Izvor: index.hr

Dipfejk: Evropski političari prevareni da razgovaraju s Kličkom

Gradonačelnici nekoliko evropskih prijestonica bili su sigurni da putem video poziva razgovaraju da prvim čovjekom Kijeva Vitalijem Kličkom, ali su ubrzo shvatili da su prevareni.
Dipfejk: Evropski političari prevareni da razgovaraju s Kličkom

Foto: John Moore /Getty Images

Osoba koja zvuči i izgleda kao Kličko uspjela je da obavi razgovore sa gradonačelnicima Berlina, Madrida i Beča, piše Gardijan.

Gradonačelnica Berlina Franciska Gifej preko platforme “Webex” vodila je unaprijed zakazani video razgovor sa osobom za koju je rekla da je izgledala i zvučala kao Kličko.

“Nije bilo znakova da video konferencijski poziv nije održan sa stvarnom osobom”, navodi se u saopštenju njene kancelarije.

Tek nakon petnaestak minuta, navodni gradonačelnik Kijeva sa druge strane linije počeo je da govori o problemu ukrajinskih izbjeglica koje varaju njemačku državu, a činilo se i da poziva da se izbjeglice vrate u Ukrajinu zbog vojne službe. Tada je razgovor za gradonačelnicu Berlina postao sumnjiv.

Kada se veza nakratko prekinuta, kancelarija gradonačelnice kontaktirala je ukrajinskog ambasadora u Njemačkoj, koji je preko vlasti u Kijevu potvrdio da osoba u video pozivu nije pravi Kličko, objavio je magazin “Špigel”.

“Izgleda da imamo posla sa dipfejkom”, saopštila je kancelarija Franciske Gifej.

Dipfejk su lažni video snimci koji nastaju kada tehnologija nauči da vas oponaša. Koristi vještačku inteligenciju da zamijeni ili digitalno izmijeni lice.

“Nažalost, realnost je da se rat vodi svim sredstvima, uključujući i internet. Sve kako bi se digitalnim sredstvima podrilo povjerenje i diskreditovali partneri i saveznici Ukrajine “, rekla je Gifej.

Gardijan dodaje i da je kancelarija gradonačelnika Madrida takođe podnijela prijavu policiji zbog osobe koja se u video razgovoru sa Hoze Luisom Martinez Almeidom lažno predstavlja kao Kličko.

Gradonačelnik Beča Mihael Ludvig objavio je u srijedu na Tviteru da je video pozivom razgovarao sa Kličkom – tvit je obrisan u subotu. Ubrzo nakon toga, na zvaničnoj stranici austrijske prijestonice objavljeno je saopštenje da je Ludvig izgleda bio žrtva “ozbiljnog slučaja sajber kriminala”.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

UŽIVO: Završena druga runda pregovora, dogovor o humanitarnim koridorima

RAT IZ MINUTA U MINUT: Ukrajinci tvrde da su spriječili ubistvo Zelenskog, prihvaćen zahtjev za članstvo Ukrajine u EU

(UŽIVO) Pregovori Ukrajine i Rusije sjutra ujutro,Putin naredio da nuklearno oružje bude u stanju pripravnosti

UŽIVO: Novi raketni napad na Kijev, Kličko: Ruske snage su blizu, slijedi teška noć

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Ulubljena auta, oštećeni stambeni objekti… ali zasadi potpuno uništeni

Oftalmolozi Kliničkog centra Crne Gore samostalno izvode operacije na zadnjem segmentu oka

Janković kroz prozor kupatila pobjegao inspektorima

Abazović o povlačenju Đukanovića: Ja znam šta će se desiti, čekam 2023; Bogdanović: I mi znamo – neko će i dalje biti predsjednik