Izvor: N1

Fon der Lajen: Energetska podrška za Zapadni Balkan vrijedna milijardu eura

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je da je cilj samita Berlinskog procesa produbljivanje ekonomske integracije i dodala da će paket energetske podrške za Zapadni Balkan vrijedan milijardu eura pomoći da se oblikuje zajednička energetska budućnost.
Fon der Lajen: Energetska podrška za Zapadni Balkan vrijedna milijardu eura

Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Evropska komisija je spremna da u najkraćem roku obezbijedi budžetsku podršku od 500 miliona eura, koja će biti usvojena u decembru i dostupna u januaru, kako bi se podržala domaćinstva, mala i srednja preduzeća da ublaže efekat povećanja cijena energije, najavila je predsjednica Komisije Ursula fon der Lajen.

Fon der Lajen je, na Samitu Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, predstavila paket energetske podrške od milijardu eura kako bi se zaštitile najugroženije grupe i podstakla potrebna ulaganja u diversifikaciju energije.

Govoreći o detaljima podrške, ona je dodala da će u kratkoročnom i srednjem roku, Komisija obezbijediti još 500 miliona eura za unapređenje energetske diversifikacije, proizvodnje obnovljive energije i interkonekcija gasa i električne energije kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan.

Kratkoročne mjere – za narednih godinu do dvije – podržaće diversifikaciju snabdijevanja energijom jačanjem gasnih i električnih interkonektora uključujući tečni naftni gas (LNG), kao i podržavanjem izgradnje projekata obnovljive energije i mjera energetske efikasnosti, saopštila je EU Info mreža.

Srednjoročna pomoć za period od naredne 2-3 godine će uključivati druge investicije koje doprinose energetskoj tranziciji i bezbjednosti.

Ove mjere će obuhvatiti velike projekte proizvodnje obnovljive energije, nadogradnju sistema za prenos energije, daljinsko grijanje i šeme energetske efikasnosti za stare stambene zgrade, dodaje se u saopštenju.

Evropska unija pozdravila je napredak u pregovorima o tri nova sporazuma o zajedničkom regionalnom tržištu koji olakšavaju slobodu kretanja i zapošljavanje širom regiona.

Ugovori se tiču ličnih dokumenata za putovanja u regionu, priznavanja akademskih kvalifikacija i priznavanja kvalifikacija za određena zanimanja. To će značajno poboljšati mobilnost i saradnju u regionu.

Region je takođe podržao deklaraciju o saradnji u oblasti energetske bezbjednosti, u kojoj su se lideri obavezali da će udvostručiti svoje napore u sprovođenju Zelene agende za Zapadni Balkan u skladu sa Zelenim dogovorom EU.

Ova saradnja će doprinijeti većoj energetskoj diversifikaciji i čistijoj energiji, kao i ubrzanju reformi na njihovim nacionalnim energetskim tržištima u cilju usklađivanja sa EU, ističe se u saopštenju.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

UŽIVO: Završena druga runda pregovora, dogovor o humanitarnim koridorima

Borba protiv seksualnog zlostavljanja: EK predlaže nova pravila za zaštitu djece

Fon der Lajen u Kijevu: Impresivan napredak Ukrajine ka EU

Fon der Lajen: Sve zemlje Zapadnog Balkana na evropskom putu dalje od Ukrajine

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

TUŽILAŠTVO TRAŽI PRITVOR ZA GOGIĆA: Obezbijeđeni svjedoci saradnici i snimci tajnih sastanaka

BACKOVIĆ O OBRAZOVNOM SISTEMU: Poslije zadnjih izbora u Nikšiću nema popadije koja nije zaposlena u školi

Traže veće plate za 20.000 državnih i lokalnim službenika

Za najpovoljniju trgovinu birajte artikle iz novog kruga Voli cijena