Izvor: Al Jazeera

EP o ulasku Hrvatske u eurozonu i Zapadnom Balkanu

Evropski parlament održaće ove sedmice plenarno zasjedanje u Strazburu na kojem će glasati o pristupanju Hrvatske u eurozonu od iduće godine i raspravljati o razvoju događaja na Zapadnom Balkanu.
EP o ulasku Hrvatske u eurozonu i Zapadnom Balkanu

Foto: AP

Parlament će danas raspravljati, a u utorak glasati o pristupanju Hrvatske eurozoni od 1. januara 2023. godine, prenosi Anadolija.

U izvještaju se navodi da “Hrvatska ispunjava sve kriterijume za uvođenje eura, što je rezultat ambicioznih, odlučnih, vjerodostojnih i održivih napora Vlade Republike Hrvatske i hrvatskog naroda”.

Da bi se država pridružila eurozoni, EP mora dati svoje mišljenje o preporuci Evropske komisije, koje se zatim prosljeđuje državama članicama na donošenje konačne odluke.

Strategija za borbu protiv siromaštva

Hrvatska će postati 20. članica europodručja.

Poslanici će u utorak poslije podne ocijeniti političku situaciju u tri zemlje pristupnice – Bosni i Hercegovini, Kosovu i Srbiji.

Šefovi država i vlada Evropske unije i Zapadnog Balkana sastali su se 23. juna, uoči posljednjeg sastanka Evropskog savjeta u Briselu, kako bi razgovarali o napretku integracije u EU i izazovima koji proizlaze iz ruske agresije na Ukrajinu.

O izvještajima će glasati u srijedu.

Europarlamentarci će u ponedjeljak pozvati EK da razvije ambicioznu evropsku strategiju za borbu protiv siromaštva do 2030. godine, s konkretnim ciljevima i fokusom na okončanje siromaštva žena.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

SRĐA PAVLOVIĆ: Opsada Dubrovnika – rat za mir

U riziku od siromaštva svako treće dijete

IZVJEŠTAJ ZA 2021. GODINU: Povećan broj prijavljenih za visoku korupciju, 10.742 krivične prijave, SDT optužilo 153 lica

Borba protiv seksualnog zlostavljanja: EK predlaže nova pravila za zaštitu djece

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Pronađena šesnaestogodišnja A.G. iz Mojkovca

PRIORITETI EPCG: Zaposlili preko 300 radnika, a ugradili samo jedan panel nakon osam mjeseci

U Podgorici najtoplija noć u posljednjih 73 godine

Protest ispred Vlade: Vlada umjesto mitomanije da ponudi evropski put Crnoj Gori