Izvor: Klix.ba

Kako napreduju mirovni pregovori Rusije i Ukrajine

Otkako su ruske trupe napale Ukrajinu 24. februara, održano je nekoliko rundi pregovora između delegacija iz Kijeva i Moskve. U kojoj su poziciji pregovora trenutno je teško govoriti, no neke poruke se mogu iščitati iz iz izjava zvaničnika obje strane.
Kako napreduju mirovni pregovori Rusije i Ukrajine

Foto: EPA-EFE

Teško je procijeniti koliki je napredak postignut u dosadašnjim raspravama, međutim na terenu nema promjena. Rusija i dalje snažno bombarduje ukrajinske gradove, a na meti su i humanitarni koridori, skloništa i drugi civilni objekti.

Ranije ove sedmice Financial Times je otkrio potencijalni mirovni plan od 15 tačaka koji bi uključivao odricanje Kijeva od svojih ambicija da se pridruži NATO-u i obećanje da neće prihvatiti u svojoj zemlji strano oružje, kao i formiranje stranih vojnih baza u zamjenu za zapadnu zaštitu.

Glavni ruski pregovarač rekao je u petak da su Moskva i Kijev približili svoja stajališta “što je više moguće” o prijedlogu da Ukrajina postane vojno neutralna država. Ukoliko je to istina, uz plan od 15 tačaka koji su dogovorili, to znači da su se pregovori približili fazi u kojoj razgovaraju dva predsjednika.

Međutim, Ukrajinci su bili manje raspoloženi u svojoj procjeni stanja pregovora. Mihail Podoljak, savjetnik predsjednika Vladimira Zelenskog koji učestvuje u pregovorima, rekao je da se pozicija njegove zemlje nije pomjerila.

“Pregovarački status. Izjave ruske strane samo su njihov zahtjevni stav”, napisao je na Twitteru.

Bivši ruski premijer Mihail Kasjanov rekao je u petak za BBC da predsjednik Vladimir Putin nije “ozbiljan” u pogledu mirovnih pregovora i da je malo vjerojatno da će ponuditi bilo kakvo rješenje sukoba “koje će biti ugodno za ukrajinski narod”.

Ruski zvaničnici su rekli i da ukrajinska strana odugovlači pregovore, međutim jutros je predsjednik Zelenski pozvao Moskvu da dođu do najboljeg rješenja “bez odugovlačenja”.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

UŽIVO: U Kijevu ponovo eksplozije, ruski konvoj dug 27 km ide ka gradu

RAT IZ MINUTA U MINUT: Rusi osvojili Herson?!; Sjutra pregovori, tema prekid vatre

UŽIVO: Završena druga runda pregovora, dogovor o humanitarnim koridorima

RAT IZ MINUTA U MINUT: Ukrajinci tvrde da su spriječili ubistvo Zelenskog, prihvaćen zahtjev za članstvo Ukrajine u EU

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Joanikije: U Ukrajini gledamo posljedice bezbožništva, iz ”protestantske Evrope” došlo zlo ateizma i komunizma

Vučinić: Stvoriti ambijent da građani rade i stvaraju, a ne da traže pomoć države

Bojović: Vlada sa SNP-om besmislena; Nimanbegu: Neću ostaviti Abazovića u blatu

Kako Vladimir Putin krije svoje bogatstvo