test

Gradski derbi pod Goricom: Budućnost želi pobjedu protiv Titograda

Standard

12/09/2020

11:46

Pobjeda

Svih pet utakmica 4. kola Telekom 1. CFL igra se u subotu – u gradskom derbiju pod Goricom sastaju se Budućnost i Titograd, vodeća Podgorica gostuje Iskri, dok će snage u Beranama odmjeriti Jezero i Sutjeska. Zeta će na Trešnjici tražiti prvu pobjedu protiv Dečića, a Rudar pod Golubinjom dočekuje Petrovac.

Budućnost – Titograd

Dva poraza iz tri utakmice nije uobičajeni stil Budućnosti, koja večeras protiv Titograda želi da promijeni kurs i vrati se na pobjednički put.

Šampion je sporije ušao u novu sezonu, ali nije kasno da ispravi kikseve – gradski derbi biće prilika da ,,plavi“ uhvate zalet za vrh tabele i naprave dobru uvertiru pred evropski meč sa Astanom, narednog četvrtka u Kazahstanu.

Iz podgoričkog kluba stiže poruka da je dvoneđeljna pauza prijala ekipi, bez obzira što trener Mladen Milinković nije imao sve fudbalere na broju.

Imali smo i odustnih i povrijeđenih igrača, ali nadam se da smo pauzu iskoristili da ekipu psihološki i fizički vratimo u normalu. U prethodnom periodu nijesmo imali dovoljno vremena da odradimo sve što smo htjeli jer smo bili u karantinu zbog korona virusa. To se odrazilo na igru i rezultate, ali očekujem da ćemo u nastavku biti mnogo bolji“, rekao je Milinković, a zatim nastavio:

Izgubili smo samo jednom u dvadesetak utakmica prošle sezone, a sada dva puta nakon tri kola. Nijesmo naučili na te situacije i dobro je što nijesmo. Igračima je teško pao ovakav početak, ali desilo se što se desilo. To je prošlo. Moramo da gledamo naprijed. Bitno je da napravimo barem tri pozitivna rezultata, a onda će i ekipa biti kao ranije – nezaustavljiva. Vjerujem da ćemo se radovati i ponovo uživati u dobrim izdanjima Budućnosti“, ističe kormilar ,,plavih“.

Čudni su fudbalski putevi – Nikola Rakojević 26. novembra 2016. godine porazom pod Goricom od Budućnosti završio je misiju na klupi Mladosti. Večeras, gotovo četiri godine kasnije na istom mjestu, protiv iste ekipe, debitovaće po treći put na klupi tima sa Starog aerodroma, koji sada nosi naziv OFK Titograd.

Rakojević je od ,,romantičara“ napravio čudo – na Stari aerodrom osvojena je titula šampiona Crne Gore, ekipa pravila čuda na evropskoj sceni, pa se Pecova generacija Mladosti smatra posebnom u istoriji našeg fudbala od povratka nezavisnosti. Sada su okolnosti potpuno drugačije – Peco ima ispred sebe ekipu koja je jedva spasila prvoligaški život, ekipu u kojoj je dosta mladih i neafirmisanih igrača, sa par pojačanja, zbog čega niko ni prije početka sezone nije mogao projektovati krajnje domete ovog tima. Titograd je loše krenuo, a nakon što je dva meča vodio i izgubio Zoran Govedarica, ,,romantičare“ su protiv Petrovca (2:2) vodili njegovi pomoćnici Mirko Raičević i Drago Maraš, a večeras će dirigentsku palicu, nakon samo par treninga preuzeti zvanično Nikola Rakojević.

Iako se u ekipi nalaze neki igrači sa kojima sam radio, trebaće mi malo vremena da se upoznam sa ostalim, a posebno sa potencijalom mladih igrača. Fokusiraćemo se na pripremu, moramo raditi bolju pripremu utakmica, jer je primijetno da OFK Titograd nije osvajao bodove kada se to od njega očekivalo, a zašto je to tako vidjećemo“, kazao je Nikola Rakojević.

Iskra – Podgorica

Iskru večeras očekuje prvi od tri prvenstvena derbija i nezahvalno je prognozirati ko je od Podgorice, Sutjeske i Titograda teži protivnik. Ipak, jedno je sigurno, pomenuti okršaji pobuđuju veliku pažnju naše fudbalske javnosti. Nakon odličnog evropskog izdanja Danilovgrađani su kratku pauzu maksimalno iskoristili na svakodnevnim veoma zahtjevnim treninzima i sa puno samopouzdanja najavljuju još bolja izdanja na oba nacionalna fronta – u šampionatu i Kupu.

