Dodik: Volio bih da se ukinu Oružane snage BiH

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Bosna i Hercegovina nije blizu članstva u NATO, kao i da bi on volio da ta država ukine svoje Oružane snage.
Dodik: Volio bih da se ukinu Oružane snage BiH

Dodik

„Mi smo protiv NATO. Taj program saradnje sa NATO govori da se članstvo ne prejudicira. Za to je potrebna posebna odluka, ali ona ne postoji“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Ponovio je ideju o demilitarizaciji BiH.

„Nama NATO ne treba ni u tom pogledu, ali neka struktura koju sam naslijedio nije mogla da se eliminiše u ovom vremenu. Radićemo na tome ubuduće“, istakao je Dodik.

Predsjedništvo BiH je u decembru 2019. godine usvojilo Program reformi, odnosno Godišnji acionalni plan (ANP), kojim je aktiviran Akcioni plan za članstvo BiH u NATO (MAP).

Govoreći o vojnoj vežbi „Kombinovani napor 22“ na Manjači kod Banjaluke, Dodik je kazao da je to dio već ustaljene prakse u okviru programa koji je ranije donijet.

„NATO tu ne učestvuje, već je posmatrač. Oni će tu posmatrati određene stvari, kao što se pojavljuju u Srbiji i na mnogim mjestima u okviru svih programa“, naveo je on.

Više od 800 pripadnika Bataljonske grupe lake pješadije (BGLP) Oružanih snaga BiH, deklarisane za buduće međunarodne operacije, učestvovaće u vežbi „Kombinovani napor 22“ na vojnom poligonu „Manjača“ od 19. do 23. septembra, a radi ocjenjivanja operativnih sposobnosti po NATO Konceptu.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

KAZAZ ZA STANDARD: Crnoj Gori prijeti tihi nestanak – treba graditi transetničke saveze protiv velikosrpskog nacionalizma

KOMŠIĆ: Dodikova je vlast, uz podršku Srbije i Rusije, odlučila da žrtvuje mir

Dodik impresioniran načinom na koji Putin poznaje probleme na Balkanu

Šta neutralne zemlje dobijaju članstvom u NATO?

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Vukotićeva lokacija ranije otkrivena, policija pregledala kamere

Abazović: Konjević i Bošković pružaju političku zaštitu švercu cigareta, da imam dokaze otišao bih u tužilaštvo

VIDEO – Savović zaprijetio: Vratićemo svima koji su podržali Tomkića, osveta će biti strašna

Osnovno tužilaštvo u Podgorici: Abazović saslušan povodom krivične prijave Konjevića