(Uživo)Izbori u Njemačkoj: SPD uvećao prednost, Liberali i Zeleni ključni za sastav nove vlade

Prema izlaznim anketama na izborima u Njemačkoj SPD i CDU su izjednačene, zatim slijede Zeleni dok su Liberali pravi pobjednici ovih izbora jer bez njih neće biti moguće formirati Vladu.
(Uživo)Izbori u Njemačkoj: SPD uvećao prednost, Liberali i Zeleni ključni za sastav nove vlade

Foto: AFP

Posljednje projekcije osvojenih poslaničkih mjesta u Bundestagu

Posljednje Infratest dimap projekcije

Božićna lista želja

I Scholz i Laschet imaju za cilj da zaključe koalicione pregovore do Božića, njihovi koalicioni partneri, Zeleni i FDP će vjerovatno biti u poziciji da ispostave svoje uslove.

Njemačka će preuzeti predsjedavanje G7 2022. godine, što zahtjeva brzo formiranje nove vlade, rekao je Laschet. Njegov stav ponovio je i Scholz, dok njegova stranka nastavlja da povećava prednost u donosu na svoje konzervativne rivale.

Hofreiter: Buduća vlada mora u potpunosti sprovesti Pariski sporazum o klimi

Predsjednik grupe Zelenih Anton Hofreiter rekao je za EURACTIV -u da su Zeleni željeli više, ali da će sada dati najbolje od sebe, “što znači da nam je potrebna vlada koja će se suočiti sa velikim problemima našeg vremena”.

Hofreiter je naglasio da će buduća vlada morati u potpunosti sprovesti Pariski sporazum o klimi i osigurati da se EU udruži radi povećanja investicija i prevazilaženja društvenih podjela.

Najnovije Forschunsgruppe Wahlen projekcije

SPD je uvećao svoju prednost i sada ima 26% osvojenih glasova.

Vlada predvođena SPD-om mogla bi razdrmati ulogu Njemačke u EU

Vlada predvođena SPD-om je “šansa za novu politiku EU”, smatraju vodeći socijaldemokratski političari u EU.

“Ovi izbori otvaraju mogućnost da Njemačka jednom zauvijek prevaziđe svoju ulogu govornika i kočionika u evropskoj saradnji”, rekao je Udo Bullmann, predstavnik SPD za politiku EU, dodajući da Merkel nije pokrenula “nikakve značajne inicijative za jačanje Evrope “tokom svojih 16 godina na funkciji.

“Za vrijeme kancelara Olafa Scholza ovo će biti drugačije”, rekao je on.

Jens Geier, predsjedavajući SPD-ovih evropskih poslanika, rekao je u međuvremenu da će vlada predvođena SPD-om “izvršiti veći pritisak na implementaciju Evropskog zelenog dogovora”.

Dok biračka mjesta širom Nemačke nastavljaju da broje ogroman broj glasova koje su primile putem pošte, rezultat se broji u sitnim procentima.

Najnovije projekcije pokazuju da je i dalje izuzetno blizu između SPD-a na 25,2% i CDU/CSU-a na 24,6%, prema projekcijama za ARD, koje uključuju i djelimične rezultate glasanja putem pošte.

Izvršna direktorka Zelenog parlamenta, Britta Haßelmann, rekla je za EURACTIV da su dobri rezultati Zelenih jasan mandat za „klimatsku vladu“.

Ona je naglasila da je trenutni rezultat dobar, ali i da su se Zeleni nadali više.

„Ova noć će biti duga, videćemo šta će donijeti“, rekla je.

Foto:dpa / Monika Skolimowska

„Jedno je sigurno: nova vlada mora biti klimatska. Učinićemo sve što je u našoj moći da se zalažemo za to. “

Tijesan rezultat na izborima dodatno komplikuje situaciju oko toga kome će biti povjeren mandat, a sve to zbog kompleksnog izbornog sistema.

Tradicionalno, najjača stranka dobija mandat za formiranje sljedeće koalicije u njemačkom izbornom sistemu.

Ovaj put su stvari ipak malo teže. Prema sadašnjim predviđanjima, socijaldemokrate su malo ispred u anketama, međutim, CDU/CSU prednjači u provizornom broju poslaničkih mjesta.

Ovo je zbog komplikovanog njemačkog izbornog sistema koji kombinuje direktne i proporcionalne sisteme glasanja.

Pitanje koje ostaje sada je ko će dobiti mandat za formiranje koalicije ako se ovaj trend nastavi?

Stranka sa najviše glasova ili ona sa najviše mandata?

Glasači ispod 30 godina starosti dali su najveću podršku i to ubjedljivo Zelenim i Liberalima.

Vrijeme je za novi početak “, izjavio je lider Liberala Christian Lindner u svom postizbornom govoru nakon što je FDP uspio da održi dvocifren rezultat po prvi put u istoriji. Dobri rezultati njegove stranke i Zelenih pokazuju da je era kontinuiteta i Merkelin „Veiter so“ završena, dodao je on.

„Politički centar je ojačan, ekstremisti oslabljeni“, dodao je on, misleći na Ljevicu i AfD, koji su imali lošije rezultate nego na izborima 2017. godine.

Budući da su i Zeleni jasni pobednici i snažni zagovornici zabrane motora sa unutrašnjim sagorevanjem do 2030. godine, ostaje da se vidi kome će se prikloniti i Zeleni i Liberali jer se očekuje veliki pritisak od strane CDU i SPD.

“Više uživamo u izmišljanju tehnologija nego u njihovom zabranjivanju”, rekao je Lindner.

U nekadašnjoj Istočnoj Njemačkoj, SPD je ostvario ubjedljivu pobjedu u odnosu na CDU prema posljednjim anketama. SPD je u odnosu prethodne izbore ostvario rast od čak 10,5 %.

Prema posljednje objavljenim izlaznim anketama SPD ima prednost u odnosu na CDU.

Olaf Scholz je izjavio da on i njegova stranka, SPD lijevog centra (S&D), žele da vode i formiraju vladu.

Kandidat CDU/CSU (EPP) desnog centra Armin Laschet tvrdi da će pokušati da formira vladu iako CDU/CSU možda neće biti najjača stranka nakon ovih izbora.

Njemačke Socijaldemokrate (SPD) i Demohrišćani (CDU/CSU) izjednačeni su na izborima za Bundestag, pokazuju izlazne ankete agencije infratest dimap.

Za njih je glasalo po 25 odsto glasača, treći su Zeleni sa 15 odsto, četvrti Liberali (FDP) i Alternativa za Njemačku (AfD) svaka sa po 11 procenata glasova, a u Bundestag će, prema tim projekcijama, ući još i Ljevica, koja je na granici cenzusa sa 5 procenata.

Sa 25 posto glasova, unija CDU/CSU je zabilježila najlošiji rezultat poslije rata. CDU je u odnosu na posljednje izbore izgubila 46 mjesta u parlamentu.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Izbori u Njemačkoj: Različiti prioriteti stranaka oko politike migracija

Njemci ne praštaju skandale i greške: Istorijski poraz Angele Merkel

Izbori u Njemačkoj: Scholz i Baerbock zbili redove u posljednoj TV debati

Njemačka 2021: Između pandemije i oproštaja od Angele Merkel

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Drecun: Najavljeni rast zarada korak ka EU standardu; Keković: Realno i moguće

Žena pala sa terase tokom intimnog odnosa (VIDEO)

Zaludno je čekati

FOTO: Žena marokanskog kralja je NESTALA prije četiri godine – i od tada joj se gubi SVAKI TRAG