Izvor: Beta

Đentiloni: EU spremna za slučaj potpunog prekida ruskog gasa

Evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni dao je danas uvjeravanja da je Evropska unija spremna u slučaju potpunog prekida isporuka ruskog gasa zahvaljujući skladištenju i mjerama štednje energije.
Đentiloni: EU spremna za slučaj potpunog prekida ruskog gasa

Foto: Beta AP

“Dobro smo pripremljeni da se odupremo ruskoj ekstremnoj upotrebi gasa kao oružja”, rekao je on novinarima na margini ekonomskog foruma organizovanog na jezeru Komo.

“Ne plaše nas Putinove odluke, tražimo od Rusa da poštuju ugovore, ali ako to ne urade spremni smo da reagujemo”, istakao je on u osvrtu na ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Ruski gigant Gasprom saopštio je juče da nastavlja na neodređeno vrijeme prekid rada gasovoda Sjeverni tok, koji povezuje Rusiju sa sjevernom Njemačkom, i poslije trodnevnog prekida zbog redovnog održavanja, navodeći kao razlog curenje ulja u jednoj turbini.

Tako je Moskva reagovala na objavu zemalja G7 juče da planiraju da ograniče cijene ruske nafte.

U Evropskoj uniji skladišta gasa su puna oko 80 odsto zahvaljujući diverzifikaciji isporuka, rekao je Đentiloni, ukazujući, ipak, da je situacija različita od zemlje do zemlje.

Brisel je uradio mnogo posljednjih mjeseci, rekao je on i dodao da je danas moguće uraditi više zato što se posljednjih mjeseci smanjuju podjele koje su blokirale djelovanje Komisije.

Cilj je da se nastavi strategija jedinstvene Evrope koja djeluje protiv invazije Ukrajine upotrebom ekonomskog oružja, rekao je on.

“Mi ne učestvujemo u ratu, ne učestvujemo u vojnoj eskalaciji” ali, dodao je “mi podržavamo Ukrajinu” i sada treba “to da radimo efikasnije”.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Evropske države uvoze najviše oružja

Krivični zakonik ne poznaje nedozvoljenu trgovinu oružjem

Zabrinjavajuća količina oružja u Crnoj Gori: U nelegalnom posjedu građana do 80.000, a legalnom preko 100.000 komada vatrenog oružja

Pala Vlada Dritana Abazovića

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Dejanu Rovčaninu određen pritvor

Vujović: Drznuli se Amerikanci da ovako blate Dritanove evropske partnere iz DF-a

ŠKALJARCI U „SKY ECC“ APLIKACIJI OTKRIVAJU VEZE SA PREDSJEDNIKOM BUDVE: „Milo radi robu, brodove, ima 15 godina, težak je milione i milione“

Mandić: O Lekiću razgovaramo kao budućem mandataru, imamo visok stepen saglasnosti