Izvor: N1

Bajdenova bezbjednosna strategija: Uhvatiti se u koštac s Kinom i Rusijom

Bijela kuća je iznijela nacionalnu bezbjednosnu strategiju administracije predsjednika SAD Džozefa Bajdena koja naglašava potrebu za hvatanjem u koštac sa usponom Kine i sve odlučnijom, opasnijom Rusijom, iako se dokumentom ističe da su domaće investicije ključ kako bi SAD bile kompetitivne u tekućoj, kritičnoj deceniji.
Bajdenova bezbjednosna strategija: Uhvatiti se u koštac s Kinom i Rusijom

Foto: Tanjug / AP, Susan Walsh

Ovo je prva nacionalna bezbjednosna strategija koju donosi Bajdenova administracija, a svaka predsjednička administracija obavezna je da donese svoju.

Dokumentom se iskazuje potreba za takvom spoljnopolitičkom politikom koja će uravnotežiti interese globalnih saveznika SAD sa interesima srednje klase u samoj Americi.

“Shvatamo da ako SAD žele uspjeh u inostranstvu, mi moramo investirati u naše inovacije i našu industrijsku snagu, i moramo izgraditi otpornost, ovdje kod kuće”, navodi se u strategiji i dodaje: „Isto tako, da bismo unaprijedili širenje prosperiteta na domaćem planu i podržali prava svih Amerikanaca, moramo propaktivno oblikovati međunarodni poredak u saglasnosti sa našim interesima i vrijednostima“.

Širokim potezima, strategijom se skicira „odlučujući trenutak“ za nacionalnu bezbjednost – s obzirom da se Bajden suočava sa vjerovatno komplikovanijim svijetom nego što je bio kada je on kao predsjednik ušao u Bijelu kuću usred najgore globalne pandemije u posljednjih 100 godina.

Istovremeno, Bijela kuća smatra da se donosioci odluka „moraju oduprijeti iskušenju da posmatraju svijet isključivo kroz prizmu kompetitivnosti.“

Bajden je postao predsjednik zalažući se za „spoljnu politiku po mjeri srednje klase“ koja naglasak stavlja na Kinu kao sve snažniju konkurenciju Americi u ekonomskom i vojnom smislu, zalaže se za snaženje savezništava koja su trpela tokom administracije bivšeg predsjednika Donalda Trampa i štiti ljudska prava – uz vođenje računa o interesima SAD.

Zvaničnici Bijele kuće kažu da usredsređivanje na američke interese ostaje centar spoljnopolitičke vizije Bajdenove administracije. Međutim, novi strateški dokument takođe odražava dugačku listu kriza sa kojom se svijet suočava, uključujući klimatske promjene, nesigurnost u dobavljanju hrane, zarazne bolesti i inflaciju.

U dokumentu se izražava potreba za efikasnim takmičenjem sa Kinom, zemljom za koju administracija SAD kaže da je jedina konkurencija koja posjeduje i namjeru i, sve više, sposobnost da preoblikuje međunarodni poredak – uz obuzdavanje jedne opasne Rusije.

Bajden se suočava sa gotovo osmomjesečnim ratom u Ukrajini, koji je pokrenula Rusija, a koji je opteretio globalnu ekonomiju, sa sve odlučnijim akcijama Kine prema Tajvanu, sa sve većom nuklearnom opasnošću od Irana i Severne Koreje i zategnutim odnosima sa Saudijskom Arabijom, arapskom kraljevinom koja je bogata naftom.

“Širom svijeta, potreba za američkim vođstvom je velika, kao što je uvijek i bila. Nalazimo se usred strateškog takmičenja u kojem se oblikuje budućnost međunarodnog poretka”, rekao je Bajden u uvodu dokumenta.

×

PROČITAJTE I...

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

DR SANJA LEKIĆ ZA STANDARD: U CG najčešći karcinomi pluća i dojke, revolucija u ...

Kalezić: Američka politika na Zapadnom Balkanu doživjela fijasko

Čelanović: Trajektu “30. avgust” nema popravke, ali se stanje u državi može popr...

Striković: Zakoni koje je Đukanović odbio da proglasi su definitivno propali nak...