test

Ko je ABA lider?

Standard

06/12/2020

10:57

Pobjeda

Već pola decenije, dueli Budućnost Volija i Crvene zvezde su regionalni derbiji bez premca; ,,crème de la crème“, ono najbolje što ABA liga može ponuditi košarkaškoj Evropi. U nedjelju (18h) u Beogradu, 98. put u istoriji kada su sva takmičenja u pitanju i prvi put nakon više od 13 mjeseci, Podgoričani će protiv najjačeg rivala tražiti šansu za trijumf.

Konačno kompletna, nakon turbulentnog mjeseca obilježenog sa blizu tri sedmice neplanirane pauze zbog korona virusa za skoro kompletan tim, ekipa Petra Mijovića ulazi u derbi – i dalje neporažena u ABA ligi. Duel timova koji su do sada u regionalnom takmičenju ostvarili maksimalan skor donijeće i odgovor na pitanje u važnoj fazi regularnog dijela – ko je zaista trenutno ABA lider? Jake adute, ali i aktuelne probleme ima i beogradski evroligaš i naš najveći klub; sve odgovore otkriće teren beogradskog ,,Pionira“, u nedjelju veče…

Nadam se da ćemo biti spremni da pružimo otpor, da učinimo sve da se vratimo sa pobjedom iz Beograda“, rekao je strateg ,,plavih“ Petar Mijović uoči meča u Beogradu.

Dobar period rada

Budućnost Voli je tokom sedmice za nama konačno, nakon mjesec, imala priliku da trenira kompletna. Nastup beka Petra Popovića zbog povrede je ipak i dalje pod znakom pitanja. Centar Vili Rid zbog korona virusa pauzirao je duže od svih… Ipak, period dugo čekanog zajedničkog rada je prijao.

Derbi meč u pravom smislu riječi je pred nama, duel neporaženih timova u ABA ligi. Doduše, mi smo sa ozbiljnim brojem mečeva koje nijesmo odigrali zbog korona virusa… Sigurno da derbi dolazi u jednom momentu koji je za nas jako specifičan. Sva dešavanja oko korona virusa, nakon toga i sedmica bez zajedničkog treninga zbog obaveza velikog broja igrača sa reprezentacijom, pa povratak… Jednostavno, mislim da smo izgubili dosta vremena u periodu kada smo, nakon svega sa korona virusom, morali biti duže zajedno“, rekao je Mijović.

Zvezda igra fizički žestoko, fokusirana na pritisak u odbrani, pogotovo spoljne linije, odakle vuče efikasnu tranziciju. U Evroligi je, uprkos skoru 4-8, trenutno treći skakački tim. U pozicionom napadu ipak očigledno ima probleme…

Mislim da smo, opet, napravili dobar posao u posljednjim danima i miniciklusu pripreme za dva veoma važna meča za nas. Crvena zvezda je tim koji je pravljen za Evroligu, za Top 8 ambicije. Otvorili su sezonu dominantno, sa visokim pobjedama u ABA ligi, a u dva posljednja kola su imali dva tijesna trijumfa“, dodao je Mijović.

Perfekcija u oba pravca

Ključni problem za Zvezdu je eventualni izostanak beka Lengstona Hola, koji nije igrao u posljednje skoro tri sedmice. Utisak je, da bekovi Ivanović, Kobs, Dela Vale, mogu efikasno kažnjavati rivala…

Sigurno da igrači Zvezdeimaju ozbiljan kvalitet. Mislim da smo i mi tokom sezone pokazali da sa pravom pretendujemo na sam vrh. Utakmici prilazimo sa izuzetnim respektom prema protivniku, ali i sa izuzetnim respektom prema kvalitetu koji mi imamo. Očekujem dobar, intenzivan meč sa mnogo taktičkih zamisli sa obje strane. Takođe, očekujem da odgovorimo na sve ono što je do sada bio glavni Zvezdin kvalitet“, zaključio je Petar Mijović.

Nikola Ivanović, plejmejker ,,plavih“, fokusiran je prije svega na težak period koji slijedi – već u utorak Budućnost Voli gostuje Ulmu, potom u petak dočekuje Bulonj Metropolitan u Evrokupu…

Igramo protiv najbolje ekipe u ligi. Nakon mjesec dana smo konačno kompletni i meč protiv Zvezde iskoristićemo upravo na način, da počnemo podizati naš kvalitet igre. Period pred nama je težak, do početka naredne godine“, kazao je Ivanović.

Podgoričanin, heroj ABA finala 2018. godine, zna koliko su fizički i taktički zahtjevni dueli sa beogradskim evrligašem.

Zvezda je izuzetno kvalitetna i da bi bili konkurentni u meču moramo igrati u oba pravca gotovo savršeno. Očekuje nas mnogo rada na terenu tokom meča u nedjelju, a tako i tokom narednog mjeseca. Nadam se da ćemo svi zajedno to moći da iznesemo“, zaključio je Ivanović.

Zvezda je u seriji loših rezultata u Evroligi, trener Saša Obradović je suočen sa kritikama nekoliko sedmica, tako da je sigurno više opterećena očekivanjima nego Podgoričani.

Obradovićev respekt

Saša Obradović, trener Crvene zvezde, upozorio je na veliki kvalitet Budućnost Volija.

Dolazi nam u goste jedan od favorita za osvajanje ABA lige. Vrlo ozbiljan protivnik, koji je vrlo dobro popunjen na svim pozicijama, dodatno su se pojačali i tokom sezone. Igraju dobru timsku košarku, kombinacija su iskustva i mladosti, dobrih atletskih sposobnosti, a dodatni kvalitet im daje i činjenica da veći broj igrača, uključujući i nosioce igraju zajedno već neko vrijeme, i vrlo dobro se poznaju. Znamo koliko je važna utakmica i imamo veliku želju i motiv da pobijedimo. Na prvom mestu želimo da odigramo dobro, i eliminišemo loše faze iz prethodnih igara“, rekao je Obradović.

Kuridža: Borbeno i čvrsto

Krilni centar Crvene zvezde Marko Jagodić-Kuridža očekuje žestok meč u Beogradu.

Očekuje nas teška utakmica i jedan od najozbiljnijih ispita u regionalnom takmičenju od početka sezone. Ekipa Budućnost Volija je odigrala nekoliko vrlo dobrih mečeva od početka sezone, sačuvali su nukleus ekipe Kobsa, Ivanovića, Nikolića… i na to dodali Apića, Rida, Mitrovića, Edžima i italijanskog reprezentativca Dela Valea…što govori da su im ambicije najveće. I tako ćemo se i postaviti pred ovu utakmicu, igramo je protiv rivala koji želi kao i mi sam vrh. Očekujem da odigramo borbeno, čvrsto, i da svedemo greške i padove koncentracije na najmanju mjeru, čime bi stvorili uslove da dođemo do vrlo važne pobjede koja bi nam predstavljala i podstrek za dalje“, rekao je Jagodić-Kuridža.

Pažnja na šut za tri

Crvena zvezda ima čak 44,5 procenata realizacije šuta za tri poena trenutno u ABA ligi, to je element igre na koji treba obratiti pažnju. ,,Plavi“ šutiraju trojke u ABA sa 36 procenata uspješnosti.

Rival ima prednost u asistencijama (22:15,2 u prosjeku), a Podgoričani u skoku, 34,6 po meču, spram 32,6 evroligaša.

Izvor: Pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (0)