Kurti: Srbija i Rusija imaju uspjeha sa destrukcijom u Crnoj Gori, protiv sam Otvorenog Balkana

Srbija i Rusija su u Crnoj Gori donekle uspjeli sa destruktivnim aktivnostima, poručio je premijer Kosova Aljbin Kurti.
Kurti: Srbija i Rusija imaju uspjeha sa destrukcijom u Crnoj Gori, protiv sam Otvorenog Balkana

On je poručio kako Beograd ne vjeruje u demokratske vrijednosti, da bi zvanična Srbija željela da uopšte ne bude demokratije, a da im u tome mnogo pomaže i SPC.

“Oni upotrebljavaju demokratiju kao izgovor. Oni bi željeli da ne bude uopštee demokratije. Samo onako, hajde, da imamo izbore, gdje će se utvrditi pobjednik koji se zna i prije izbora. U Srbiji se ne zna datum izbora. Rezultat se uvijek zna. I oni bi htjeli da demokratija bude sredstvo za legitimizaciju iste stranke, iste vlasti. Mislim da u tome pomaže dosta Srpska pravoslavna crkva čiji glavni politički uticaj se odnosi na ideju formalne demokratije bez političkog pluralizma i bez ljudskih prava”, poručio je on u intervjuu za bosansko-hercegovački portal Istraga.

“Takav uticaj SPC očigledan u Crnoj Gori”

 Ovaj uticaj SPC je, kako je istakao, bio veoma očigledan u Crnoj Gori. 

“I za mene je veoma jasno da baš to što je Rusija uspjela sa svojim destruktivnim aktivnostima zajedno sa Srbijom u Crnoj Gori, a mi znamo da je Crna Gora članica NATO-a, ohrabrilo i Moskvu i Beograd da pokušavaju isto i po drugim zemljama našeg zapadnog Balkana. Znači, i na Kosovu, a ja mislim i u Bosni i u Sjevernoj Makedoniji. Jer kad su uspjeli da sa svojim destruktivnim angažovanjem u Crnoj Gori imaju uspjeha – donekle. Nije to potpuni uspjeh, ali ne možemo da kažemo da su doživjeli neuspjeh. Kad su tamo oni donekle uspjeli, naravno da ih to ohrabruje da pokušavaju i u Bosni i na Kosovu. Zato ja vidim da je destabilizacija glavno sredstvo Beograda, koje ide na ruku i Kremlju”, naglasio je on.

“Otvoreni Balkan – prema Rusiji, protiv sam toga”

Kazao je i kako regiji ne treba Otvoreni Balkan, već demokratski i evropski.

“Dok Open Balkan želi da Balkan bude otvoren prema Ruskoj Federaciji. Baš kao što je i Srbija otvorena prema Ruskoj Federaciji. Taj projekat je počeo u Novom Sadu u oktobru 2019. godine. To je mjesec kada je naš pokret postigao najveći uspjeh u našoj kratkom istorijskom djelovanju. Kada smo mi pobijedili, to je prva pobjeda naša. A prva pobjeda je veoma važna. Beograd je šiznuo. I tada je počela panika u Beogradu i Vučić je odmah pozvao Edija Ramu i Zorana Zaeva i kaže im – dođite u Novi Sad”, poručio je Kurti.

U tom momentu, kako je dodao, Vučić je poslao poruku – oovi iz EU nas neće, hajde da mi uradimo nešto zajedno. 

“Poslije toga su napravili 4-5 sporazuma. Niko ne zna kakvi su to sporazumi. Mislim da većina njih nije toliko ozbiljna. Open Balkan nije inicijativa da se vrjednuje realno. Dobio je dosta medijske pažnje. Ali ja ni po ličnom ukusu nisam takav političar koji vjeruje u samodovoljnost Balkana. Ja želim evropski Balkan. Ali i kao političko orijentisanje, ja ne vjerujem da Balkan može nešto bez EU. Zato se protivim tom projektu”, naglasio je on.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

STANDARD OBJAVLJUJE ANALIZU SLUČAJA “POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA”: Katnić do detalja opisao i ukazao na kršenja zakona od strane Vijeća Apelacionog suda, niko nije reagovao

Đurović: Otvoreni Balkan politička manipulacija, Crnoj Gori ne trebaju vještačke krize

Prozapadne stranke protiv ulaska Crne Gore u Otvoreni Balkan, proruske za

Bošković: Ugovor ponuditi i CPC, Otvorenim Balkanom se maskira vjekovni projekat Srbije

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Abazović i Radulović prave ”svoju” diplomatsku mrežu

Troje povrijeđenih u nezgodi u Bulevaru Ivana Crnojevića

Ministar Adžić zloupotrijebio položaj radi privatnog revanšizma?

Kurti traži da patrijarh Porfirije osudi barikade, pa da ga pusti na Kosovo