Izvor: nova.rs

Boris Džonson premijer od skandala

Premijer Velike Britanije Boris Džonson ponovo je u centru pažnje zbog skandala, a sve što pokušava da kaže u svoju korist samo pogoršava situaciju. Čini se da prvi čovjek Britanije ne prestaje da pravi gafove, vjerovatno da ni sam ne zna koliko ih ima.
Boris Džonson premijer od skandala

Božićna zabava u Dauning stritu

Posljedenja na dugom spisku afera Borisa Džonsona su tajne božićne žurke koje su u u decembru prošle godine održane u njegovoj rezidenciji dok je ostatak zemlje bio pod strogim mjerama. Mediji su objavili snimak na kojem njegove kolege govore o toj zabavi, šaleći se i smijući se. Džonson se izvinio zbog toga i naredio je da se ispita situacija, a najavio je i kazne.

Branio se da mu je rečeno da zabave nije bilo, a donedavno je kategorički poricao da se ta zabava prošlog decembra uopšte i dogodila. Alegra Straton, viša politička savjetnica koja je tada direktno radila za Džonsona, a koja je glavna akterka snimka na kojem političari govore o žurki, podnijela je ostavku.

Javnost je bijesna zbog novonastale situacije i smatraju da nije u redu što su se zvaničnici krišili korona mjere koje su sami donijeli, dok su ostali građani bili odvojeni od svojih porodica tokom praznika prošle godine.

Štitio je Patersona

Poslanik vetaran Torijevaca i bivši ministar za Begzit Oven Paterson prekršio je pravila o lobiranju tako što je više puta korisio svoj položaj poslanika da promoviše kompanije koje su ga plaćale. Tu se onda umiješao Džonson. Uoči glasanja o Patersonovoj suspenziji iz Gornje doma, Boris Džonson je pokušao da zaustavi kaznu i da prepravi pravilnik. Naložio je poslanicima da podrže novi odbor sa torijevskom većinom koji će razmotriti proces koji je proglasio Patersona krivim i da njegovu suspenziju stave na led.

Poslije velike reakcije, vlada je preokrenula priču, Paterson je podnio ostavku, a Džonsonov vođa Donjeg doma je na kraju priznao da je vlada napravila grešku.

Slučaj „renoviranje stana“

Premijer Džonson se našao u neprijatnoj situaciji zbog renoviranja svog stana u Dauning stritu ranije ove godine. Dejli mejl je objavio seriju izvještaja o tome ko je snosio račun za prekoračenje troškova renoviranja njegovog službenog smještaja, gdje živi sa suprugom Keri i sinom Vilfredom.

Detalji potrošnje govore o tapetama od 840 funti i angažovanje vrhunskog dizajnera enterijera Lulu Litle.

Dauning strit i Konzervativna partija su u početku odbacili pitanja o ovom aranžmanu. Odbacili su upite o tome da li je skovan plan za osnivanje dobrotvornog fonda za plaćanje održavanja i da je milioner Torijevac Dejvid Braunlou tajno zamoljen da pokrije trokove. Premijer je na kraju sam izmirio račun.

Izborna komisija pokrenula je zvaničnu istragu o renoviranju ranije ove godine, tvrdeći da postoje „razumni razlozi za sumnju“ da je možda počinjeno više prekršaja.

U odvojenom izvještaju nezavisnog savjetnika za interese ministara navodi se da je Džonson „ne previše mudro“ krenuo u renoviranje ne znajući tačno kako će to biti plaćeno i kritikovao je zvaničnike, ali je otkrio da premijernije prekršio ministarski kodeks.

Nije nosio masku

Premijer Velike Britanije Boris Džonson viđen je početkom novembra bez maske tokom posjete bolnici, uprkos strahovima da se kovid širi parlamentom. Premijer je viđen kako ide hodnikom u bolnici u Heksamu u Nortambriji i fotografiše se sa medicinskim osobljem, koje je imalo svijetloplave maske, prenio je „Gardijan“.

Džonson se takođe pozdravljao laktom sa ljudima i nosio je masku na drugim mjestima.

Premijer se na kraju izvnio poslanicima osam dana nakon posjete bolnici.

Pomaganje Henkoku

Javnost je ostala u šoku kada je procurio snimak tadašnjeg oženjenog ministra zdravlja Meta Henkoka kako ljubi svoju pomoćnicu. Henkok je prvobitno dao izjavu u kojoj je rekao da je iznevjerio ljude i da mu je veoma žao.

