Izvor: Beta

Eskobar: Srbija da uvede sankcije Rusiji poslije formiranja nove Vlade

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar se nada da će se Srbija pridružiti ostalim državama Zapadnog Balkana i uvesti sankcije Rusiji nakon formiranja nove Vlade.
Eskobar: Srbija da uvede sankcije Rusiji poslije formiranja nove Vlade

Foto: N1

„Skoro sve države Zapadnog Balkana su se usaglasile na način da učine da Rusija plati cijenu za to (invaziju) kroz sankcije, kroz podršku Ukrajini i njenom narodu. Nadam se da će se Srbija pridružiti toj grupi i da će se uskladiti sa sankcijama kada formira Vladu“, rekao je Eskobar u onlajn obraćanju juče na Samitu demokratije Jugoistočne Evrope, koji je održan u Budvi.

Tema skupa, koji je okupio zvaničnike EU, SAD, Velike Britanije i regiona bila je: „Rat u Evropi: Uticaj na Balkanu“.

Srbija je jedina država u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji iako se saglasila sa rezolucijama Ujedinjenih nacija (UN) i deklaracijama Evropske unije kojima se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu, a zvanični Beograd takav stav pravda „zaštitom vitalnih interesa zemlje“.

Američki izaslanik za Balkan je pozdravio to što su i EU i NATO ponovo potvrdili „politiku otvorenih vrata“.

„Mislim da je važno što je EU ponovo potvrdila svoju politiku otvorenih vrata. I ta politika se ne odnosi samo na Ukrajinu i druge države pod rizikom, već nas takođe podsjeća da je još šest zemalja u redu prije Ukrajine„, istakao je Eskobar.

On je ukazao da su države Zapadnog Balkana ostvarile „ogroman napredak“ i „impresivne reforme“ i izrazio nadu da će Evropa realizovati u praksi ono što govori danas kada su u pitanju evroaintegracije Zapadnog Balkana.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

RAT IZ MINUTA U MINUT: Rusi osvojili Herson?!; Sjutra pregovori, tema prekid vatre

Eskobar: Prilično sam siguran da će Crna Gora biti naredna članica EU

ESKOBAR ZA VOA: Na crnogorskim liderima je da donesu odluku o manjinskoj vladi, DF nije partner SAD-a

UŽIVO: Novi raketni napad na Kijev, Kličko: Ruske snage su blizu, slijedi teška noć

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Bivši radnici tužili CKB

Kesić: Crnu Goru sam zavolio zbog duha ovdašnjih judi

Vlada Zdravka Krivokapića za godinu i po dodijelila 300 ekonomskih državljanstava, MUP ZA STANDARD: Imena tražiti putem SPI

DEMOKRATE POMOGLE ŠARIĆEVOJ FIRMI, MRSS ZA STANDARD: Ministarstvo će ispitati politiku zapošljavanja Zavoda za zapošljavanje