Izvor: Radio Slobodna Evropa

Kosovo i Srbija postigli sporazum o registarskim tablicama, SAD ohrabruju napredak ka normalizaciji odnosa

Kosovo i Srbija postigli su sporazum o okončanju dugotrajnog spora oko registarskih oznaka automobila na severu Kosova, koji je izazvao zabrinutost da bi to moglo dovesti do eskalacije napetosti. Time se otvara put za pregovore lidera o sveobuhvatnom sporazumu za rješenje statusa Kosova, prema francusko-njemačkom predlogu, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).
Kosovo i Srbija postigli sporazum o registarskim tablicama, SAD ohrabruju napredak ka normalizaciji odnosa

Foto: RSE/Printskrin

Srbija odustaje od daljeg izdavanja nelegalnih registarskih tablica sa oznakom KM, a Kosovo odustaje od svih koraka kao što su opomene ili novčane kazne zbog registarskih tablica, kako je naveo glavni kosovski pregovarač Besnik Bisljimi.

Kako je još pojasnio glavni pregovarač Srbije Petar Petković, ostaju da važe do sada izdate tablice sa oznakom KM.

Narednih dana o narednim koracima
-Imamo dogovor! Sa velikim zadovoljstvom mogu da saopštim da su se glavni pregovarači Kosova i Srbije uz posredovanje EU dogovorili o mjerama da se izbjegne dalja eskalacija i da se u potpunosti koncentrišu na predlog za normalizaciju svojih odnosa – saopštio je juče visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku Žozep Borelj.

Borelj je na Tviteru napisao da će Srbija prestati da izdaje registarske tablice sa imenima kosovskih gradova, a da će Kosovo obustaviti dalje radnje u vezi sa preregistracijom vozila.

-Pozvaću strane u narednim danima da razgovaraju o narednim koracima. Zahvaljujem se Miroslavu Lajčaku za naporan rad – dodao je on.

Kako se navodi u Boreljovoj zvaničnoj izjavi, EU će osigurati da se ključna pitanja i principi vezani za normalizaciju rješavaju u kontekstu predloga, te da strane shvataju da se svi prethodni sporazumi iz dijaloga moraju implementirati.

Pozvaću strane u narednim danima da razgovaraju o narednim koracima u okviru predloga sa ciljem da se predstave rezultati sledeće Specijalne grupe za normalizaciju sa Kosovom i sledeće ažuriranje poglavlja 35 za Srbiju. U slučaju opstrukcije bilo koje Strane, Facilitator EU može prekinuti proces. Ja i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak nastavićemo da olakšavamo proces normalizacije odnosa i redovno obaveštavamo države članice EU i partnere o napretku koji su strane postigle”, navodi se u Boreljovoj izjavi.

SAD pozdravile sporazum Beograda i Prištine, ohrabruju napredak na normalizaciji
Sjedinjene Američke Države (SAD) pozdravile su sporazum o registarskim tablicama koji su, uz posredovanje Evropske unije u Briselu, postigli Beograd i Priština. Portparol Stejt departmenta Ned Prajs je ocijenio da se radi o dogovoru kojim se izbjegava dalja eskalacija napetosti.

-Pohvaljujemo i dogovor dveju zemalja da se hitno – i u potpunosti usredsrede na normalizaciju odnosa pod okriljem razgovora kojim posreduje Evropska unija. Podržavamo dijalog koji vodi EU kao najbolji put za unapređenje evropske budućnosti Srbije i Kosova – navodi se u saopštenju, prenosi danas Glas Amerike (VOA).

SAD su pozdravile i odluku, dvije strana da, kako je navedeno, daju prioritet interesima građana i preduzmu korake za poboljšanje svakodnevnog života.

-Dvije strane su, uz pomoć Evropske unije, napravile ogroman korak naprijed – ka obezbjeđivanju mira i stabilnosti u cijelom regionu. SAD pozdravljaju konstruktivne pregovore i ohrabruju dalji napredak ka normalizaciji odnosa – navodi se u saopštenju portparola Stejt departmenta.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

STANDARD OBJAVLJUJE ANALIZU SLUČAJA “POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA”: Katnić do detalja opisao i ukazao na kršenja zakona od strane Vijeća Apelacionog suda, niko nije reagovao

Albanski list: Novi sporazum Beograda i Prištine 2023., priznanje za 10 godina

Kurti: Borelj odustao od prijedloga EU za normalizaciju odnosa, zato nema dogovora

Srbija i Kosovo bez dogovora o registarskim tablicama

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

MESI SE SKAMENIO! Otkriveno šta mu je rekao igrač Saudijske Arabije: Udario ga po leđima, pa izgovorio OVO- Leo ga BLIJEDO GLEDAO

Na provjeri likvidnost firmi koje su garantovale za Petra Lazovića

Vlast i dalje ćuti: Monstruozne uvrede Šešelja na račun Vuksanović Stanković

Dinkić: Program Evropa sad bio pogrešan eksperimnet