test

STANDARDOV PREGLED NAJVAŽNIJIH SPORTSKIH DOGAĐAJA U 2022. GODINI

Standard

31/12/2022

11:33

Još jedna sportska godina puna uzbudjenja je iza nas. Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Kataru i Zimske olimpijske igre u Pekingu su očigledno donijele najviše uzbudjenja za sve ljubitelje sporta ove godine. Osim toga pratili smo uzbudljiva svjetska i evropske prvenstva u brojnim sportovima kao i završnice u najelitnijim klupskim takmičenjima. Bilo je kao i uvijek mnogo različitog sportskog programa u kojem bi svako pronašao nešto za sebe tokom ove godine i sport bi nas jednostavno “zalijepio“ za male ekrane.

JANUAR I FEBRUAR


Nova sportska godina kao i svaki put od daleke 1954.godine počinje sa takmičenjem u ski skokovima “Četiri skakaonice“ koje se održava u Njemačkoj i Austriji ( Obersdorf,Garmiš-Partenkirhen, Inzbruk i Bišofskofen). Tri od četiri skakaonice se tradicionalno održavaju od 1. do 6.januara dok se ona uvodna u Obersdorfu održava dva dana prije i otvara takmičenje.
Ove godine prvo mjesto i zlatnu medalju je osvojio Japanac Rjoju Kobajaši, dok su srebrenu i bronzanu medalju osvojili Norvežani Lidvik i Granerund.

Kobajaši sa titulom Zlatnog orla ( Izvor : Japan Times)

Prvo veliko fudbalsko takmičenje za ovu godinu, Afrički kup Nacija se održalo u Kamerunu od 9.januara do 6.februara i donijelo je mnogo uzbuđenja i iznenađenja. Od potpune katastrofe najvećeg favorita za osvajanje ovog trofeja reprezentacije Alžira i ispadanje u grupi do velikog iznenađenja Burkine Faso i prolaska u polufinale. Ipak prvenstvo je naravno obilježilo finale između ekipa Egipta i Senegala u kojem su snage omjerili i tadašnje glavne vedete Liverpula, Sadio Mane i Mohamed Salah. Senegal je trijumfovao posle boljeg izvođenja penala rezultatom 4:2 nakon utakmice bez golova u regularnom dijelu utakmice i produžecima i tako došao do svoje prve titule šampiona Afrike ikada. U meču za treće mjesto je domaćin Kamerun u spektakularnoj utakmici takođe nakon boljeg izvođenja penala porazio najveću senzaciju turnira Burkinu Faso.

Reprezentativci Senegala ( Izvor CNN)

Januar je takođe bio izuzetno značajan mjesec za rukomet, održalo se Evropsko prvenstvo za muškarce u Mađarskoj i Slovačkoj od 13. do 30. Januara. Na kojem je učestvovala i naša reprezentacija i prikazala odličnu predstavu. Crnogorski reprezentativci su prošli preliminarnu rundu i plasirali se među 12 najboljih ali na kraju ipak nijesu uspjeli da dođu do senzacije i polufinala. Titulu šampiona Evrope osvojili su Šveđani u finalu protiv Španaca, rezultatom 27:26 i tako stigli do svoje pete titule evropskog šampiona, dok je do bronzane medalje došla ekipa Danske.


U januaru se takođe i održao i prvi Grand Slam turnir u tenisu, Australian Open u Melburnu gdje je titulu osvojio Rafael Nadal trijumfom u nezaboravnom finalu preokretom protiv Rusa Danila Medvedeva rezultatom 3:2 u setovima. U ženskoj konkurenciji titulu je osvojila Australijanka Ešli Barti trijumfovavši u finalu protiv Amerikanke Daniel Kolins.

Od 19.januara do 6.februara održano je i Evropsko futsal prvenstvo u Holandiji. Titulu je odbranila reprezentacija Portugala pobjedom protiv Rusije u finalu rezultatom 4:2 . Najdominantnija država u evropskom futsalu Španija sa čak sedam titula šampiona Evrope,ovog puta morala je da se zadovolji bronzom.

