Izvor: Beta

Borelj: Ruski rat protiv Ukrajine je napad na temelje UN

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je danas pred Savjetom bezbjednosti UN da ruski rat protiv Ukrajine predstavlja napad na temelje svjetskog poretka i da neutralnost u tom sukobu znači podršku agresoru.
Borelj: Ruski rat protiv Ukrajine je napad na temelje UN

Žozep Borelj

Borelj je putem video linka rekao da Rusija vodi rat protiv Ukrajine na tlu Evrope, ali da to nije evropski rat, već “napad na temelje UN i Savjeta bezbjednosti, od njegove stalne članice”.

“Pred agresijom niko ne može biti neutralan. Biti neutralan u ovom slučaju znači biti na strani agresora. Niko ne može da živi bezbjedno u svijetu gdje je nezakonita upotreba sile normalizovana ili tolerisana”, kazao je Borelj.

On je rekao da je rat Rusije protiv Ukrajine već ostavio desetine hiljada mrtvih i preko pet miliona izbjeglica izazvavši najbrže rastuću izbjegličku krizu od Drugog svjetskog rata.

“Ovaj rat šalje talase širom svijeta. A ovo dovodi do već postojeće prehrambene krize zbog prinosa koji pate zbog klimatskih promjena”, izjavio je šef diplomatije.

Svjetski program za hranu procjenjuje da se broj osoba koje nemaju siguran pristup hrani udvostručio sa 135 miliona prije pandemije na 276 miliona na početku 2022. i da će taj broj zbog rata porasti na 323 miliona.

“Pozivam sve vas da pomognete da se okonča rat, da se obnovi suverenitet Ukrajine i da se osigura obuzdavanje globalnih posljedica, posebno rastuće krize sa hranom”, rekao je Borelj.

On je naveo da Rusija trenutno blokira najmanje 20 miliona tona ukrajinskog žita koje ne može da stigne na svjetska tržišta.

“To je ekvivalent 300 masivnih brodova koji bi trebalo da pristaju u lukama širom svijeta. Umjesto toga, Rusija bombarduje ukrajinske luke, infrastrukturu i poljoprivredno zemljište. U potpunosti podržavamo napore UN-a da Ukrajina ponovo otvori svoje luke i nastavi sa isporukom žita u svijet” izjavio je on.

Borelj je naglasio da sankcije EU nijesu uzrok nestašice hrane i da one ciljaju samo na sposobnost Kremlja da finansira vojnu agresiju a ne na sposobnost vođenja legitimne trgovine.

“Sankcije EU ne zabranjuju uvoz i transport ruske poljoprivredne robe, ni đubriva, niti za plaćanje takvog ruskog izvoza”, rekao je on.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

RAT IZ MINUTA U MINUT: Ukrajinci tvrde da su spriječili ubistvo Zelenskog, prihvaćen zahtjev za članstvo Ukrajine u EU

UŽIVO: Žestoko raketiranje Harkova, Ukrajina tvrdi da su povratili aerodrom Hostomel

UŽIVO: U Kijevu ponovo eksplozije, ruski konvoj dug 27 km ide ka gradu

RAT IZ MINUTA U MINUT: Rusi osvojili Herson?!; Sjutra pregovori, tema prekid vatre

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

SVADBA U PODGORICI ILI NA PRIMORJU: Vlado Šćepanović ženi crnogorsku misicu

Rusi zarobili Amerikance, Istoričar s Jejla: Putinov plan toliko strašan da ga je teško shvatiti”

Stigla saglasnost za gradnju rizorta na Plavskom jezeru: Hotel će biti turistička atrakcija Crne Gore i inspiracija drugim investitorima

Đurišić će savjetovati Abazovića u oblasti vazduhoplovstva