Hrvatska pošta nije odobrila izradu žiga s Titovim likom

Hrvatska pošta nije odobrila izradu prigodnog žiga s likom Josipa Broza Tita što su, povodom 130. godišnjice Titovog rođenja, tražili Savez antifašističkih boraca i antifašista (SABA RH) i Savez društava Josip Broz Tito za filatelističku izložbu okviru obilježavanja godišnjce.
Hrvatska pošta nije odobrila izradu žiga s Titovim likom

Josip Broz Tito

Žig s Titovim likom trebalo je da bude u upotrebi u samo jednoj pošti, u Jurišićevoj ulici u Zagrebu, i to na samo jedan dan, ali Hrvatska pošta ni to nije odobrila, navode antifašisti.

“Njihov razlog odbijanja je bio taj da je Josip Broz rođen u maju, a mi tražimo žig u novembru. To nam je rečeno telefonskim pozivom. Probali smo da objasnimo da mi 130. godišnjicu Titovog rođenja obilježavamo cijele godine, a ne samo jedan mjesec i da je žig sastavni dio filatelističke izložbe i koristio bi se samo jedan u jednoj pošti. No, uskoro smo izgubili svaku nadu”, rekao je agenciji Hina predsjednik SABA-e Franjo Habulin.

On ne smatra da odluka HP nužno ima političku pozadinu, ali da su možda ipak u pitanju neki drugi razlozi, podsjećajući na u izdavanje prigodnih žigova i dopisnica, povodom ovogodišnje 20. godišnjice zagrebačkog Queer festivala.

„Nijesam baš siguran da su homoseksualci i partizani u Zagrebu jednako dobrodošli. Moderno je pozivati se na ljudska prava, a u skladu s tim – lakše je odobren zahtjev LGBT zajednice nego zahtjev za žig za izložbu poštanskih maraka s likom Josipa Broza Tita“, naglasio je Habulin.

On je ocijenio da su za razlozi zbog kojih je HP odbila njihov prdlog „ipak neke druge vrste“ koje ne može da protumači.

„Ljudi u pošti bi morali reći zašto ne Titu. Ime Josipa Broza Tita u Zagrebu nije zabranjeno, iako se zaobilazi“, zaključio je Habulin.

Bivši predsjednik Hrvatskog filatelističkog saveza i Grupacije Alpe-Adria Filatelia i jedan od samo 15 dobitnika nagrade Evropskog filatelističkog saveza za doprinos evrofilateliji Ivan Librić rekao je za Hinu da je zahtjev antifašista Hrvaskoj pošti bio toliko benigan da nije očekivao da će biti ikakvih problema. Agencija Hina navodi da je od Hrvatske pošte dobila odgovor elektronskom poštom u kojem se ističe da su antifašisti zakasnili i da se prigodni poštanski žig izrađuje povodom neke godišnjice, na datum ili u mjesecu kad je neko rođen ili okrugle godišnjice nekog događaja na određen datum.

“U ovom slučaju zahtjev je glasio da se izradi prigodni poštanski žig pod nazivom ‘130. godišnjica rođenja J.B.Tita’. S obzirom da je godišnjica rođenja J.B. Tita bila u maju, a ne u decembru, predlagači su sa zahtjevom zakasnili”, naglašeno je u odgovoru HP.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Reagovanje kompanije Pošta CG

STANDARD OBJAVLJUJE ANALIZU SLUČAJA “POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA”: Katnić do detalja opisao i ukazao na kršenja zakona od strane Vijeća Apelacionog suda, niko nije reagovao

Biznismen Bogoljub Karić podnio zahtjev da bude 20 godina mlađi

Pošta podnijela krivične prijave zbog štete od 83,5 hiljada eura

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

DNEVNI HOROSKOP ZA 26. NOVEMBAR

Kako prepoznati bolove u bubrezima? Obratite pažnju na ove simptome!

Bezos poklonio slavnoj pjevačici 100 miliona dolara: Ono što ona čini je nevjerovatno

Medojević: Spajić za jedan dan posla advokatu platio 125.270 eura