Zimske Olimpijske igre u Pekingu su sigurno najvažniji sportski događaj ove godine, nakon naravno Svjetskog prvenstva u fudbalu koje se održalo u Kataru. Mnogo zanimljivih takmičenja i događaja smo pratili a mora se primijetiti da su ovogodišnje izdanje Zimskih olimpijskih igara obilježili sjajni Norvežani sa 37 medalja od kojih 16 zlatnih. Veoma zapamćene nastupe su imali Njemci i Amerikanci sa 27 odnosno 25 medalja. Zapaženi su takođe bili i Kinezi koji su osvojili 15 medalja ali čak 9 zlatnih i od njih su jedino više najsjajnijih odličja imali Norvežani.
U februaru je takođe počeo i čuveni ragbi turnir “Šest Nacija “ čije je ovogodišnje izdanje dominantno osvojila Francuska.

Najveći događaj u godini za većinu ljubitelja sporta u Americi Superboul-NFL finale se ove godine održao 14.februara u Inglvudu u Kaliforniji gdje je ekipa Los Anđeles Remsa pobijedila Sinsinati Bengalse rezultatom 23-20.

MART- MAJ

Veoma duga i naporna sezona motosportova počela je u martu. Moto GP šampionat krenuo je 6.marta u Kataru, u ovoj trci trijumfovao je Italijan Enea Bestianini koji vozi za Dukati, dok su na pobjedničkom postolju završili i Južnoafrikac Bred Binder i Španac Pol Espargaro.

Sezona Formule 1 počela je u Bahrainu. Veliku nagradu Bahraina je osvojio trkač iz Kneževine Monako Šarl Lekler što je bila njegova prva pobjeda još od Velike nagrade Italije 2019.godine i donio je prvu pobjedu za svoj Ferari. Na pobjedničkom postolju završili su Španac Karlos Sainz takođe iz Ferarija i legendarni Britanac Luis Hamilton koji vozi za Mercedes.

U martu se organizovao i prvi Masters 1000 turnir u tenisu Indian Vels gdje je u muškoj konkurenciji trijumfovao Amerikanac Tejlor Fric a u ženskoj Poljakinja Iga Švjontek.
Od 16. Aprila do 2. maja održalo se Svjetsko prvenstvo u snukeru u Šefildu gdje do titule dolazi legendarni Roni O Saliven pobjedom nad Džudom Trampom u finalu.

MAJ-JUN

Maj je još jedan mjesec koji je veoma posvećen fudbalu. Završavaju se nacionalni šampionati kao i sva evropska takmičenja.
Što se tiče Liga Petice, u Engleskoj Premier Ligi u veoma uzbudljivoj sezoni ekipa Mančester Sitija odbranila je titulu šampiona Engleske u poslednjem kolu nakon pobjede posle preokreta nad ekipom Aston Vile rezultatom 3:2 i stižu do svoje osme titule šampiona Engleske ispred ekipe Liverpula sa 93 osvojena boda,samo jednim više od crvenih.
U Španiji Real Madrid rutinski osvaja titulu sa 86 boda i svrgava sa trona svog gradskog rivala Atletiko Madrid i dolazi do svoje 35. Titule šampiona Španije.
U Njemačkoj Bundesligi ništa novo, Bajern Minhen stiže do svoje desete uzastupne titule šampiona i do 32 ukupno. Osvojili su 77 bodova u sezoni i sa 8 više od najvećeg rivala Dortmunda osvojili novi trofej.
U italijanskoj Seriji A dolazi do nove smjene šampiona, novi vladar italijanskog fudbala je Milan, koji osvaja Skudeto sa 86 bodova, dva više od šampiona i gradskog rivala Intera i osvaja svoju 19u titulu prvaka Italije. Crveno-crni su titulu obezbijedili u poslednjem kolu trijumfom protiv ekipe Sasuola u gostima rezultatom 3:0.
U Francuskoj se nakon senzacionalne titule ekipe Lila prošle godine, rutinski na tron vraća ekipa PSG-a. Osvajaju sa 86 bodova, čak 15 više od drugoplasiranog Marseja svoju jubilarnu 10. Titulu šampiona Francuske.
Finale Lige Šampiona, najveća utakmica klupskog fudbala u sezoni odigrala se 28.maja u Parizu na legendarnom Sent-Deniju, gdje su snage odmjerili Real Madrid i Liverpul. Ekipa Real Madrida dolazi do pobjede rezultatom 1:0 golom Brazilca Viniciusa Juniora i dolazi do svoje 14.titule šampiona Evrope.

