Izvor: Danas.rs

Holandija i Njemačka pokreću novu eksploataciju gasa u Sjevernom moru

Holandija i Njemačka će početi zajedničku eksploataciju gasa u Sjevernom moru – objavila je holandska vlada danas, dan pošto je ruski Gasprom objavio da prekida isporuke gasa holandskoj firm Gas Tera.
Holandija i Njemačka pokreću novu eksploataciju gasa u Sjevernom moru

Foto: Stuart Conway/ Photographic Services, Shell International Limited.

Državni sekretar zadužen za industriju Hans Vijlbrif danas je izdao dozvolu, rekao je on u saopštenju i dodao da je u toku ubrzana procedrura za izdavanje ostalih dokumenata.

Sporni projekat o bušenju podmorja radi eksploatacije gasa na 10 nautičkih milja (19 kilometara) od obale na granici Njemačke i Holandije nije nov, ali danas postaje posebno hitan jer je ruski Gasprom objavio da suspenduje isporuke gasa Holandiji. Gasprom je to uradio zato što su Holanđani odbili da plate ruske isporuke gasa u rubljama kao što Rusija traži.

Pod pritiskom ekologa obje zemalje, njemačka država Donja Saksonija je prije godinu odlučila da ne izda dozvole za tu eksploataciju gasa kod holandskog ostrva Širmonikog i njemačkog Bokum, čiji ekosistemi se smatraju krhkim.

Međutim, Njemačka je nedavno promijenila tu odluku zbog sukoba u Ukrajini, koji je promijenio situaciju, navela je holandska vlada.

Očekuje se da 2024. počne da stiže gas iz zajedničke platforme za bušenje, koja će se napajati strujom iz njemačke vetroelektrane, rekao je holandski ministar.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Zašto je Rusija obustavila isporuke gasa i kakve su posljedice?

Moskva kritikuje njemačke isporuke gasa Poljskoj: Nije najracionalnija odluka

Šolc u najtežem intervjuu karijere: Nisam pacifist, ali spašavam svijet od atomskog rata

UŽIVO: U Kijevu ponovo eksplozije, ruski konvoj dug 27 km ide ka gradu

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Vlada Zdravka Krivokapića za godinu i po dodijelila 300 ekonomskih državljanstava, MUP ZA STANDARD: Imena tražiti putem SPI

UHAPŠEN ROGOŠIĆ: Zabarakadirao se u stanu, pozvao drugove ispred zgrade da mu pomognu i napao policajce

Bivši radnici tužili CKB

STAV: Šala