Izvor: Beta

Demonstracije protiv Orbanove vlade u Mađarskoj

Oko 1.000 Mađara demonstriralo je juče protiv vlade premijera Viktora Orbana u posljednjim u nizu manjih demonstracija ove nedjelje otkako je njegova desničarska partija Fides usvojila zakon kojim se naglo povećavaju porezi na mala preduzeća.
Demonstracije protiv Orbanove vlade u Mađarskoj

Viktor Orban

Nacionalista Orban se suočava sa najtežim izazovom do sada od preuzimanja vlasti 2010. godine, sa najvišom inflacijom u posljednje dvije decenije i nedostatkom fondova Evropske unije usred spora oko demokratskih standarda.

Blokada mosta u Budimpešti u utorak nije uspjela da poremeti vladin prijedlog za povećanje poreskih stopa za stotine hiljada malih preduzeća koji prkosi kritikama nekih poslovnih grupa i opozicionih partija, prenosi Rojters.

Orbanova vlada je u srijedu takođe smanjila gornju granicu cijena komunalnih usluga za domaćinstva sa većom upotrebom, poništivši jednu od potpisanih politika 59-godišnjeg premijera posljednjih godina zbog skoka cijena struje i gasa usred rata u Ukrajini.

Miting je sazvao gradonačelnik malog grada Piter Marki-Zaj, Orbanov nezavisni izazivač, čiji je opozicioni savez pretrpio poraz na aprilskim parlamentarnim izborima.

Mali broj učesnika na mitingu ukazuje na to da uprkos prikrivenom nezadovoljstvu Orbanovim najnovijim reformama za jačanje državnih finansija Mađarske, antivladino raspoloženje se bori da dobije snagu čak i u Budimpešti, gdje je opozicija imala najjače rezultate u aprilu.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Protest u Budimpešti zbog povećanja poreza za mala preduzeća

Vlada ćuti dok divljaju cijene hrane i energenata

Danas i mađarski parlamentarni izbori, najveći izazov za Orbana do sada

Cijenje divljaju, hrana sve skuplja

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Za dva dana prokuvalo 40 auta, neophodna redovna kontrola

Hrebičkova: U EU crkva ne može biti iznad države

Marija Vuković nije uspjela da se plasira u finale Svjetskog prvenstva

Stefanović: Poginuli svi članovi posade ukrajinskog aviona, prenosio naoružanje za Bangladeš