Igrači Real Madrida proslavljaju trofej Lige Šampiona Izvor: Marca


Finale Lige Evrope se odigralo 18.maja i finalisti su iznenadili mnoge. Sastale su se ekipe Ajntrahta i Rendžersa koje su na putu do finala skidali skalpove nekim ozbiljnim evropskim velikanima kao što su Barselona i Borusija Dortmund. Ekipa Ajntraht Frankfurta je stigla do titule nakon boljeg izvođenja penala. Rezultat je bio 1:1 nakon regularnog dijela igre i produžetaka.
Od 13. do 29.maja se održalo u Svjetsko prvenstvo u hokeju u Finskoj. Domaća reprezentacije stigla je do titule pobjedivši Kanadu u finalu i tako osvojila svoju četvrtu titulu svjetskog prvaka u istoriji. Do bronzane medalje je stigla reprezentacija Češke.
Rolan Garos je još jedan veoma važan događaj u ovom dijelu godine. Drugi Grand Slam turnir je trajao od 22.maja do 5.juna a titulu je osvojio Rafael Nadal pobjedom protiv Norvežanina Ruda 3:0 u finalu i stigao do rekordne 22. Grand Slam titule. U ženskoj konkurenciji Grand Slam titulu osvaja Iga Svojntek pobjedom protiv Amerikanke Kori Gof u finalu.
Fajnal 4 Evrolige se održao u Beogradu od 19 do 21.maja. Na završnom turniru najjačeg evropskog takmičenja u košarci učestvovali su Efes, Real Madrid,Barselona i Olimpijakos. Do odbrane titule i svoje druge titule šampiona Evrope u istoriji kluba dolazi turski Anadolu Efes. Ostvarili su pobjedu u veoma neizvjesnoj utakmici u finalu protiv ekipe Real Madrida rezultatom 58:57. Do treće pozicije došla je ekipa Barselone.

Igrači Efesa Izvor:Euroleague

Od 3. do 17.juna održala se finalna serija najjače kosarkaške lige na svijetu- NBA lige između ekipa Boston Seltiksa i Golden Stejt Voriorsa. Ekipe Golden Stejta je na čelu sa izvanrednim Stefom Karijem došla do pobjede u seriji rezultatom 4:2 i tako došla do svoje sedme NBA titule u istoriji kluba i tako su postali treći najtrofejniji klub u NBA ligi nakon što su prestigli ekipu Čikago Bulsa.

Igrači Golden Stejta Izvor : Sky Sports

JUN-AVGUST

Od 27.juna do 10.jula održao se treći Grand Slam u sezoni, onaj napopularniji Vimbldon kojeg često i nazivaju nezvaničnim svjetskim prvenstvom. U Londonu do svoje 21. Grand Slam titule stiže Novak Đoković, pobjedom protiv Nika Kirgiosa u odličnom finalu rezultatom 3:1 i tako Srbin osvaja svoju sedmu titulu na vimbldonskom travnatom tepihu. U ženskoj konkurenciji do titule dolazi Elena Ribakina.
Tur de Frans – najpoznatija biciklistička tura trka održana je u julu. Do trijumfa u 109.izdanju Tur de Fransa stiže Danac Jonas Vingegor. Na drugom mjestu je završio Slovenac Tadej Pogačar a poslednji na podijumu je bio Britanac Gerejnt Tomas.

