Izvor: kurir.rs

BJELORUSIJA: Šta se dešava u šumama uz granicu sa Ukrajinom?

Kada je počeo rat u Ukrajini, ruske trupe su iz Bjelorusije napale područja oko Kijeva i Černigova. Tamo ih sada više nema. Ali da li su još uvijek na jugu Bjelorusije?
BJELORUSIJA: Šta se dešava u šumama uz granicu sa Ukrajinom?

Foto: AFP / AFP / Profimedia

“To ne može da se poredi sa onim što se dešavalo u februaru ili martu, kada su beskrajne kolone vozila prolazile pored nas, najpre prema Ukrajini, pa onda nazad”, kaže jedna stanovnica bjeloruskog grada Mozira. Predstavlja se kao Jelena, i kaže da se danas u njenom gradu retko viđaju muškarci u vojnim uniformama.

Međutim, ljudi u južnoj Bjelorusiji nisu primetili jedinice ruske vojske tek kada je počeo rat protiv Ukrajine 24. februara, već ranije tokom godine, za vreme rusko-bjeloruskih manevara koji su održani prije ruskog napada, piše Dojče vele.

Prema Jeleninim riječima, proteklih sedmica je bilo napeto u Moziru, iako je ruska vojska stacionirana izvan grada.

“Često su se mogli vidjeti po trgovačkim centrima, barovima i restoranima. Ne znam da li je bilo sukoba sa lokalnim stanovništvom, barem nisam ništa čula, ali Rusi su se ponekad ponašali kao ‘gazde’, dakle veoma bezobzirno”, rekla je ona.

Kada su se ruske trupe povukle iz Ukrajine, donijele su sa sobom kućne aparate i druge ukradene stvari. Sve je to, kaže Jelena, vojska pokušala da proda stanovnicima Mozira na spontano nastalom buvljaku, čak i dizel gorivo koje je bilo veoma traženo. Ali vojnici su izbjegavali da razgovaraju o “ukrajinskom pitanju”, prisjeća se Jelena i dodaje: “Rekli su da im je zabranjeno da govore o tome”.

Mirno na šinama

U međuvremenu se na bjeloruskim željezničkim stanicama u blizini granice sa Ukrajinom više ne viđa ruska vojna oprema.

Stanovnici Gomelja, Mozira i drugih gradova u regiji na društvenim mrežama pišu da se danas rijetko viđaju i transporti sa oklopnim vozilima, tenkovima i drugim teškim naoružanjem.

“Najčešće je riječ o oštećenoj opremi, koja mora da se vozi nazad, jer očigledno ne može da se popravi na licu mjesta”, kaže jedan stanovnik Gomelja.

Činjenica da se željeznička mreža u Belorusiji danas rijetko koristi za prevoz vojne opreme, takođe može da se pripiše i sabotažama protiv infrastrukture bjeloruskih željeznica.

Bilo je izvještaja o najmanje deset slučajeva sabotaže u Bjelorusiji od početka rata protiv Ukrajine. Neke od njih vlasti su službeno potvrdile i čak označile kao “terorističke akte”.

Zabranjen pristup šumama

I dok ruski vojnici više nisu toliko primjetni u većim bjeloruskim gradovima, stanovnici bjeloruskih sela u pograničnim područjima sa Ukrajinom, tek sada stiču utisak o tome koliko je vojnika bilo po šumama.

Tako je od 18. marta u deset okruga Gomeljske regije i u tri okruga Brestovske regije ulazak u šume ili ograničen ili potpuno zabranjen. Zvanični razlog zabrane je navodno velika opasnost od požara u tom šumsko-močvarnom području. Ali, meštani u to ne vjeruju, pogotovo zato što je proljeće ove godine hladno i vlažno i do sada nije bilo ni traga šumskim požarima.

Mihail iz Olmanija u regiji Brest, prije vjeruje pričama da su municija i oružje ostavljeni u šumama.

“Mnogo se govori o tome da još uvijek postoje skrovišta u našim šumama gdje je ruska vojska skladištila mine i eksplozive za vođenje rata protiv Ukrajine. Ali nešto je sigurno pošlo po zlu”, rekao je on.

Uputstva vlasti izdata stanovnicima bjelorusko-ukrajinskog pograničnog područja govore u prilog toj pretpostavci. Vlasti poručuju da pronalazak oružja, municije ili eksploziva mora da se prijavi, u suprotnom prijete kazne. Meštani kažu da takvih poruka ranije nije bilo.

“Zaštita od mogućih sabotera”

Vojne jedinice i dalje su u pokretu u bjeloruskim šumama, naročito na uzajamno veoma udaljenim područjima regiona Brest i Gomelj, koje se graniče sa Ukrajinom. Granica dvije zemlje je inače duga oko 1000 kilometara.

Međutim, to više nisu ruski vojnici, nego pripadnici bjeloruskih oružanih snaga. Prema novodima Ministarstva odbrane Bjelorusije, “vojnici nastavljaju da izvršavaju zadatke jačanja djelova južne granice zemlje”.

Kako kaže jedan bjeloruski vojnik, koji želi da ostane anoniman, operacija je službeno označena kao “zaštita od mogućih diverzanata i ilegalnih naoružanih grupa”. Ali, sagovornik DW navodi da je situacija na granici sa Ukrajinom trenutno mirna i da nema previše razloga za zabrinutost.

Sa druge strane, šef bjeloruskog Savjeta bezbjednosti Aleksander Volfovič je u intervjuu za bjeloruske državne medije rekao da ne mogu da se isključe “provokacije protiv Bjelorusije” kako bi se “zemlja uvukla u sukob”.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

UŽIVO: Žestoko raketiranje Harkova, Ukrajina tvrdi da su povratili aerodrom Hostomel

RAT IZ MINUTA U MINUT: Ukrajinci tvrde da su spriječili ubistvo Zelenskog, prihvaćen zahtjev za članstvo Ukrajine u EU

RAT IZ MINUTA U MINUT: Rusi osvojili Herson?!; Sjutra pregovori, tema prekid vatre

UŽIVO: Završena druga runda pregovora, dogovor o humanitarnim koridorima

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Đukić i Tuzović i dalje u zatvoru u Ukrajini, Ministarstvo pravde za STANDARD: Između Crne Gore i Ukrajine moguć transfer osuđenih lica

Vuksanović Stanković Krivokapiću: Političku karijeru si završio, SDT treba da te procesuira zbog veleizdaje države

KONKURS ZA UPRAVU PRIHODA I CARINA: Prvorangirani Rade Milošević i Jelena Đukić

Šolc: Moramo izbjeći sukob s Rusijom, to bi dovelo do trećeg svjetskog rata