Izvor: RSE

Makron najavio gradnju šest nuklearnih reaktora

Francuska će izgraditi šest atomskih reaktora nove generacije EPR2 i razmotriti opcije za gradnju dodatnih osam, izjavio je danas predsjednik Emanuel Makron, stavljajući nuklearnu energiju u centar nastojanja svoje zemlje da postigne nultu emisiju ugljen dioksida do 2050. godine, prenosi Rojters.
Makron najavio gradnju šest nuklearnih reaktora

Foto: Jean-Francois Badias/ Agence France-Presse, via Pool /Afp Via Getty Images

Makron je rekao da će nove elektrane graditi i njima upravljati državni dobavljač energije EDF i da će desetine milijardi eura biti odvojene za finansiranje ovih projekata.

“Ono što našoj zemlji treba, a uslovi postoje, jeste ponovno rođenje francuske nuklearne industrije”, rekao je Makron, otkrivajući novu nuklearnu strategiju u istočnom industrijskom gradu Belforu.

Obećavajući da će ubrzati razvoj solarne energije i energije vjetra na moru, Makron je takođe rekao da želi da produži životni vijek starijih nuklearnih elektrana u zemlji na više od 50 godina sa trenutno 40 godina za određene reaktore, pod uslovom da su bezbjedni.

Najava dolazi u teškom trenutku za dugom opterećen EDF, koji se suočava sa kašnjenjima i prekoračenjem budžeta za nove nuklearne elektrane u Francuskoj i Britaniji, i problemima sa korozijom u nekim od svojih zastarjelih reaktora.

Rastuće cijene energenata i zabrinutost zbog oslanjanja Evrope na uvoz ruskog gasa takođe su ubijedili francuske zvaničnike u potrebu veće energetske nezavisnosti.

EDF procjenjuje cijenu šest novih reaktora na oko 50 milijardi eura, u zavisnosti od uslova finansiranja.

Prvi novi reaktor biće pušten u rad do 2035. godine, rekao je Makron najavljujući da se razmatra pokretanje još osam reaktora.

Francuska će takođe povećati svoj kapacitet solarne energije deset puta do 2050. na više od 100 gigavata (GV) i izgraditi 50 priobalnih vjetroelektrana sa kombinovanim kapacitetom od najmanje 40 GV.

Makronova odluka da produži vijek trajanja postojećih elektrana označila je preokret u odnosu na ranije obećanje da će zatvoriti više desetina od 56 reaktora EDF-a do 2035. godine.

Nuklearna bezbjednost i dalje izaziva podjele u Evropi nakon katastrofe u Fukušimi u Japanu 2011.

Uz poteškoće EDF-a, Makron, kome predstoji nadmetanje za drugi mandat za dva mjeseca i nastoji da spriječi gnjev javnosti zbog rastućih računa za energiju, naredio je kompaniji da proda jeftiniju energiju rivalima – potez koji će smanjiti za osam milijardi eura zaradu EDF-a za 2022.

Vrijednost akcija EDF-a je pala za 18 odsto od početka godine.

EDF je u četvrtak potvrdio da će kupiti nuklearnu turbinsku jedinicu sa sjedištem u Francuskoj od General Electrica, jer kompanija želi da objedini nuklearne aktivnosti za koje se smatra da su strateške.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Srbija sve bliža nuklearnoj energiji

Moramo održati Termoelektranu Pljevlja jer bi cijene električne energije otišle u nebo

Za pet godina ukradena struja vrijedna 8,7 miliona eura

Za 10 dana u Ulcinju ukradeno 22.000 eura struje

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Nikola Kandić i Aleksa Ćirović zainteresovani da priznaju krivicu

STANDARD SAZNAJE: URA danas na sastanku sa DF-om bez Medojevića, očekuje se i razgovor sa DPS-om

Šabović poručio Foliću: Ukoliko imenujete novog načelnika ne isključujem mogućnost organizovanja protesta

GRAFITI MU “DOŠLI GLAVE”: Golubović danas podnosi ostavku?