Izvor: Danas

Biserko: Revizionizam u Srbiji doveo do toga da su Srbi jedine žrtve

Ne iznenađuje me to što Skupština Srbije nije htjela da raspravlja o rezoluciji koja bi osudila i zabranila negiranje genocida u Srebrenici, zato što što je to u skladu sa revizionizmom koji je došao do te tačke da su Srbi jedine žrtve, ističe za Danas Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava.
Biserko: Revizionizam u Srbiji doveo do toga da su Srbi jedine žrtve

Komentarišući odluku poslanika da glasaju protiv rasprave o srebreničkoj rezoluciji, koju su u utorak, 19. oktobra, predložili poslanici poslaničke grupe Ujedinjena dolina-SDA Sandžak, Biserko kaže da je to “prirodna reakcija jednomišljenika koji sjede u Narodnoj skupštini”, dodajući da nije sigurna da bi opozicija drugačije reagovala.

“Treba obratiti pažnju na to kako akademski krugovi i mediji u Srbiji negiraju genocid u Srebrenici, i koji cijelu interpretaciju raspada bivše Jugoslavije svode na to da su za raspad odgovorni strani faktori, Hrvatska, Slovenija… Sve dok ne bude intervencije ili pritiska sa strane nastaviće se ratnohušačka politika i veličanje ratnih zločinaca u Srbiji. Još ne znamo kakva će biti američka administracija s obzirom na nova imenovanja, ali su ta imenovanja svakako ohrabrujuća”, navodi Biserko.

Prema njenom mišljenju, Evropska komisija je u najnovijem izvještaju o napretku Srbije ka članstvu u Evropsku uniju izbjegla da bude kritičnija prema zvaničnom Beogradu, zato što smatraju da je Srbija i dalje na evropskom kolosjeku.

“To je pogrešna procjena EU, jer Srbija više nije na tom kolosjeku”, naglašava Sonja Biserko za Danas.

Žene u crnom: U Srbiji i dalje na djelu kontinuitet negiranja genocida

Žene u crnom saopštile su danas da se u Srbiji nastavlja kontinuitet negiranja genocida u Srebrenici nakon što su poslanici odbili da raspravljaju o srebreničkoj rezoliciji.

“Podsjećamo – genocid u Srebrenici je najveći ratni zločin nakon Drugog svjetskog rata u Evropi. Režim Slobodana Miloševića saučesnik je genocida pružanjem ogromne političke, vojne i logističko-finansijske pomoći Vojsci Republike Srpske”, naglašavaju Žene u crnom. Kako navode, ne iznenađuje ih odluka Skupštine Srbije, “jer je poznato da apsolutnu skupštinsku većinu čine predstavnici stranaka koje su 90-ih godina direktno učestvovale u ratovima i u organizovanju ratnih zločina, uključujući i genocid u Srebrenici”.

“Te stranke i dalje imaju ratnohuškačku retoriku a za njih su ratni zločinci najugledniji članovi društva. Pomenutim odbijanjem Skupština Srbije je još jednom potvrdila da je Srbiji na djelu kontinuitet negiranja genocida. Na taj način se sve građanke i građani Srbije drže u poziciji saučesnika u genocidu, što će imati dugoročne posljedice u moralnom slomu društva, otvarajući prostor za propast društva u svakom pogledu”, ukazuju Žene u crnom.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Suljagić: Otvoren lov na Bošnjake u Crnoj Gori

Biserko: Zapadu sada jasnije o čemu se radi u Crnoj Gori

STANDARD U SREBRENICI; Đukanović: Svi smo odgovorni prema pokušajima relativizacije genocida; Bečić: Zločinci su ljušture, ispunjene samo zlom;

Godišnjica stradanja u sjenci poricanja

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

OSTAJE LI DAMJANOVIĆ: Krivokapić bi da ga smijeni, jer nije bio poslušan i neće da radi za privatne interese?

Miljanić: Katnić da kaže šta se desilo Bulatoviću

Bulatović u poruci za crnogorsku javnost: Nastavite da živite i radite u interesu Crne Gore, oprostite mi

Uhapšen Crnogorac osumnjičen za ratni zločin u BiH