Izvor: nova.rs

Ko stoji iza pokušaja državnog udara u Njemačkoj: Ozloglašeni princ, poslanica i misteriozna Ruskinja Vitalija

Njemačka policija objavila je identitet ljudi koji stoje iza ''Pokreta građani Rajha'', koji je označen kao teroristička organizacija koja je planirala državni udar. Pored bivše poslanice desničarske partije Afd i jednog berlinskog sudije, policija navodi da je organizaciju podržavala i državljanka Rusije.
Ko stoji iza pokušaja državnog udara u Njemačkoj: Ozloglašeni princ, poslanica i misteriozna Ruskinja Vitalija

Foto: nova.rs

Ova organizacija je navodno planirala upad u Bundestag, a imali su spremne svoje kadrove koje bi postavili na čelo države. Policija je u velikoj akciji jutros izvršila 130 pretresa.

Kako prenose njemački mediji, na čelu „Pokreta građana Rajha“ nalazi se princ Hajnrih XIII koji živi u Frankfurtu, a za njim se još traga. Kao čelnici organizacije navode se još bivša poslanica AfD-a Birgit Malzak-Vinkeman.

Prema riječima portparolke državnog tužioca, 3.000 policajaca je raspoređeno u jedanaest saveznih država širom zemlje. Izvršeno je preko 130 pretresa, uhapšeno je 25 osoba, od toga 22 pristalica i troje njih koji su navodno podržavali organizaciju.

Jedna od uhapšenih je državljanka Rusije Vitalija B.

Prema riječima državnog tužioca, grupa se od novembra 2021. pripremala za rušenje društvenog sistema u Njemačkoj i takođe je zagovarala nasilje i ubistva.

Neki od članova su takođe služili u Bundesveru, a učinjen je i pokušaj regrutovanja vojnika i policajaca. U leto 2022. održana su četiri sastanka u Baden-Virtembergu.

Ko su princ i bivša poslanica?

U prošlosti je Princ Hajnrih privlačio pažnju antisemitskim izjavama u „Pokretu građani Rajha“.

U govorima je tvrdio da Njemačka nije suverena država i da jevrejska elita podstiče ratove jer im je od koristi.

On je tokom ljeta bio prisutan na incidentu u Bad Lobenštajnu kada je tamošnji gradonačelnik napao novinarku.

Portparol kuće Rojs, čiji je dio princ Hajnrih, se tada ogradio od princa, nazvavši ga „zbunjenim starcem”.

Jedna od osumnjičenih, Vitalija B., je ruska državljanka. Navodi se da je pomogla princu da tako što je posredovala između njega i predstavnika Rusije, jer je princ želio da pregovara sa Kremljom, prenosi zdf.de.

Šta je „Pokret građani Rajha“?

To je oznaka za nekoliko ekstremno desničarskih grupa i pojedinaca u Njemačkoj koji odbacuju legitimitet moderne njemačke države u korist Rajha, koji je postojao od 1871. do 1918. godine.

Oni tvrde da Njemački Rajh nastavlja da postoji u svojim granicama prije Drugog svjetskog rata i da njime upravlja „Privremena vlada Rajha“.

Većina njihovih argumenata zasnovana je na selektivnom čitanju odluke Saveznog ustavnog suda iz 1973. u vezi sa Osnovnim ugovorom između Zapadne i Istočne Njemačke iz 1972. godine.

Jedno vjerovanje pokreta je da Savezna Republika Njemačka nije stvarna suverena država već korporacija koju su stvorile savezničke nacije poslije Drugog svjetskog rata.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Čarls je zvanično kralj, kako sad izgleda linija nasljeđivanja prijestola

Zločini iz prošlosti potisnuli evropske integracije u crnogorskoj politici

EKSKLUZIVNO IZ POLICIJE ZA STANDARD: Rat “škaljaraca” i “kavčana” odnio 50 života, vrbuju pomorce, a u zatvoru regrutuju nove članove

STANDARD OBJAVLJUJE ANALIZU SLUČAJA “POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA”: Katnić do detalja opisao i ukazao na kršenja zakona od strane Vijeća Apelacionog suda, niko nije reagovao

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Konzumiranje ove zdrave grickalice smanjuje apetit i ubrzava gubitak kilograma

Ko stoji iza pokušaja državnog udara u Njemačkoj: Ozloglašeni princ, poslanica i misteriozna Ruskinja Vitalija

Tuča u parlamentu Turske, poslanik opozicije u bolnici zbog udarca u glavu (VIDEO)

Koji horoskopski zakovi su najviše ljubomorni u ljubavnim vezama