Makron: Mir u Ukrajini moguć, kada to Ukrajinci odluče

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je večeras u Rimu na otvaranju samita za mir da je u Ukrajini 'moguć mir' kada to Ukrajinci odluče.
Makron: Mir u Ukrajini moguć, kada to Ukrajinci odluče


 
Ne dozvolimo da mir na neki način bude u rukama ruskih vlasti. Mir je moguć, a o tome će odlučiti Ukrajinci, rekao je Makron u govoru na otvaranju samita u organizaciji zajednice Sveti Eđidio.

Francuski predsjednik je opravdao podršku Zapada Kijevu ”kako bi u nekom trenutku ukrajinski narod mogao da izabere mir, kako to oni (Ukrajinci) budu odlučili”.

”Mir će se izgraditi ali za stolom sa drugom stranom, koja je sadašnji neprijatelj”, rekao je Makron pred nekoliko stotina političkih i vjerskih lidera iz cijelog svijeta okupljenih na trodnevnom samitu u organizaciji italijanske zajednice Sveti Eđidio.

Tu zajednicu su formirali 1968. godine katolički studenti, i ona je tokom godina postala ”diplomatija iz senke” Vatikana. Red Sveti Eđidio je posredovao u brojnim mirovnim pregovorima, između ostalih i u postizanju sporazuma o školstvu na Kosovu i Metohiji 1998, a ta zajednica je 2012. godine održala u Sarajevu međunarodnu konferenciju posvećenu miru.

Makron je večeras stigao u Rim, gdje će ga sjutra u Vatikanu primiti poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franjo. To će biti treći sastanak pape i Makrona od njegovog dolaska na čelo Francuske u maju 2017. godine.

Za sada se ne zna tačno da li će se Makron sastati sa novom premijerkom Italije Đorđom Meloni.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Borba protiv seksualnog zlostavljanja: EK predlaže nova pravila za zaštitu djece

UŽIVO: U Kijevu ponovo eksplozije, ruski konvoj dug 27 km ide ka gradu

RAT IZ MINUTA U MINUT: Rusi osvojili Herson?!; Sjutra pregovori, tema prekid vatre

DW o Makronu: Ne vole ga, ali su ga opet izabrali

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

U Tivtu DPS 12 mandata, “Narod pobjeđuje” 10 mandata; U Budvi apsolutna pobjeda DF-a; U Baru DPS 36,4 odsto, Koalicija Demokrate, Evropa sad i Ujedinjena Crna Gora 18,4 odsto…

STANDARD SAZNAJE: Kod Slijepčevića pronađeno skoro 20.000 eura, u toku detaljan pretres helikoptera?

Uhapšen Dejan Slijepčević, pokušao da unese novac za kupovinu glasova

TUŽILAŠTVO POKRENULO PROVJERE: Ispitaće prijetnje kandidata za odbornika URA-e i pozivanje na ministra policije