Izvor: AFP

Finska će ‘značajno’ ograničiti ulazak državljana Rusije

Helsinki je u petak 23. septembra najavio da će ''značajno ograničiti ulazak ruskih državljana'', nakon što je Finska bila izložena prilivu na istočnoj granici nakon naredbe o djelimičnoj mobilizaciji u Rusiji.
Finska će ‘značajno’ ograničiti ulazak državljana Rusije

Navodeći “ozbiljnu štetu međunarodnom položaju Finske”, odbor ministara za inostranu i sigurnosnu politiku takođe je zaključio da će nove vize biti ograničene, navela je finska vlada u saopštenju.

Broj Rusa koji ulaze u Finsku se udvostručio, s više od 6.000 Rusa koji su ušli u četvrtak (22. septembar), otkako je Moskva objavila mobilizaciju za rat u Ukrajini, rekao je u petak glasnogovornik granične agencije za AFP.

Nakon ublažavanja ograničenja vezanih uz COVID-19 u julu, takođe je došlo do porasta broja ruskih putnika, kao i sve većeg otpora u Evropi protiv dopuštanja putovanja ruskim turistima dok bjesni rat u Ukrajini.

U četvrtak je premijerka Finske Sanna Marin rekla da: “Ruski turizam i putovanja moraju biti zaustavljeni, uključujući tranzit kroz Finsku.”

Finska je tražila odluku Evropske unije (EU) o ograničavanju viza za Ruse, ali finski ministar inostranih poslova u srijedu rekao da se “ne može garantovati da će se taj potez brzo dogoditi”.

Baltičke države Latvija, Estonija i Litvanija, koje graniče s Rusijom, već su pooštrile vlastita pravila o izdavanju viza ostavljajući Finsku kao posljednjeg susjeda Rusije u EU gdje oni koji imaju schengenske vize mogu proći.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

UŽIVO: U Kijevu ponovo eksplozije, ruski konvoj dug 27 km ide ka gradu

Najpoželjniji pasoši na svijetu: Kako je rangirana Crna Gora

UŽIVO: Završena druga runda pregovora, dogovor o humanitarnim koridorima

RAT IZ MINUTA U MINUT: Rusi osvojili Herson?!; Sjutra pregovori, tema prekid vatre

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Ljudskost i čojstvo: Navijačima Crne Gore servirana bosanska pita

Smijenjeni načelnik Odjeljenja bezbijednosti u Rožajama i šef kriminalističke službe

DF bi neustavno da razriješi Đukanovića u parlamentu

Đurović vratila inicijativu Đukanoviću