Izvor: Beta

Iz rudnika uglja u Poljskoj iznijeta prva žrtva od 10 zarobljenih rudara

Iz rudnika uglja Zofjuvka u Šleziji na jugozapadu Poljske spasioci su noćas iznijeli tijelo prvog mrtvog rudara od 10 koji su ostali zarobljeni u subotu pod zemljom u nesreći kada je u rudarskom oknu došlo do jakog potresa uz povećanje koncentracije metana.
Iz rudnika uglja u Poljskoj iznijeta prva žrtva od 10 zarobljenih rudara

Izvor: Dominik Gajda/Agencja Wyborcza.pl via REUTERS

Nakon potresa od 52 rudara koji su bili u tom dijelu, na dubini od 900 metara, 42 uspjela su da sami izadju iz jame bez povreda, a za desetoricom nestalih tragaju od subote ujutru spasioci.

Sinoć su spasioci doprli do četvorice rudara koji nisu davali znake života, ali su zbog visoke koncentracije metana morali da se vrate, a nastavila je druga grupa koja je noćas iznijela tijelo 36-godišnjeg rudara, oca dvoje djece, ljekar je potvrdio smrt te je on prva potvrdjena žrtva nesreće.

“Koncentracija metana je visoka i to veoma ometa spasilačku akciju. Moraju da se smjenjuju, borave tamo kratko vrijeme, popravljaju ventilaciju da bi mogli da krenu dalje”, kazao je danas novinarima jedan od direktora Rudnika Zofjuvka Marćin Golembjovski.

Dok su spasioci lokalizovali gdje su se nalazila četiri nestala rudara bez znaka života, još uvijek se ne zna gdje su preostala šestorica, za koje se takodje strahuje da će crni bilans nesreće povećati na 10 poginulih, iako se spasioci nadaju da ipak možda idu da spasu žive.

Samo nekoliko dana prije jakog potresa u rudniku Zofjuvka u obližnjem rudniku uglja Pnjuvek, iste Jastšembske kompanije uglja, udaljenom nekoliko kilometara, u eksploziji metana poginula su petorica rudara, 15 je povrijedjeno, od kojih su šestorica sa opekotinama i dalje u teškom stanju u bolnici, a za sedmoricom nestalih spasioci poslije kraćeg prekida ponovo tragaju.

Premijer Mateuš Moravjecki kada je u subotu obišao rudnik Zofjuvka kazao je da je naredio temeljne kontrole i istrage ovih nesreća u Jastšembskoj kompaniji uglja.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Za godinu ugašeno blizu 700 radnih mjesta

Firma preminulog ruskog oligarha planira da kopa ugalj u BiH

EPCG izgubila 100 miliona eura zbog visoke cijene uglja

Golubović obećava uklanjanje Mladića sa pljevaljskih fasada

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Đukić i Tuzović i dalje u zatvoru u Ukrajini, Ministarstvo pravde za STANDARD: Između Crne Gore i Ukrajine moguć transfer osuđenih lica

Saobraćajna nesreća na Svetom Stefanu, poginuo mladić

Malim fudbalom do velike Srbije

Petričević prijavila da su je pratili, ukinuto joj obezbjeđenje