test

RAGBI u Crnoj Gori: Ljubav prema sportu jača od bilo kakvih prepreka

Standard

24/09/2022

10:46

Ragbi je sport koji je nastao prvom polovinom 19. vijeka u Ujedinjenom Kraljevstvu. Igra se loptom ovalnog oblika, na terenu pravougaonog oblika, nalik fudbalskom. Popularnost ovog sporta dokazuje činjenica da je svjetsko prvenstvo u Ragbiju 15 treće najgledanije, odmah iza fudbala i košarke.

Ipak, iako ovaj sport ima dugu istoriju, u Crnoj Gori je počeo da se igra relativno skoro. Ideja o implementaciji ragbija u Crnogorsku sportsku porodicu potekla je od Australijanca Becketa Tuckera, koji je živio i radio u Crnoj Gori. Prvi klub je osnovan 2011. u Tivtu, a ubrzo nakon toga je talas ragbija zapljusnuo Kotor, Bar, Podgoricu, Nikšić i Cetinje. Ragbi savez Crne Gore je osnovan 2013. godine, a od 2021. godine Crna Gora može da se pohvali kako ima jedinu predsjednicu ragbi saveza u Evropi, Zoricu Kostić. Iste godine je naš ragbi savez postao punopravni član Evropske kuće ragbija.

Ovaj ekipni sport spada u porodicu ”kolizionih” sportova, prate ga stereotipi da je grub, i ima više varijacija (Ragbi 15, 10,7, ragbi na pijesku). Osnovna pravila ovog sporta su da igrač nosi loptu u rukama, pasove je dozvoljeno davati igračima iza sebe, a cilj je ostaviti loptu u “esej zoni”, što vrijedi 5 poena.

O položaju u kakvom se nalazi ragbi u Crnoj Gori razgovarali smo sa predsjednicom saveza Zoricom Kostić.

Predsjednica Ragbi saveza Crne Gore: Zorica Kostić

“Ragbi savez broji 7 registrovanih klubova, koji nisu finansijski stabilni, s obzirom na da ragbi kod nas i dalje raste. Entuzijazam i ljubav prema sportu ljudi koji igraju ragbi jači su od bilo kakvih prepreka ili loših uslova za trening”, kaže Kostić i dodaje da najveći problem predstavlja to što Crna Gora nema teren za ragbi.

“Kada reprezentacija ima obaveze i pripreme, nijesmo u mogućnosti naći pogodan teren za održavanje treninga, jer često nailazimo na nerazumijevanje od strane vlasnika fudbalskih terena – ili su cijene zakupa previsoke ili smatraju da ćemo im “izroviti” teren. Samim tim u ljetnjim mjesecima treniramo na zelenim površinama koje sami uredimo i očistimo, a u toku zime u balon sali”.

Muška ragbi reprezentacija u disciplini ragbi 15 se ove godine, prvi put u istoriji, plasirala u viši rang i od ove jeseni igraće Evropski kup nacija u Konferenciji 2 Jug, u grupi sa Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Turskom. Naredne godine će i muška i ženska reprezentacija u disciplini ragbi 7 učestvovati na Igrama malih zemalja, kao i na evropskim prvenstvima u već pomenutoj disciplini.

U predstojeće obaveze, naša reprezentacija ulazi bez pritiska.

“Glavni cilj je da pružimo svoj maksimum na terenu i pokažemo da Crna Gora ima veliki ragbi potencijal. Nadamo se da će, samim tim, doći i rezultati” poručuje Kostić.

Ovog ljeta se u Crnoj Gori se po prvi put održalo i prvenstvo Crne Gore u ragbiju na pijesku, a savez će, nakon reprezentativnih obaveza, organizovati prvenstvo u ragbiju 10 i ragbiju 7 koje će odlučiti prvaka Crne Gore u tim disciplinama.

Damjan Nikčević

Izvor (naslovna fotografija):

Izvor: Ragbi savez Crne Gore

Ostavite komentar

Komentari (0)