Izvor: FoNet

Kurti: U Brisel idem samo po obostrano priznanje

Premijer Kosova Aljbin Kurti obavijestio je članove vlade o toku dijaloga sa Srbijom, razgovorima o registarskim tablicama, uz napomenu da je potpredsjednik Besnik Bisljimi u Briselu, pa će
Kurti: U Brisel idem samo po obostrano priznanje

Kurti je rekao da je do sada izrečeno skoro 2.000 opomena, navodeći da niko ne uživa u kažnjavanju, ali država ima svoj Ustav i zakon.

Kako prenosi RTK, Kurti je članove kabineta obavijestio o razgovorima sa predsjednikom Srbije i predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepom Boreljom, na kojem nije postignut dogovor o tablicama.

Prema njegovim riječima, u petak je stigao poziv Borelja, uz prateći tekst sa četiri paragrafa, koji su na kraju trebalo da budu objavljeni kao saopštenje.

U prvom pasusu je bio poziv da se hitno fokusira na prijedlog EU, koji podržavaju Njemačka i Francuska, za normalizaciju odnosa. U trećem pasusu teksta pozvao je da se odmah počnu razgovori o prijedlogu EU na visokom nivou kako bi se postigao dogovor prije marta 2023. godine, rekao je Kurti na početku sjednice Vlade Kosova.

U drugom pasusu bilo je pitanje registarskih tablica zajedno sa pitanjem garancija za srpsku zajednicu o čemu bi se govorilo u prijedlogu EU, odnosno u sporazumu o normalizaciji, nastavio je Kurti.

Kurti je istakao da je preduslov za registarske tablice bio samo obustavljanje djelovanja Vlade Kosova, a ne zabrana izdavanja tablica što je trebalo da bude obaveza Srbije.

Dogovorili smo se, da bismo dali prostor za razgovore o prijedlogu EU, da obustavimo drugu fazu odluke o registarskim tablicama, ali naravno kada Srbija prestane da registruje automobile sa nelegalnim tablicama, predočio je Kurti.

Srpska zajednica na Kosovu najprivilegovanija i najzaštićenija

Taj prijedlog je prihvaćen i to je važan uspjeh sa sastanka, rekao je Kurti i ocijenio da je srpska zajednica na Kosovu najzaštićenija i najprivilegovanija zajednica u republičkom ustavu.

Ovo je rezultat Ahtisarijevog sveobuhvatnog sporazuma. Prava manjina u Ustavu Kosova ne postoje ni u Srbiji, ni u mnogim, mnogim drugim zemljama, uključujući ustave najnaprednijih zemalja EU, rekao je Kurti.

Kurti je potom ukazao da je Borelj, nažalost, promijenio premisu pregovora i počeo da insistira na sporazumu koji se bavi samo suspenzijom kazni za registarske tablice.

Veliki cilj je skinut sa dnevnog reda, hitna potreba za evropskim prijedlogom uz francusko-nemačku podršku nestala je sa stola, prilagođavajući se cilju Srbije, čiji je predsjednik u Brisel došao ne zbog prijedloga EU, već zbog tablica, ukazao je Kurti.

Kurti je ponovio da je prihvatio sastanak jer je namjera bila da državni vrh „napravi veliki posao“.

Nisam ni policajac, ni komandir stanice, ni načelnik katastra, ni carinik, da se bavim svim vrstama tehničkih pitanja koja se javljaju tokom razgovora. Mi smo država sa relevantnim institucijama i organima, naglasio je Kurti.

On je poručio da u Brisel ide samo po konačni sporazum o normalizaciji uz obostrano priznanje.

To je smisao, a pošto su autori prijedloga EU odustali od svog prijedloga, sastanak je završen. Kao i 18. avgusta i ovoga puta sam posljednji izašao iz zgrade EU, rekao je Kurti.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

STANDARD OBJAVLJUJE ANALIZU SLUČAJA “POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA”: Katnić do detalja opisao i ukazao na kršenja zakona od strane Vijeća Apelacionog suda, niko nije reagovao

Kurti: Vučić više ne spominje podjelu već traži bosnizaciju Kosova

INSTITUCIONALIZOVANA ANARHIJA: Ministarstvo pravde ćuti ko je, kada i po kom osnovu očistio Kurtijevu kaznenu evidenciju

Kurti: Borelj odustao od prijedloga EU za normalizaciju odnosa, zato nema dogovora

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

FOTO i VIDEO Proslava bronzane medalje naših lavica, Vuković: Čine sportska čuda i čine Crnu Goru ponosnom; Kapisoda: Rezervnu državu nemamo, ni grb ni himnu

Danilović: Konjević je rekao da će se vratiti mom predlogu o izboru ustavnih sudija!

Zatvara se saobraćaj na mostu ”Širalija” u naselju Rogami

CANOVIĆ ZA STANDARD: Stanje u Plavu pod kontrolom, naša sredina je takva – kad je kriza svi smo s ruke jedni drugima