Finski general analizirao ruske snage: Problemi sa opremom, kompetentnošću i motivacijom

Bivši načelnik obavještajne službe Generalštaba Finske i general-major Pekka Toveri analizirao je trenutnu situaciju na frontovima u Ukrajini te se dotakao i mogućnosti da Rusija upotrijebi nuklearno oružje u doglednoj budućnosti.
Finski general analizirao ruske snage: Problemi sa opremom, kompetentnošću i motivacijom

Foto: nord.news

Tokom razgovora s novinarima, Toveri se osvrnuo na eventualnu odluku Kremlja o tome da proglasi rat protiv Ukrajine što bi im omogućilo pokretanje opšte mobilizacije u državi.

“Mislim da se ne bi ništa promijenilo u trenutnoj situaciji da Putin objavi rat Ukrajini. Oni nemaju sposobnost brzog povećanja snaga niti funkcionalan sistem mobilizacije kao što imamo mi. Dio ruske rezerve sigurno nerado ide u rat”, rekao je Toveri.

Također, veliki problem koji dijeli Rusiju od opšte mobilizacije tiče se i vojne opreme.

“Rečeno je da će proći najmanje tri mjeseca prije nego što se bilo kakve nove snage ubace na front. Nivo kompetentnosti i motivacije, naročito aktivnih vojnika, nije na tako visokom nivou”, poručio je general.

Naglašava kako je malo vjerovatno da će Putinova ratna retorika motivisati rusku vojsku za jače udare u Ukrajini.

Osim toga, finski vojni zvaničnik se osvrnuo i na moguću upotrebu nuklearnog oružja te je pojasnio kako bi to imalo dramatične posljedice prije svega za Rusiju.

“Bio bi to pravi poraz za Putina jer vjerujem da bi tada cijeli zapadni svijet ‘udario’ na Rusiju punim sankcijama. Kina bi svakako napravila značajan korak unazad i udaljila bi se od Rusije. Nijedan zdrav razum ne želi da bude saveznik zemlji koja nuklearnim oružjem napada drugu zemlju”, ocijenio je Toveri.

Prema njegovom mišljenju, zapadne zemlje bi u narednom periodu mogle podržati ukrajinske raketne i protivvazdušne odbrambene kapacitete.

“S druge strane, to bi bila objava rata zemlji s nuklearnim oružjem, koja je jasno stavila do znanja da se nuklearno oružje može koristiti u trenutku kada je postojanje ruske države ugroženo. Rat protiv NATO-a bi značio da je Putinova moć ugrožena jer NATO ima superiornu vojnu moć”, mišljenja je finski general.

Također, naglašava kako Putin sam ne odlučuje o upotrebi nuklearnog oružja niti ga sam može pokrenuti.

“Ako je Putin spreman da uđe u nuklearni rat, njegovi pomoćnici to sigurno nisu”, zaključio je Pekka Toveri.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Korać: Nije samo Rusija od Putina napravila cara, to je činio i Zapad!

Svijet u očima Vladimira Putina: Mjesto gdje se problemi uglavnom rješavaju silom

UŽIVO: U Kijevu ponovo eksplozije, ruski konvoj dug 27 km ide ka gradu

UŽIVO: Novi raketni napad na Kijev, Kličko: Ruske snage su blizu, slijedi teška noć

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Saobraćajna nezgoda na putu Podgorica – Kolašin, dvije osobe povrijeđene

Milović pratio Bečića, nadležni ćutali

Suzana Tot za “Standard” o karijeri, duetu, novim pjesmama: “Tajna uspjeha je, ili radiš svoj posao na pravi način ili ostaješ amater i stagniraš”

POTVRĐENO PISANJE STANDARDA: Savo Kentera predložen za direktora ANB-a