Abramovič uzvraća udarac: 20 najmoćnijih ruskih oligarha OBJAVILO RAT EU

Od početka rata, najmanje 20 najmoćnijih ruskih oligarha tužilo je Evropsku uniju zbog sankcija koje im je uvela nakon što je predsjednik njihove zemlje Vladimir Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu, objavio je briselski Politiko.
Abramovič uzvraća udarac: 20 najmoćnijih ruskih oligarha OBJAVILO RAT EU

Prema saznanjima Politika, ruski oligarsi tužbu su uputili Evropskom sudu pravde, a zahtijevaju da im se odmrzne imovina i deblokiraju vize.

Među oligarsima koji su tužili EU je i Roman Abramovič, bivši vlasnik fudbalskog kluba „Čelsi“, koji je u martu kažnjen zbog bliskih veza s Putinom. Milijarder, koji je nedavno prodao fudbalski klub iz Londona za 4,25 funti, negira da je u dobrim odnosima sa Putinom.

Na spisku podnosilaca tužbe je i niz drugih sankcionisanih pojedinaca, poput Mihaila Fridmana, Petra Avena i Ališera Usmanova, koji je bio jedan od prvih koji je podnio tužbu.

Ališer Usmanov

EU je sankcionisala Fridmana, osnivača ruske kompanije „Alfa Grup“, i njegovog poslovnog partnera Petra Avena 28. februara, četiri dana nakon početka ruske invazije na Ukrajinu. Na meti sankcija našla se i Alfa banka koju je Fridman osnovao, zbog čega su obojica oligarha podnijela ostavke na funkcije koje su imali u banci.

Takođe, obojica napustili odbor londonske investicione firme „LetterOne“, čiji je suosnivač bio Fridman. Predsjednik te kompanije je u martu za „Fajnenšel tajms“ rekao da zaposlenima nije bilo dozvoljeno da razgovaraju sa Fridmanom i da mu je bio blokiran pristup dokumentima.

Mihail Fridman
Mihail Fridman Foto: EPA-EFE/PAVEL GOLOVKIN

EU je u obrazloženju sankcija navela da je Avenu “jedan od najbližih oligarha Vladimira Putina”, a Fridman, čije bogastvo je Blumberg procijenio na oko 10,9 milijardi dolara, „poznat kao vrhunski ruski finansijer i pomagač Putinovog užeg kruga“.

Sud EU odbacio žalbu „Putinovog kuvara“

Početkom juna, Evropski sud pravde odbacio je žalbu ruskog milionera Jevgenija Prigožina koji je tražio da bude skinut sa spiska osoba koje su pod sankcijama EU.

Prigožin, poznat pod nadimkom „Putinov kuvar“, sudu se žalio zbog sankcija uvedenih još 2000. godine zbog finansiranja plaćenika iz paravojne grupe Vagner koji se terete za ratne zločine u Libiji. Najviši sud EU sa sedištem u Luksemburgu presudio je da su sankcije u potpunosti u skladu sa zakonom. Sud je u obrazloženju naveo da za to postoje „specifični, precizni i konzistentni dokazi“.

EU je odlukom o sankcijama zamrznula imovinu Prigožina na svojoj teritoriji i stavila ga listu zabrane izdavanja viza. Od nedavno je i na listi sankcionisanih zbog rata u Ukrajini.

Fridman je bio i na udaru Ukrajine. Prije tri nedelje, kancelarija generalnog tužioca Ukrajine saopštila je da je zaplijenila hartije od vrijednosti kiparskih kompanija u vrijednosti više od 12,4 milijarde ukrajinskih grivni (419,7 miliona dolara) koje su držane u Fridmanovoj u banci u Ukrajini.

Broj tužbi će rasti

I niz ruskih kompanija žali se na mjere koje je zapadni blok preduzeo protiv njih. Televizija RT podnijela je tužbu na suspenziju koju je Opšti sud EU uvažio, a još jedno ročište povodim ove tužbe zakazano za 10. jun. Ruski fond za direktna ulaganja podnio je žalbu nakon što je EU u martu zabranila ulaganja u fond.

Ruska Državna razvojna korporacija VEB.RF, čijeg predsjednika je imenovao Putin, takođe je pokrenula sudski postupak.

Očekuje se da će u sljedećih nekoliko nedjelja i mjeseci biti pokrenuto još slučajeva, jer je EU do sada sankcionisala više od 1.000 ljudi. EU ima različite rezultate kada je riječ o ovakvim tužbama.

Od 2008. do 2015. godine, blok je izgubio oko dvije trećine pravnih sporova vezanih za sankcije koje su uveli.

Ali čak i ako oligarsi dobiju slučajeve, možda neće dobiti svoj novac nazad. Savjet EU svake godine izdaje nove spisak sankcionisanih, što znači da bi oligarsi mogli ponovo da budu dodavani na spisak, čak i ako dobiju sve sudske sporove.

Na primjer, bivši ukrajinski predsednik Viktor Janukovič, već godinama podnosi žalbe. Imovina mu je zamrznuta 2014. godine zbog pronevjere državnih sredstava, a neposredno nakon toga je svrgnut na masovnim demonstracijama. U junu prošle godine Sud EU je presudio u njegovu korist, ali je EU najavila da će sankcije ostati na snazi, jer su se pojavila još dva slučaja protiv njega.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Borba protiv seksualnog zlostavljanja: EK predlaže nova pravila za zaštitu djece

Oligarsi će osporiti „nepravedne” sankcije EU

UŽIVO: U Kijevu ponovo eksplozije, ruski konvoj dug 27 km ide ka gradu

SRĐA PAVLOVIĆ: Opsada Dubrovnika – rat za mir

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Borovinić-Bojović: Nuđeno mi je da ostanem ministarka u novoj Vladi, ali to nijesam prihvatila

Tičić: Carević najveći uzurpator državnog zemljišta, jačanjem evropskog fronta suprotstaviti se saoizaciji Budve

Ko je na listi najvećih poreskih dužnika

Aleksandar Bokan u pritvoru zbog pokušaja da spriječi hapšenje druga