Kuleba: Šta god da Putin uradi, nastavljamo sa oslobađanjem naših teritorija

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je da će njegova zemlja nastaviti da oslobađa teritorije pod kontrolom ruskih snaga uprkos raketnim udarima koje je danas izvela Rusija.
Kuleba: Šta god da Putin uradi, nastavljamo sa oslobađanjem naših teritorija

Foto: World Economic Forum/ Manuel Lope

Kuleba je CNN rekao da će se sa oslobađanjem nastaviti “šta god da on (Putin) uradi”.

“Ovo je rat za opstanak Ukrajine. Ovo je rat za postojanje međunarodnog prava i poretka. Može on da eskalira (rat), može on da radi šta mu se hoće. Ali mi ćemo nastaviti borbu i pobijedićemo”, dodao je.

Prema njegovim riječima, “ogromna većina” meta današnjeg ruskog napada na teritoriji Ukrajine bila su energetska postrojenja.

“Nije mi poznato da je ijedan bitni vojni objekat bio na meti. To su bila samo energetska postrojenja, kao i civilne kuće – stambene zgrade.”

Kuleba je ocijenio da raketni napad predstalja osvetnički akt ruskog predsjednika Vladimira Putina nakon skorašnjih poraza na bojnom polju.

“Ne bi trebalo da bude nikakve sumnje da je cilj ovih napada bilo terorisanje mirne populacije, i da joj se život oteža što je više moguće. Prilično sam siguran, ubijeđen sam da je ovo rezultat Putinovog poraza na bojnom polju. Kad njegova armija ne može da potuče ukrajinsku armiju, on bira da iz osvete zauzvrat teroriše civile”, rekao je Kuleba.

Na pitanje novinara da li je Ukrajina odgovorna za jučerašnju eksploziju koja je teško oštetila drumsko-željeznički most preko Kerčkog moreuza koji spaja Rusiju sa Krimom – ukrajinskom teritorijom koju je Rusija anektirala 2014. godine, Kuleba je odgovorio da “ne zna ko je digao most u vazduh”.

“Ne bih isključio da se nešto dešava unutar same Rusije, jer je most tako jako zaštićen sa svih strana”, dodao je ukrajinski šef diplomatije.

Rusija je danas ispalila na Ukrajinu 84 krstareća projektila, a u napadima je poginulo najmanje 11 ljudi.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pravdao je ove napade potrebom da se odgovori na ukrajinske “akte terorizma”, a za eksploziju na mostu preko Kerčkog moreuza okrivio je ukrajinsku tajnu službu.

Ukrajinski obavještajci su međutim danas saopštili da Moskva planira “masivne” udare projektilima još od početka prošle sedmice.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

UŽIVO: Novi raketni napad na Kijev, Kličko: Ruske snage su blizu, slijedi teška noć

RAT IZ MINUTA U MINUT: Rusi osvojili Herson?!; Sjutra pregovori, tema prekid vatre

UŽIVO: Završena druga runda pregovora, dogovor o humanitarnim koridorima

RAT IZ MINUTA U MINUT: Ukrajinci tvrde da su spriječili ubistvo Zelenskog, prihvaćen zahtjev za članstvo Ukrajine u EU

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Zeković: Policijski službenik Miljan Vuković pjeva četničke pjesme, očigledno kršenje kodeksa (VIDEO)

Pribilović: MUP i DIK da se oglase o očiglednom “demografskom inženjeringu” u ovom izbornom procesu

Iz Morače izvučeno tijelo maloljetne osobe

Rakčević: Vanredni izbori jedini izlaz iz krize, budućnost Crne Gore u EU, a ne u Otvorenom Balkanu