Izvor: Klix.ba

Izrael želi da proda ”Željeznu kupolu” Emiratima: Stvaranje saveza protiv Irana

Nakon što su Huti pobunjenici iz Jemena posljednjih nekoliko dana pokrenuli niz raketnih napada na Ujedinjene Arapske Emirate, izraelski zvaničnici razmišljaju o tome da ovoj državi prodaju raketni odbrambeni sistem - ''Željezna kupola''.
Izrael želi da proda ”Željeznu kupolu” Emiratima: Stvaranje saveza protiv Irana

Foto: EPA-EFE

Prema pisanju izraelskih medija, zvaničnici ove države odlučili su se na ovaj potez nakon posljednjeg raketnog napada Huti pobunjenika, koji se dogodio u toku posjete predsjednika Izraela Isaka Hercoga Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Ističe se kako su Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati već započeli pregovore o prodaji određenog broja sistema “Željezne kupole”, koji bi upozoravali na rakete i presretali ih.

U izvještaju koji je dostupan izraelskim medijima navodi se kako bi prodaja odbrambenog sistema “Željezna kupola” Ujedinjenim Arapskim Emiratima mogla značiti i početak stvaranja regionalnog odbrambenog saveza u kojem bi se prije svega nalazili UAE i Izrael, a koji bi predstavljao protivtežu Iranu, koji u jemenskom ratu podržava Hute.

Prema pisanju izraelskog Kanala 12, pored toga što se razmatra prodaja ovog sistema Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Izrael razmišlja i o prodaji sistema Saudijskoj Arabiji.

Iako posljednji raketni napad iz Jemena prema Ujedinjenim Arapskim Emiratima nije bio direktno usmjeren na izraelskog predsjednika, analitičari ističu kako su na taj način Huti pobunjenici željeli poslati jasnu poruku o vezama između Izraela i Emirata.

“Naš napad dokazuje da Ujedinjeni Arapski Emirati nisu sigurni sve dok su u službi cionističkog neprijatelja”, saopštili su predstavnici pobunjenika nakon napada.

Iako Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati kroz istoriju nisu njegovali naročito dobre odnose, sve se promijenilo potpisivanjem tzv. Abrahamskog sporazuma 2020. godine, koji je uključivao normalizaciju arapsko-izraelskih odnosa.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Martinović traži ukidanje naredbe o čuvanju tajne u slučaju Lazović: Vijesti objavile dokumenta koja nema odbrana

VEZA SA AUTO-PUTEM, MKI ZA STANDARD: Put Berane-Lubnice-Jezerine gotov do 20. oktobra 2022.

STANDARD SAZNAJE: Uhapšena doktorica iz Nikšića zbog davanja lažnog bolovanja Nemanji Koprivici

(VIDEO) Otvoren bulevar Podgorica – Danilovgrad