatije biračkog tijela pred izbornu šutnju kako bi obezbijedio podršku.

Poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović-Stanković je kazala da njih ni Liberalnu partiju (LP) niko nije zvao na razgovore za dogovor oko imenovanja u pravosuđu.

Saglasna je i da je na Đurović odgovornost oko dopune dnevnog reda

”Tačno se zna, u Ustavu piše koji je posao Vlade u prelaznom periodu. SDP će protiv predsjednice Skupštine podnijeti krivičnu prijavu zbog zloupotrebe službenog položaja”, poručila je Vuksanović-Stanković.

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša je ukazao na to da je u parlamentu zadatak zaštita kredibiliteta institucije.

”Ne smijemo da budemo ekspozitura Vlade”, poručio je on.

Rekao je da je član 146 poslovnika jasan – premijer može tražiti promjenu sastava vlade samo tokom trajanja mandata.

”Važna je riječ mandat jer u Ustavu piše da mandat vlade traje između ostalog dok joj se ne izglasa nepovjerenje. Zahtjev nije validan jer smijenjeni premijer nema pravo da mijenja minustre smijenjene Vlade ”, konstatovao je Mugoša.

Zamislite, kaže Mugoša, da dođemo u situaciju da oni dobiju povjerenje i da imamo dva ministra u vladi koji imaju povjerenje i Vladu koja ga nema.

”Ne možemo da prisustvujemo sjednici na kojoj se grubo krši poslovnik i da dajemo legitimitet takvom urušavanju institucija”, poručio je Mugoša.

On smatra da je neprimjereno da lekcije o Evropi drže pojedini politički subjekti. Prema njegovim riječima, to je pomalo je degutantno.

”Koliko su za Evropu pokazuju i dva posljednja izvještaja Evropske komisije o Crnoj Gori. I na kraju do Evrope se ne dolazi ucjenama i silom, nego dijalogom i kompromisom”, poručio je Mugoša.

Govoreći o prijedlogu za izbor sudija Ustavnog suda kazao je i da je od kolega tražio da ih ne dovode u situaciju da se dogovore između sebe pa da pred njih izađu sa ucjenom, ali da se to nije dogodilo.

Predsjednik Liberalne partija (LP) Andrija Popović je ukazao na to da u prijedlogu o imenovanju sudija nema predstavnika manjinskih naroda.

”Znajući da mi nećemo glasati za ove kandidate koje su izabrali DF, URA, SNP i Demokrate, znamo da je to propao projekat i da novi javni poziv ide već od poneđeljka”, kazao je Popović.

Govoreći o inicijativi za razrješenje ministara u tehničkom mandatu Raška Konjevića i Ranka Krivokapića, rekao je da to nije smjelo da dođe na dnevni red.

”Što reći, smijenjeni premijer smijenjene Vlade, smjenjuje smijenjene ministre..”, kazao je Popović.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Izvor: Pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (0)