Ispovijest preživjelih iz Buče: „Ruski vojnici su ga natjerali da klekne, onda su ga upucali“

Ruska vojska je već na početku invazije zauzela ukrajinski grad Buču, koji se nalazi na oko 30 kilometara sjeverozapadno od Kijeva. Nakon oslobođenja grada, više ljudi otkrilo je stravične događaje koji su prethodili konačnom oslobođenju.
Ispovijest preživjelih iz Buče: „Ruski vojnici su ga natjerali da klekne, onda su ga upucali“

Nataša Aleksandrova je bila kod kuće kada su joj tri ruska vojnika lupala na kapiju. Jedna vojna jedinica je bila parkirana u dnu njene ulice, pored borove šume i željezničke pruge. Vojnici su išli od kuće do kuće. Aleksandrova je živjela u broju 10, sa svojim nećakom Volodimirom Čeredničenkom (26) i njegovom majkom Nadeždom.

„Htjeli su da znaju ko tu živi. Zahtijevali su naša dokumenta i naša mobilne telefone. Nisu nas tukli ali su imali oružje“, rekla je ona, prenosi Gardijan.

Aleksandrova je sakrila telefon i dala rezervni koji je imala. Njen nećak je predao pravi mobilni telefon. U njemu su se nalazile fotografije koje je uslikao, a koje su pokazivali rusku vojnu kolonu koju su ukrajinske snage zbrisale nedjelju ranije. Slike je poslao prijatelju, a vojnici su mu rekli da pođe sa njima.

Njenog nećaka, obučenog u majicu i papuče, vojnici su otpratili do broja 6. u kojem se nalazila vikendica. Aleksandrova je rekla da je virila preko ograde i prisluškivala razgovor.

“Plakao je i jecao, boljela ga je ruka. Više puta im je govoreo da ne zna nijednog fašistu”, rekla je ona.

Kasnije su vojnici ugurali mladića u njihov oklopni trasporter, koji je bio parkiran u voćnjaku na imanju.

“Rekli su da nam da ga vode u grad na ispitivanje i da će ga vratiti poslije tri dana”, rekla je Aleksandrova. “Nadežda ih je molila da joj vrate sina”, dodala je.

Tri nedjelje nije bilo vijesti o njemu. Aleksandrova je razgovarala sa jednim od Rusa, koji joj je rekao da je njen nećak odveden u “neaktivnu zonu” u Bjelorusiji.

“Vojnik je imao 18 godina. Pitala sam ga zašto je došao u Ukrajinu? Odgovorio mi je: ‘Zbog novca’. Drugi je rekao da mu nedostaje kuća”, rekla je.

Kada su se povukli iz Buče, ruske trupe su ostavile smrskane automobile ukrašene slovom V ali i mnogo tijela ubijenih civila. Jedan od leševa bio je u vlažnom baštenskom podrumu u susjednoj ulici na dnu zidanog stepeništa. To je bilo tijelo mladića Volodimira Čeredničenka (26).

“Natjerali su ga da klekne i pucali su mu glavu sa strane, kroz uho. Nosio je isti kaput koji mu je dala majka”, rekla je Aleksandrova.

Širom Buče i nekada prijatnih predgrađa Kijeva i Irpina, slični zločini su počinjeni tokom ruske okupacije. Stanovnici kažu da su im vojnici zaplijenili mobilne telefone, tražili ključeve od automobila i odvodili ljude. Neki su streljani u podrumima, vezanih ruku. Drugi su ubijeni u svojim kućama ili dok su se vozili duž puta.

U ulici Ivana Franka ubijeno je desetak ljudi. Među njima su i braća Viktor (64) i Jurij (62) koji su ostavljeni da leže u jarku pored željezničke pruge. Među poginulima su i Sergej Gavriljuk, njegov zet Roman i jedna neopoznata osoba.

“Nismo mogli da ga identifikujemo. Pola lica mu je raznijeto”, rekla je Aleksandrova o trećoj žrtvi.

Ona je svog nećaka sahranila u bašti, ali su istražitelji nedavno tražili da iskopaju tijelo zbog istrage.

Na početku ulice Ivana Franka pronađena je gomila od šest ugljenisanih tijela. Stariji čovek je nekoliko nedjelja ležao mrtav u obližnjoj ulici.

Obzirom na to da je Aleksandrova pričala o užasima kojima je svjedočila, ruski vojnik ju je optužio da prenosi informacije neprijatelju i zaprijeitio joj je granatom. Vodu iz bunara je donosila sa kofom u jednoj ruci i bijelom zastavom u drugoj.

Otac ubijenog Volodimira Čeredničenka se borio uz ukrajinsku vojsku 2014. godine kada je Rusija anektirala Krim i započela sukob u Donbasu. Preminuo je prošle godine.

“Volodimir je želeo da bude kao i njegov otac, da brani svoju zemlju. Rekli smo da je opasno i da treba da misli na svoju majku. Bio je električar, a nikada vojnik”, rekla je Aleksandrova.

Ukrajinci su pregledali razrušenu ulicu u Buči u potrazi za minama i ljudskim ostacima. Kuća u kojoj su nekada živjeli Gavriljukovi sada je bila u haosu. Bilo je nekoliko minobacača, praznih flaša viskija i bijele kabine kamiona koji su Rusi koristili kao kontrolni punkt.

Vojnici su opljačkali sve: donji veš, čarape, zlato, gotovinu, laptopove i ormare za piće, rekli su stanovnici. Porodica je dodala da su ruske trupe bile zatečene nivoom prosperiteta u Ukrajini. Vojnici su navodno počeli da kradu čim su stigli u Buču, popularnu vikend destinaciju za bogate iz Kijeva.

“Prvo ukradeno vozilo koje sam vidjela sa V znakom bio je automobil Tesla. Krali su automobile i spavali u njima”, rekla je Aleksandrova.

Jedan od stanovnika Buče, Viktor, rekao je da je pričao sa ruskim vojnicima prvog dana okupacije i da su mu rekli da imaju naređenje da zauzmu Kijev i zarobe Zelenskog.

Kada su ga pitali da li ima saosjećanja prema ruskim vojnicima, od kojih su neki poginuli, rekao je da nema.

“Živjeli su našim kućama, postavljali snajpere na naše ulice, upadali na našu zemlju”, dodao je on.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

SRĐA PAVLOVIĆ: Opsada Dubrovnika – rat za mir

RAT IZ MINUTA U MINUT: Rusi osvojili Herson?!; Sjutra pregovori, tema prekid vatre

Urlik, pucnji, tenkovi koji gaze ljude: Ispovijest Tarasa o hororu iz Buče

UŽIVO: U Kijevu ponovo eksplozije, ruski konvoj dug 27 km ide ka gradu

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Saobraćajna nezgoda na putu Podgorica – Kolašin, dvije osobe povrijeđene

Suzana Tot za “Standard” o karijeri, duetu, novim pjesmama: “Tajna uspjeha je, ili radiš svoj posao na pravi način ili ostaješ amater i stagniraš”

Milović pratio Bečića, nadležni ćutali

POTVRĐENO PISANJE STANDARDA: Savo Kentera predložen za direktora ANB-a