Izvor: Glas Amerike

Bajden traži od Kongresa tromjesečno ukidanje poreza na benzin i dizel

Američki predsjednik Džo Bajden u srijedu je zatražio od Kongresa da usvoji tromjesečnu suspenziju federalnog poreza na gorivo da bi se smanjile rekordne cijene na pumpama i pomoglo američkim porodicama tokom ljeta.
Bajden traži od Kongresa tromjesečno ukidanje poreza na benzin i dizel

Foto: AP

”Možemo da smanjimo cijene goriva i porodicama pružimo malo olakšanje”, rekao je Bajden u obraćanju u Bijeloj kući.

Predsjednik je takođe pozvao pojedinačne države da privremeno ukinu državne poreze na gorivo, koji su često veći od federalnih, a od najvećih naftnih proizvođaća će tražiti da na predstojećem sastanku sa sekretarkom za energiju iznesu ideje o tome kako obnoviti kapacitete za preradu nafte.

”To ne smanjuje patnje, ali će biti od velike pomoći. Ja radim ono što je do mene. Želim da Kongres, države i industrija takođe urade nešto”, poručio je Bajden.

Bajden i njegovi savjetnici su ovo pitanje razmatrali mjesecima u svjetlu sve većeg pritiska da preduzmu akciju i smanje rekordne cijene goriva koje su doprinijele padu popularnosti predsjednika i umanjile šanse njegove Demokratske stranke da zadrži većinu u Kongresu na izborima u novembru.

Za privremeno ukidanje federalnog poreza na benzin od 18,4 centa po galonu (oko 3,8 litara) i 24,4 na dizel potrebno je odobrenje Kongresa, zbog čega je Bajdenov zahtjev uglavnom simboličan.

Više članova Kongresa iz obje stranke protivi se ukidanju poreza, a neke demokrate, među kojima je i predsjedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi, strahuju da bi taj potez imao ograničen uticaj na cijene ako veći dio uštede ide naftnim kompanijama i prodavcima.

Ako bi od ukidanja poreza koristi imali samo potrošači, vozači bi štedjeli oko 3,6 odsto na pumpama kada je prosječna cijena 5 dolara po galonu širom zemlje, prenosi AP.

Jedan od vodećih republikanaca u Senatu, senator DžonTjun u srijedu je međutim rekao da Kongres neće odobriti supsenziju federalnog poreza na gorivo i da je potez administracije “samo još jedan trik”.

Bajden traži od Kongresa da suspenduje porez na gorivo do kraja septembra, što će značiti i izgubljeni doprinos za Fond za autoputeve od oko 10 milijardi dolara, ali bi to moglo da se nadoknadi iz drugih djelova budžeta gdje prihodi rastu, a deficit se smanjuje dok se Sjedinjene Države oporavljaju od pandemije kovida 19, dodaje se u saopštenju.

Pojedine države, kao što su Njujork i Kontetikat, već su privremeno ukinule državne poreze na gorivo, dok su druge razmatrale ideje kao što su povraćaj novca i direktna pomoć.

Rafinerije pokušavaju da zadovolje globalnu potražnju za dizelom i benzinom, što dovodi do dodatnog rasta cijena i nestašica.

”Privremeno ukidanje federalnog poreza na gorivo svakako će obezbijediti kratkoročno olakšanje za vozače u Americi, ali neće riješiti suštinu problema – neravnotežu u snabdijevanju i potražnji za naftnim proizvodima”,saopštio je portparol industrijskog udruženja Američkih proizvođača goriva i petrohemije, i dodao da su i dalje potrebne dugoročne mjere da bi se povećala proizvodnja energije u SAD.

Prosječne cijene goriva na pumpama trenutno su blizu 5 dolara po galonu, a sve veća potražnja poklopila se sa gubitkom od oko milion barela dnevno proizvodnog kapaciteta. Posljednje tri godine mnoge fabrike su zatvorene nakon što je potražnja naglo pala na vrhuncu pandemije.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Vlada ćuti dok divljaju cijene hrane i energenata

Unija sindikata i Unija poslodavaca: Najskuplje gorivo da košta 1,1 euro

Borba protiv seksualnog zlostavljanja: EK predlaže nova pravila za zaštitu djece

Americi prijeti skok cijene goriva i do pet dolara po galonu

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

FOTO: Evo kako izgleda ubica Minje Šakovića

PO NALOGU SDT: U Baru privedena trojica Škaljaraca, policija upotrebila oružje

Kad imaš muža MILIJARDERA od 91 godinu, onda tvoj život izgleda OVAKO! (FOTO)

STANDARD U NOVOM PAZARU: Čistili hodnike, sklanjali krevete i bolesnike i micali umrlice da Brnabićka bude zadovoljna