Debi na međunarodnoj sceni već je arhiviran sa svim onim analizama koje će biti itekako neophodne za buduće izazove mimo granica Crne Gore. Sada smo potpuno posvećeni domaćim utakmicama i s obzirom na to da ćemo za sedam dana odmjeriti snage sa tri renomirana protivnika koji takođe pretenduju na najviši plasman mi moramo na pravi način odgovoriti svim obavezama i koliko je moguće uvećati bodovni saldo“, kazao je trener Iskre Aleksandar Nedović.

Podgorica je dobrim rezultatima na početku sezone skrenula pažnju na sebe. Tri utakmice, tri pobjede i gol razlika 7:0, uz činjenicu da je očitana lekcija šampionu ekipi Budućnosti u vidu trijumfa od 4:0, jasno pokazuje da to nije slučajnost, već da su Lješkopoljci dobro ukomponovani i da su napravili tim koji će ove sezone tražiti iskorak više, odnosno mjesto na evropskoj sceni.

Podgorica će večeras pokušati da trijumfalni niz nastavi u Danilovgradu protiv Iskre, koja je nedavno debitovala na evropskoj sceni, pa je svima u taboru najmlađeg prvoligaša jasno da ih čeka težak posao i velika bitka.

Znamo da je Iskra kvalitetna ekipa, a uz to igramo na njihovom terenu i jasno je da neće biti lako. Cijenimo rivala, jer je to tim u čijim redovima je nekoliko sjajnih pojedinaca, a pokazali su minule sezone snagu kada su tokom cijele godine bili u samom vrhu. Međutim, i mi smo u dobroj formi, pobjednička serija na startu sezone donijela je veliko samopouzdanje, sjajnu atmosferu u ekipi, tako da sam siguran da će nas to sve dodatno pogurati da pružimo još jedno dobro izdanje“, kazao je Jovan Vujović, vezista Podgorice.

Jezero – Sutjeska

Tri meča bez poraza, uz pet osvojenih bodova – dosta razloga za zadovoljstvo u taboru Jezera pred današnju utakmicu sa Sutjeskom.

Dobar početak daje mir i sigurnost timu Milije Savovića uoči novog duela pred praznim tribinama Gradskog stadiona u Beranama.

Zadovoljni smo igrom i rezultatima na startu prvenstva. Iskoristili smo to za dobar rad tokom pauze. Trudili smo se da ekipu dignemo na veći nivo, a očekujem da sve to prenesemo na teren. Probaćemo i danas da zadržimo pozitivan trend, bez obzira što igramo sa najjačim rivalom do sada“, rekao je Savović.

Plavljani su psihološki rasterećeni, za razliku od Nikšićana koji nemaju pobjedu u novoj sezoni.

Ne gledamo njihovo stanje, već samo svoje. Pokušaćemo da izvučemo maksimum. Ovo je za nas najteži meč do sada. Sutjeska možda nije otvorila sezonu onako kako je željela, ali to je, uz Budućnost, najbolji tim na domaćoj sceni. Imaju nekoliko reprezentativaca, tehnički potencijal i individualni kvalitet. Nikšićani su favoriti, a mi ćemo se boriti za bod ili tri“, ističe Savović.

Desetkovana je Sutjeska, koronom i povredama, ali nije bez želje da uknjiži prvu ovosezonsku pobjedu i to baš na gostovanju, protiv Jezera, koje je startovlo dobro, mimo realnih očekivanja. Tokom prvenstvene pauze kraj Bistrice jedva da se na treningu moglo sastaviti i pola tima, ali već juče trener Radojičić je sakupio dovoljno igrača za početak meča i klupu, jer su se pojedinci oporavili.

I, ponovo, reklo bi se, imaće „plavo-bijeli“ solidan sastav na terenu u Beranama, ali su svjesni i da im neće biti lako.

Jezero je počelo šampionat odlično, imaju pet bodova i vjerovatno su puni samopouzdanja, a mi nikad gori, ali samo ako se pogledaju rezultati, nabroje naši pehovi… Dakle, ako pružimo maksimum logično je da slavimo. Uostalom, mi u svaki meč ulazimo s najvećim ambicijama, pa zašto ne bi i protiv Jezera. Valjda je vrijeme više da nadoknadimo izgubljene bodove i možda se to desi baš sad kad smo desetkovani, kad smo u kadrovskim i rezultatskim problemima „do guše““, kazao je, uoči današnjeg meča u Beranama, prvotimac Sutjeske Božo Marković.

Zeta – Dečić

Zeta je loše otvorila novu sezonu na domaćoj sceni, u dva meča – protiv Iskre i Jezera – osvojila samo bod (duel sa Rudarom odgođen), a u avgustu je završila i nastup u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

Jedva smo čekali pauzu zbog obaveza reprezentacije kako bismo podigli nivo fizičke spreme i uigranosti. To nam je bilo prijeko potrebno jer smo imali i dosta rovitih i igrača koji su nam se kasnije pridužili“, rekao je trener Dejan Roganović.