Džonson se oglasio i rekao je da prihvata izvinjenje ministra i da smatra stvar zatvorenom. Henkok je kasnije dao ostavku nakon reakcije javnosti, a Džonson je odbio da kaže da li je smijenio ministra zdravlja.

„Svi smo čitali priču o Henkoku i snimcima sa sigurnosnih kamera i tako dalje. Mislim da u petak ili subotu ćemo imati novog ministra zdravlja“, rekao je tada Džonson.

Putovanje na Karibe

Pitanja o finansiranju Džonsonovog božićnog putovanja na Karibe u decembru 2019. godine, takođe su izazvala glavobolju premijeru. Odsio je u luksuznoj vili u Mustiku sa tadašnjom djevojkom, a sadašnjom suprugom Keri Džonson.

Premijer je prvobitno imenovao bliskog prijatelja Dejvida Rosa kao donatora koji stoji iza putovanja od 15.000 funti, u Registru finansijskih interesa članova gdje svi poslanici dostavljaju detalje o poklonima i donacijama.

Ali Rosov portparol je rekao da iako je pomogao u organizaciji putovanja da nije uplatio nikakav novac. Poslanici su na kraju „oslobodili“ Džonsona sumnje da je prekršio pravila parlamenta. Poslanici su zaključili da je saga mogla da bude okončana i dosta ranije da su uloženi napori da se okonča neizvenost.

Spasavanje životinja iz Avganistana

Rafael Maršal iz Forin ofisa je rekao da je Džonson izdao instrukciju da 173 pasa i mačaka budi spaseni iz Avganistana na vrhuncu krize kada su ljudi pokušavali da pobjegnu iz zemlje nakon dolaska talibana. Ova odluka je izazvala bijes, jer su ljubimci dobili prioritet nad ljudima koji pokušavaju da pobjegnu iz zemlje.

Dauning strit i sam premijer negirali su da su on i njegova supruga Keri intervenisali u ovom slučaju.

Dženifer Arkuri

Preduzetnica Dženifer Arkuri upoznala je britanskog premijera Borisa Džonsona dok je bio gradonačelnik Londona. Ubrzo su započeli strasnu aferu koja je trajala godinama. Džonson je sa njom varao tadašnju suprugu i pomogao je Dženifer da razvije posao.

“Voljela sam ga, obožavala”, tvrdi američka preduzetnica Dženifer Arkuri (35), jedna od bivših ljubavnica Borisa Džonsona, koja je iz samo njoj poznatih razloga tek sada prvi put javno progovorila o svojoj četvorogodišnjoj vezi s aktuelnim britanskim premijerom.

Prvi seks između mlade Amerikanke i gradonačelnika desio se 29. avgusta 2012. u njenom stanu u londonskoj rezidencijalnoj četvrti, nakon čega je on još dugo tražio čarapu zaturenu tokom naleta žudnje, ispričala je ona.

Dženifer je u međuvremenu od studentkinje postala preduzetnica. Organizovala je niz konferencija o novim tehnologijama, na kojima je govorio i njen uvaženi ljubavnik. Procjenjuje se da je na taj način ubrala barem 126 hiljada funta državne podrške i podsticaja, a sumnja se da taj novac poreskih obveznika nikad ne bi dobila bez pomoći uticajnog političara. Ona je sa Borisom išla i na njegova službena putovanja.

Sandej Tajms izvijestio je u septembru 2019. godine, nekoliko mjeseci prije opštih izbora u Velikoj Britaniji, da je bivši gradonačelnik Džonson bio u sukobu interesa zbog toga što nije objelodanio svoje blisko prijateljstvo sa Arkuri. Ona je učestvovala u tri trgovinske misije i primila hiljade eura iz fondova gradonačelnika i vladinih programa za svoju kompaniju Inotek još 2013. godine.

I novinari „Skaj Njuza“ su ga pritiskali da govori o tome zašto je taj novac dat njenim firmama.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

FOTO: Sve žene neodoljivog premijera Borisa Džonsona

Džonson pred sankcijama zbog zabave u kabinetu

Knežević: Krivokapić od sjutra više nije premijer; Krivokapić: Danas su se čule samo laži i licemjerje (VIDEO)

SRĐA PAVLOVIĆ: Opsada Dubrovnika – rat za mir

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Nove VOLI CIJENE – nova ušteda

Uprava osudila ponašanje polaznika policijske akademije: Sankcionisaćemo učesnike incidenta

Akteri snimka sa Policijske akademije se pokajali: Bilo je nepromišljeno, ukaljali smo ugled ustanove

Pogledajte kako učenici Policijske akademije slave pobjedu Srbije protiv Crne Gore