test

Živković: URA će pristati na rekonstrukciju Vlade

Standard

21/09/2021

07:15

Rekonstruisana Vlada će okrenuti leđa međunarodnoj zajednici koja je činila sve, u posljednjih godinu, da zadrži DF van vlasti, sprječavajući ga da uđe u Vladu, ocijenio je predstavnik Građanske inicijative ''21. maj'' Miodrag Živković.



On je, za Gradski portal, podsjetio da konflikti u parlamentarnoj većini traju od prvog dana formiranja Vlade i da je riječ o konglomeratu političkih struktura različitog u ideološkom i političkom smislu.

“Ono zajedničko što imaju je mrcvarenje i satiranje Crne Gore. Nažalost, tom projektu se od samog početka priključila nekada građanska struktura URA, koja danas bez izuzetka učestvuje u nacionalističkom projektu velikosrpskog sveta kojim se komanduje iz Beograda”, kazao je Živković.

Njihov cilj je, smatra, samo da zadrže vlast.

“DF i Demokrate čine više od 90 odsto vladajuće većine i najavljenom rekonstrukcijom vlade pokušava se dati nova dimenzija vlasti u Crnoj Gori koja godinu ne može da ispuni zadatke koje su pred nju postavili kreatori “srpskog sveta”, odnosno Crkva Srbije i državni vrh te zemlje”, jasan je Živković.

“Nemam dilemu da će URA prihvatiti rekonstrukciju”

Kaže kako nema dilemu da će URA pristati na rekonstrukciju Vlade.

“Jer je pokazala da je kvislinška struktura, bez karaktera i dostojanstva, koja je do sada prihvatila svakojaka satiranja Crne Gore i vjerovatno će ponizno prihvatiti i ostatak koji se pred nju postavlja”, ocijenio je Živković.

Prema njegovim riječima, Crna Gora će rekonstrukcijom Vlade okrenuti leđa međunarodnoj zajednici koja je činila sve u posljednjih godinu da DF zadrži van vlasti.

“Ulaskom DF-a u izvršnu vlast umnogome se mijenja međunarodna slika o Crnoj Gori i aktuelnoj Vladi, i to je nova dimenzija o kojoj će morati svi da razmisle. Nastavlja se agonija, mrcvarenje i siguran sam da ni ova rekonstrukcija Vlade neće donijeti ništa novo, osim očekivanog ozbiljnijeg uključenja međunarodne zajednice koje građanska Crna Gora treba da dočeka spremno i pokuša da izbori prijevremene parlamentarne izbore”, zaključio je Živković.

Blažić: Rekonstrukcija Vlade jedina opcija koja je moguća bez parlamentarnih izbora

Dekan Fakulteta za državne i evropske studije Đorđije Blažić, rekao je da se ekspertska vlada po pravilu formira kada je društvo u teškoj socio-ekonomskoj situaciji i da je njen zadatak da državu izvuče iz krize. Dodaje da je takva vlada prelazna i uvijek ograničenog mandata.

“Naš ustavno-pravni sistem ne dozvoljava mogućnost da se nova vlada sa novim premijerom formira u mandatu aktuelne Skupštine. Postoji samo jedna mogućnost, da se izvrši rekonstrukcija Vlade, ako treba u punom obimu. Premijer može da zatraži razrješenje svih ministara i potpredsjednika i predloži novi sastav, ali on mora ostati”, precizirao je Blažić.

Navodi da svi uslovi koje je Ustav propisao za prestanak mandata Vlade imaju za pravnu posljedicu parlamentarne izbore, a samim tim i izbor nove Vlade.

“Predsjednik države može da predloži novog mandatara samo nakon sprovedenih parlamentarnih izbora, što znači da on nema ustavnih ovlašćenja da na pola mandata Skupštine predlaže novog premijera. On bi to mogao da uradi, ali bi ušao u zonu odgovornosti zbog povrede Ustava i tada bi 27 poslanika moglo da pokrene postupak pred Ustavnim sudom”, kazao je Blažić Gradskom portalu.

Napominje da mu je bliska političko-ekspertska vlada, jer je po svojoj pravnoj primjeni izvršno-politički organ.

“Naš ustavnopravni sistem ima samo tri politička organa: predsjednika države, Skupštinu i Vladu koja je izvršno-politički organ. Jedina opcija koja je moguća bez parlamentarnih izbora je rekonstrukcija i kombinacija političko-ekspertske Vlade”, kaže Blažić.

Izvor: Gradski portal
Izvor (naslovna fotografija):

Miodrag Živković

Ostavite komentar

Komentari (1)

Kineski Zid

21 Sep. at 08:59

URA ce pristati na sve, apriori, jer je u braku s nemani!