Navažniji događaj u julu je definitivno bilo Svjetsko prvenstvo u Atletici održano od 15. do 24. u Judžinu u Oregonu u Sjedinjenim Američkim državama. U kraljici sportova, Amerika je bila ubjedljivo najdominantija država. Osvojili su 33 medalja, od kojih 13 zlatnih. Osim domaćina izuzetne uspjehe su ostvarili Etiopija, Jamajka i Kenija sa 10 osvojenih medalja.
Što se tiče nekih najznačajnijih disciplina, u trci na 100 metara u muškoj konkurenciji do zlata je došao Amerikanac Fred Kerli a u ženskoj Jamajčanska Šejli Frejzer-Prajs. U trci na 200 metara u muškoj konkurenciji do zlata je stigao domaći predstavnik Noa Lajls a u ženskoj Šerika Džekson iz Jamajke.

AVGUST- SEPTEMBAR

Od 11 do 21. avgusta održano je evropsko prvenstvo u vodenim sportovima u Rimu.

Najdominantnija nacija su bili Italijani, koji su kao domaćini došli do impresivne 72 medalje od kojih su 25 bile najsjajnije. Zavidan uspjeh su ostvarili Britanci sa 27 medalja,kao i Francuzi sa 22.
16. avgust – 21 avgust se održalo evropsko prvenstvo za atletičare u Minhenu. Na ovom takmičenju najviše medalja je uzela Velika Britanija 20, a najviše zlatnih medalja je upisala Njemačka 16.

U avgustu su održani i svjetsko prvenstvo u džudou u Uzbekistanu i kajaku u Kanadi.
Svjetsko prvenstvo za odbojkaše se održalo u Poljskoj i Sloveniji od 26.avgusta do 11.septembra. Takmičenje je trebalo da bude održano u Rusiji, ali je zbog njihove agresije na Ukrajinu ovo takmičenje kao i mnoga druga moralo da promijeni mjesto odigravanja. U finalu u poljskim Katovicama, reprezentacija Italije je uspjela da pobijedi domaću reprezentaciju rezultatom 3:1 i da osvoji svoju četvrtu titulu šampiona Svijeta. Do bronzane medalje došla je reprezentacija Brazila.

Evropsko prvenstvo za veterpoliste je odigrano od 27.avgusta do 10.septembra u Splitu. Na ovom takmičenju je učestvovala i naša reprezentacija ali je eliminisana nakon poraza u četvrtfinalu od reprezentacije Mađarske rezultatom 11:8. Naša reprezentacija je takmičenje završila na sedmom mjestu trijumfom protiv Gruzije. Do zlatne medalje stigla je domaća reprezentacija- Hrvatske. U veoma neizvjesnoj utakmici savladali su Mađarsku rezultatom 10:9 i osvojili svoju drugu zlatnu medalju na svjetskim prvenstvima od sticanja nezavisnosti. Bronzanu medalju su osvojili reprezentativci Španije nakon trijumfa nad Italijom.

Hrvatski vaterpolisti proslavljaju titulu šampiona Evrope Izvor : Xinhua

Poslednji teniski Grand Slam u sezoni US Open odigran je od 28.avgusta do 10.septembra u Njujorku. Do svoje prve Grand Slam titule u karijeri stiže mladi Španac Karlos Alkaraz pobjedom protiv Ruda u finalu rezultatom 3:1, kome je to drugo izgubljeno Grand Slam finale nakon poraza od Nadala u Parizu. U ženskoj konkurenciji do titule dolazi Iga Svjontek pobjedom u finalu protiv Ons Žaber.