Uprkos pauzi, ,,vukovi“ i dalje imaju kadrovskih problema, pa će Roganović večeras u komšijskom okršaju sa Dečićem morati da izvede oslabljen sastav.

Nijesu ni nas zaobišli problemi usljed pogoršane epidemiološke situacije. Imamo četiri igrača inficiranih virusom kovid-19, uz to Janko Simović mora da odradi kaznu zbog kartona iz prošle sezone, dok Denis Alfonso Sopo nije sa nama čekajući potrebnu papirologiju da bi mogao da nastupa u Evropi. Borimo se sa svim problemima i vjerujem da će se na kraju sve dobro završiti“, naveo je Roganović.

Dečić je pokazao na otvaranju sezone da neće igrati epizodnu ulogu, već da iako je tek ušao iz Druge lige ima tim, koji može mnogo. Da je spreman zaista za velike stvari Dečić želi da pokaže i danas na gostovanju komšijama, ekipi Zete.

Zeta je uvijek neugodan rival. Sigurno da nas čeka težak posao, protiv ekipe koja zna da igra na rezultat i protiv koje nikada nije lako igrati, posebno ne u Golubovcima“, kazao je Ivan Mijušković, vezista Dečića.

Tuzani su u prvih tri kola osvojili pet bodova, poput lidera, ekipe Podgorice, tim su koji u tri kola nije primio gol, a pauza u prvenstvu možda i nije došla u pravi čas, ali se u redovima Dečića nadaju da će nastaviti sa dobrom serijom.

Pauza je vjerovatno više obradovala Zetu, nego nas. Sigurno je da su se konsolidovali nakon pauze, nastupa u Evropi i malo jačeg rasporeda. Naše prvenstvo je postalo zanimljivo, svako svakoga može da dobije, tako da se nadamo uzbudljivoj utakmici u kojoj naravno vidimo svoju šansu“, naglasio je Mijušković.

Rudar – Petrovac

Fudbaleri Rudara sa pobjedničkim ambicijama dočekuju Petrovac u drugom vezanom meču pod Golubinjom.

U prošlom su slavili protiv Titograda (3:1), a u međuvremenu su imali tri sedmice da podignu kondiciju i još bolje uigraju linije tima.

Samopouzdanje je na nivou nakon trijumfa u prethodnom kolu. Mnogo nam znači ta pobjeda i vjerujem da će uticati na naše izdanje i igru, počev od današnjeg duela sa Petrovcem. Imali smo sedmicu više za rad nakon što nam je odložen prošli duel zbog obaveza Zete u Evropi. Trenirali smo jako, a da smo bolji nego što smo bili – treba da potvrdimo na terenu“, rekao je trener Pljevljaka Vuko Bogavac, koji nastavlja:

Petrovac je tim koji će se, kao i mi, boriti za opstanak. Domaćini smo i protiv direktnih rivala moramo da idemo na pobjedu. Oni su do sada dva puta igrali na strani i osvojili po bod. Biće mnogo teško. Respektujem ih kao ekipu, a takođe i njihovog trenera Vukčevića, koji radi odličan posao od kada je stigao pod Malo brdo. Potrudićemo se da odigramo najbolje što možemo, a vjerujem da onda ni rezultat neće izostati“, ističe kormilar prvoligaša sa sjevera.

Dva boda iz tri kola nijesu naročito dobar učinak, ali za Petrovac takav skor na startu prvenstva nije razočaravajući.

,,Nebo-plavi“ su u gostima remizirali sa Sutjeskom i Titogradom, dok su kod kuće poraženi od Podgorice, jedine ekipe sa maksimalnim učinkom.

Imali smo tri teška protivnika i zadovoljni smo rezultatima u dosadašnjem toku sezone. Dosta igrača je otišlo iz Petrovca tokom ljeta, neki od nas stigli su kasnije, tako da smatram da su prethodni rezultat dobar signal pred naredne izazove“, rekao je Nikola Zvrko, strijelac pogotka za remi sa Titogradom u prošlom kolu.

TELEKOM 1. CFL, 4. KOLO

Berane: Jezero – Sutjeska (17.15h)

Pljevlja: Rudar – Petrovac (18h)

Danilovgrad: Iskra – Podgorica (18h)

Podgorica: Budućnost – Titograd (20h)

Golubovci: Zeta – Dečić (20h)

Пласман обезедио SofaScore LiveScore
Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Filip Filipović

Ostavite komentar

Komentari (0)