Humanitarna katastrofa: Svijet zaboravio da je i Siriju pogodio razorni zemljotres, pomoć toj državi skoro pa nemoguća zbog sankcija

Od katastrofalnog zemljotresa koji je pogodio Tursku i Siriju, mediji u mnogo većem obimu izvještavaju o situaciji u Turskoj, a pomoć u ovu zemlju već stiže iz svih krajeva svijeta. Sirija za razliku od Turske nije primila pomoć na hiljade spasilaca, a zbog sankcija nije moguće ni poslati neophodnu humanitarnu pomoć, već je jedino moguće preko sirijske ambasade u Beogradu uplatiti novčanu pomoć, za koju opet nije sigurno da će stići zbog već pomenutih sankcija.
Humanitarna katastrofa: Svijet zaboravio da je i Siriju pogodio razorni zemljotres, pomoć toj državi skoro pa nemoguća zbog sankcija

Idlib, Sirija, Foto: MSF.org

Ambasada Sirije u Beogradu već danima moli za pomoć posle razornih dvostrukih zemljotresa koji su pogodili sjevernu Siriju i južnu Tursku.

Iako je Crveni krst Crne Gore pokrenuo i aktivaciju sms broja 15888 kod sva tri operatera putem kojeg građani mogu da doniraju određena sredstva, taj novac ne može biti transferovan u Siriju, jer je ta država pod sankcijama.

Ambasada Sirije u Beogradu je pojasnila da zbog nepostojanja računa za uplate pomoći Siriji, sve uplate za pomoć biće isključivo dostavljene Turskoj.

Iz ambasade su pojasnili, da je jedini način pomoći Siriji trenutno na Balkanu, da se dostavi novčana pomoć direktno ambasadi Sirije u Beogradu, koja će pokušati da novac proslijedi do postradalog stanovništva u toj državi što je, zbog sankcija sada nemoguće.

Prijeko potrebne ljekove, hranu, ćebad, sanitet nije moguće primiti jer, kako su pojasnili iz ambasade, ne mogu biti poslati u Siriju, opet iz istog razloga – sankcija.

Situacija u Siriji nije manje kataklizmična i potresna nego što je to u Turskoj, ali je ta ratom razorena zemlja i u ovako teškim trenucima, zaboravljena od svjetksih medija koji izvještavaju uglavnom iz Turske.

Da li će se i za ovu zemlju otvoriti humanitarni koridor, poput onog koji je juče otvorila Turska prema Jermeniji, otvorivši granicu prema toj zemlji prvi put od 1993.godine, ostaje da se vidi.×

PROČITAJTE I...

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Visoke zvaničnike na inauguraciji Milatovića obezbjeđivalo preko 800 pripadnika ...

DR SANJA LEKIĆ ZA STANDARD: U CG najčešći karcinomi pluća i dojke, revolucija u ...

Živković pisao Milatoviću: Sastanak u predloženom formatu mogao bi podstaći sumn...

Sea dance festival: Korist za državu ili bespotrebni trošak finansiranja novcem ...