SEPTEMBAR- OKTOBAR


Evropsko prvenstvo u košarci održano je u Gruziji, Češkoj, Italiji i Njemačkoj od 1. do 18.septembra. Ovo je još jedno veliko takmičenje na kojem je Crna Gora imala svoje predstavnike i koji su ostvarili odličan utisak. Naša reprezentacije je prošla grupnu fazu takmičenja i plasirala se u osminu finala gdje je zaustavljena od domaćina i polufinalista Njemaca u veoma neizvjesnoj utakmici, u kojoj su naši reprezentativci u drugom poluvremenu pružili odličan otpor i umalo došli do nevjerovatnog preokreta i pored minusa od 27 poena na početku treće četvrtine. Naša reprezentacija je na kraju poražena rezultatom 85:79 i ostaje pitanje da li bi naši momci uspjeli da dođu do senzacionalnog preokreta da nije bilo nekih upitnih sudijskih odluka.
Do titule šampiona Evrope su došli Španci, izuzetnom igrom tokom cijelog turnira. U finalu su pobijedili reprezentaciju Francuske rezultatom 88:76 i stigli do svoje 14 medalje na evropskim prvenstvima i četvrte zlatne. Bronzanu medalju osvojili su domaćini Njemci trijumfom protiv Poljske.

Španci sa titulom šampiona Evrope Izvor: Tobias Schwartz

Od 23.septembra do 3.oktobra održano je Svjetsko prvenstvo u košarci za dame u Australiji. Naša reprezentacija se nije plasirala na ovo takmičenje ali je Balkan imao dva predstavnika, Srbiju i Bosnu Hercegovinu. Reprezentativke BIH su takmičenje završili već u grupnoj fazi dok je reprezentacija Srbije u četvrtfinalu ubjedljivo poražena od favorizovanih Amerikanki. One su došle i do zlatne medalje, četvrte uzastopne za Sjedinjene Američke države kao i 11. ukupno. Amerikanke su pobijedile reprezentaciju Kine u finalu rezultatom 83-61. Domaćini na ovom prvenstvu,Australijanke osvojile su bronzanu medalju nakon trijumfa u meču za treće mjesto protiv ekipe Kanade.

Od 23.septembra do 15.oktobra održalo se i Svjetsko prvenstvo za dame u odbojci u Holandiji i Poljskoj. Do zlatne medalje izvanrednom igrom stižu reprezentativke Srbije,nakon pobjede protiv Brazilki u finalu ubjedljivim rezultatom 3:0. Imale su veoma težak put do finala,osim pobjede protiv Brazila u četvrtfinalu su eliminisale domaćina Poljsku a u polufinalu još jednu elitnu reprezentaciju, Sjedinjene Američke države. Odbojkašice Srbije su tako uspjele da odbrane titulu šampionki svijeta osvojenu 2018.godine u Japanu. Italijanke su osvojile bronzanu medalju.
U septembru je takođe održano Svjetsko prvenstvo u veslanju u Češkoj i u rvanju u Beogradu.

OKTOBAR- NOVEMBAR

U oktobru i novembru su se održavale poslednje trke u sezoni u Moto GP i Formula 1 karavanu. U Formuli 1 od marta pa sve do 20.novembra i poslednje trke u Abu Dabiju održano 22 trke. Titulu najboljeg vozača sa čak 454 poena osvojio je Holanđanin i vozač Red Bula Maks Ferštapen. Drugi na tabeli je završio Šarl Lekler a treći Serhio Perez. Ferštapen je u ovoj sezoni ostvario 15 pobjeda i imao je i još dva postolja. Na listi konstruktora trijumfovao je Red Bul sa 759 osvojenih bodova.

U Moto GP do titule je došao Italijan Frančesko Banjaja koji je vozio za Dukati. Drugi na tabeli je završio Francuz Fabio Kvantararo, vozač Jamahe a na trećem mjesto je završio Italijan Enea Bastianini. Što se tiče konstruktora, ubjedljivo je najbolji bio Dukati.

