Izvor: Glas Amerike

Crveni krst: Svijet nije spreman za sljedeću pandemiju

Svijet nije spreman za sljedeću pandemiju, što će imati teške globalne zdravstvene, ekonomske i socijalne posljedice, upozorili su iz Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca (IFRC).
Crveni krst: Svijet nije spreman za sljedeću pandemiju

Ilustracija

IFRC u ovogodišnjem izvještaju, za razliku od prethodnih, nije istraživao brojne prirodne katastrofe koje su izazvale ogromno razaranje i nije ocjenjivao ozbiljnost katastrofa kao što su zemljotresi, poplave, suše i uništavanja života i infrastrukture.

Umjesto toga, izvještaj se fokusira na globalnu krizu izazvanu pandemijom koronavirusa i na upozorenja na još teže katastrofe ako se globalna zajednica sada ne pripremi za sljedeću zdravstvenu krizu, prenosi Glas Amerike.

Generalni sekretar IFRC-a Jagan Čapagain je rekao da su autori izvještaja zaključili da je pandemija koronavirusa najveća katastrofa u “našem sjećanju”.

“Mislim da nijedna druga katastrofa – uragan, zemljotres, suša ili poplava – ne može da se takmiči u smislu užasnih ljudskih i društveno-ekonomskih posljedica”, kazao je Čapagain.

On je dodao da najkonzervativnije procjene govore da je 6,5 miliona ljudi umrlo od kovida 19 tokom tri godine.

“Ali svi znamo da bi pravi broj mogao da bude mnogo, mnogo veći “, rekao je Čapagain.

On je kazao da su i finansijske posljedice zapanjujuće, dodajući da Međunarodni monetarni fond (MMF) procjenjuje da je cijena pandemije u posljednje tri godine 13,8 hiljada milijardi dolara.

Kako je istakao, pandemija kovida 19 trebalo je da bude upozorenje globalnoj zajednici da se pripremi za sljedeću zdravstvenu krizu, budući da su Svjetska zdravstvena organizacija i više epidemiologa upozorili da izbijanja bolesti postaju sve češća.

Čapagain je napomenuo da su te epidemije izazvane faktorima kao što su klimatske promjene, povećani pokret robe i usluga, urbanizacija, kao i rastuća nejednakost.

On je rekao da uspjeh u rešavanju budućih zdravstvenih kriza zavisi od izgradnje povjerenja među svjetskim liderima, unutar zajednica i zemalja i između njih.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Pala Vlada Dritana Abazovića

Ujedinjene nacije: Čovječanstvo ulazi u spiralu samouništenja

Smijenjen Aleksa Bečić

Danas obilježavamo Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Advokat Martinović: Lazović očekuje hrabru i istinitu odluku nadležnih

Vukšić: Skupićemo dovoljno potpisa, Evropu sad i Demokrate vidimo kao prirodne saveznike

Ko je uhapšeni crnogorski državljanin u Zagrebu: Bivši saradnik Šarića, poznat po spektakularnom bjekstvu

Jelušić: Podrška za Savković Vukčević, pohvale i za borce za očuvanje crnogorskog jezika