Huawei: SAD nema dokaze u vezi sa Huawei 5G tehnologijom

Kineska kompanija Huawei oglasila se povodom pisanja medija da će Slovenija i Sjedinjene Američke Države potpisati zajedničku izjavu o sigurnosti 5G mreže, te da ova kompanija neće moći praviti infrastrukturu za 5G mrežu u Sloveniji.
Huawei: SAD nema dokaze u vezi sa Huawei 5G tehnologijom

U izjavi koja je dostavljena Portalu Standard stoji da SAD nema iskustva sa Huawei opremom, pa samim tim ni konkretne dokaze za tvrdnje koje iznose u vezi sa Huawei 5G tehnologijom.

“Kompanija Huawei negira navode SAD ukazujući da SAD nikada nisu pružile, niti pokazale bilo kakve konkretne dokaze kojim bi potkrijepili svoje tvrdnje. SAD već više od 10 godina u svojim glavnim mrežama ne koristi Huawei opremu, i nema nikakvog iskustva u vezi sa nama. Isključivanjem jednog dobavljača iz nacionalne telekomunikacione mreže neće se poboljšati nacionalna bezbjednost zemlje”, poručuju iz kompanije Huawei.

Podsjetimo, u tekstu na koji reaguje kompanija, navodi se da je dogovoreno da Slovenija i Sjedinjene Američke Države potpišu zajedničku izjavu o sigurnosti 5G mreže, čime se Slovenija svrstala među one države koje ne žele saradnju s Huawei kompanijom.

Takođe, navodi se da je Slovenija promjenila spoljnopolitičku orijentaciju kada je u pitanju 5G tehnologija. Svrstala se među zemlje koje vrše pritisak na Kinu, pa samim tim i na Huawei.

Za podsjetiti je na zategnute američko-kineske odnose u čijem je središtu bila upravo ova korporacija.

“Pojedini strahuju i tvrde da Kina koristi Huawei-jevu 5G tehnologiju za špijuniranje. Jedan od njih je Mikkai Rauda iz NATO-ovog centra za cyber odbranu koji je istakao da su na meti Kine bile akademske, industrijske i vladine institucije u cilju da stekne tehnološku prednost”, navodi se u tekstu.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Šopov: Kina će vjerovatno odložiti naplatu duga Crnoj Gori

BOLNICA CODRA: Dok cijeli svijet ubrzano povećava bolničke kapacitete, crnogorskoj Vladi ne trebaju ni postojeći

Predsjednik SAD “nekom majka, nekom maćeha”: Bajden naklonjen Crnoj Gori; DF – Nije se pokazao kao prijatelj Srba

Nova kineska ofanziva na Istočnu Evropu: Zdravstveni put svile

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

DETALJI INTERPELACIJE ZA SMJENU RADULOVIĆA: ”Srozao diplomatsku službu CG, stavio diplomate u funkciju falsifikatora”

Drecun: Najavljeni rast zarada korak ka EU standardu; Keković: Realno i moguće

Zaludno je čekati

BRATIĆ NIJE HTJELA DA STAVI POTPIS: Laloševića SDT-u prijavilo lice koje ne postoji u evidenciji građana