NOVEMBAR-DECEMBAR

Evropsko prvenstvo za rukometašice održalo se 4. do 20.novembra u Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Sloveniji. Ovo je bilo veoma uspješno takmičenje za našu reprezentaciju. Nakon sjajnih partija u Podgorici i pobjeda protiv Španije,Njemačke i Poljske naše reprezentativke nastavljaju svoj pohod dalje ka Skoplju. Naše djevojke u Skoplju nakon poraza od Francuske uspijavaju da pobjedom protiv reprezentacije Rumunije 35-34 plasman u polufinale koje se igralo u Ljubljani. Naše djevojke su poražene u polufinalu od Dankinja ali u nezaboravnoj utakmici za treće mjesto posle produžetaka dolaze do pobjede protiv Francuskinja rezultatom 27:25 i bronzane medalje i nevjerovatnog uspjeha a takođe su se revanširale Francuskoj za poraz u grupnom dijelu takmičenja. Do zlatne medalje dolaze Norvežanke pobjedom protiv Dankinja u finalu rezultatom 27:25 i tako osvajaju svoju devetu zlatnu medalju na Svjetskim prvenstvima.
Svjetsko prvenstvo u dizanju tegova održalo se u Kolumbiji od 5.do 16.decembra. Najuspješnija nacija su bili Kinezi sa 12 osvojenih medalja od kojih 6 zlatnih, domaćini takmičenja- Kolumbijci su osvojili 8 medalja dok je Tajland osvojio 6.

Svjetsko prvenstvo u fudbalu sigurno ubjedljivo najznačaniji sportski događaj, održano je u Kataru od 20.novembra do 18.decembra. Najvažnije sporedna stvar na svijetu kako se popularno kaže je potpuno zaludjela sve ljubitelje sporta u novembru i decembru. Gledali smo izuzetno kvalitetan fudbal, mnogo mladih igrača koji su se pokazali na najbolji mogući način i mnoga iznenađenja. Ispadanje Belgije,Njemačke, Danske pa i Urugvaja u grupnoj fazi je šokiralo sportsku javnost. Sa druge strane vidjeli smo i neka iznenađenja kao što je Maroko koji je postao prva afrička država koja se ikada plasirala u polufinale svjetskog prvenstva u fudbalu, i novi nevjerovatni uspjeh naših komšija- Hrvata. Gledali smo kako ekipe Maroka i Hrvatske eliminišu sa turnira favorizovane Brazilce i Portugalce u četvrtfinalu i takođe odlične utakmice Argentine i Holandije odnosno Francuske i Engleske.

Polufinale nam nije donijelo iznenadjenja, prisustvovali smo prilično sigurnim pobjedama Argentine odnosno Francuske i došao je red da se ove dvije nacije ponovo susretnu u finalu.
U sigurno najboljem finalu Svjetskog prvenstva svih vremena, a možda i najboljoj utakmici ikada Argentina dolazi do titule šampiona svijeta nakon boljeg izvođenja penala posle rezultata 3:3 nakon produžetaka. Na kraju Boginja se vraća po treći put u Srebrenu zemlju, iako su Argentinci izgubili prvi meč na Mundijalu od ekipe Saudijske Arabije. Lionel Mesi konačno osvaja i najvažniji trofej nakon brojnih neuspjeha, i po mnogima i zvanično postaje najbolji fudbaler ikada. Život nekada piše najljepše romane. A Hrvatska u pobjedi protiv Maroka dolazi do bronzane medalje i treće ikada na svjetskim prvenstvima. Nevjerovatan uspjeh za ovu balkansku državu.

Slavlje Argentinaca Izvor : Guardian

Od 13 do 18.decembra održano je svjetsko prvenstvo u plivanju u 25 metarskim bazenima u Melburnu. Najuspješniji su bili Amerikanci sa 36 osvojenih medalja od kojih 17 zlatnih. Australija je takođe bila odlična sa 26 osvojenih medalja, dok su Italijani i Kanađani osvojili 16 odnosno 14.
Sportska godina će biti završena prvom skakaonicom u novogodišnjem programu u Obersdorfu u ski takmičenju Četiri skakaonice.

STEFAN NENEZIĆ

Ostavite komentar

Komentari (0)