Izvor: Beta

Češko predsjedavanje EU će oslabiti ulogu Višegradske grupe

Tokom češkog predsjedavanja EU, koje počinje 1. jula, očekuje se slabljenje uloge Višegradske četvorke (V4), prvenstveno s obzirom na mađarski odgovor na agresiju Rusije na Ukrajinu.
Češko predsjedavanje EU će oslabiti ulogu Višegradske grupe

Foto: Pixabay

Predsjedavanjem Češke Savjetu EU u drugoj polovini godine dominiraće posljedice rusko-ukrajinskog rata, uključujući izbjegličku krizu, napore da se pomogne ukrajinski otpor ruskoj agresiji i obnova.

Češka vlada naglasila je da i dalje vidi Višegradsku grupu kao pragmatično sredstvo, iako je ministar za EU Mikulaš Bek objasnio je to „više platforma za komunikaciju nego grupa zemalja sa istim mišljenjem“.

Kako se navodi u tekstu koji je objavio EUObzerver, češko predsjedavanje EU neće biti korišćeno za promovisanje prioriteta V4.

Podsjeća se da se premijeri četiri zemlje nisu sreli radi koordinacije stavova pred poslednji samit Evropskog savjeta, što ukazuje da Češka, Poljska i Slovačka nemaju mnogo razumjevanja za mađarsku politiku i retoriku oko Ukrajine.

“Možemo očekivati smanjenje značaja V4 u odnosu na ostale politike i formate”, smatra direktor Udruženja za međunarodne poslove iz Praga Vit Dostal.

On je u autorskom tekstu za briselski portal ocjenio da će se Češka u narednom periodu fokusirati na predsjedavanje EU.

S druge strane, Poljska će nastojati da promoviše Inicijativu tri mora ili Bukureštanski format devet zemalja istočnog krila NATO. Tako će se V4 “pomjeriti sa radara, jer Mađarska ne može da igra sama”, navodi se.

U tekstu se zaključuje da se Češka suočava sa višestrukim izazovima unutar i van zemlje i da će predstojeće predsjedavanje pokazati koliko je zemlja politički zrela i socijalno kohezivna. Biće to, kako se dodaje, i test hrabrosti čeških lidera.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Borba protiv seksualnog zlostavljanja: EK predlaže nova pravila za zaštitu djece

UŽIVO: U Kijevu ponovo eksplozije, ruski konvoj dug 27 km ide ka gradu

Marović – Hrebičkova: Češko predsjedavanje prilika da se ubrza pregovarački proces

Odreknite se šećera na sedam dana, ovo će se desiti vašem tijelu

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Malo o KONJAKU: Šta znači VS, VSOP, XO i zašto se pije iz okruglih čaša?

Spajić i Milatović predstavili pokret ‘Evropa sad’, izlaze na lokalne izbore

Herceg Novi: Uhapšen osumnjičeni za ubistvo bivše supruge

Krivični zakonik ne poznaje nedozvoljenu trgovinu oružjem