Izvor: Tanjug

Ministri EU bez dogovora o ograničenju cijena za ruski gas

Ministri energetike EU zatražili su danas od Evropske komisije ograničavanje prihoda proizvođačima električne energije koji imaju niske troškove proizvodnje, kao i da se pripremi hitna i privremena intervencija Komisije koja uključuje ograničavanje cijena gasa, rekao je nakon ministarskog sastanka ministar industrije i trgovine u vladi Češke Jozef Sikela.
Ministri EU bez dogovora o ograničenju cijena za ruski gas

Današnji sastanak u Evropskom savjetu je bio fokusiran na četiri oblasti za koje su zemlje članice zatražile od Evropske komisije da pripremi konkretne zakonske prijedloge

“Zajedno sa EK moramo da radimo na brzom i koordinisanom rješenju kako bi ublažili posljedice visoke cijene energije sto je prije moguće. Uspjeli smo da pronađemo dobar pravac za mjere koje moraju biti preduzete”, objasnio je Sikela.

Ministri su takođe pozvali EK da predstavi mjere za koordinirano smanjenje potražnje širom EU čime bi se smanjio pritisak na proizvodnju struje i zatražili da se pripreme mjere koje će pomoći u rješavanju problema smanjene likvidnosti.

Sikela kaže da trenutni nivo cijene gasa i električne energije stvaraju pritisak na EU ekonomiju, umanjuju kompetitivnost evropskih kompanija i stvaraju društvene tenzije.

“Najvažnije je da se pobrinemo da građani i kompanije ne budu iznevjereni”, dodao je on.

Sikela dodaje da je Češko predsjedavanje EU spremno da organizuje još jedan vanredni ministarski sastanak do kraja septembra kako bi se usvojila konkretna rješenja.

Kako je ranije javio Rojters koji je imao uvid u nacrt zaključaka s ministarskog sastanka, ministri su razmatrali mogućnost ograničavanja cijene ruskog gasa, ali i naveli da je “neophodan dalji rad” na tome.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Zašto je Rusija obustavila isporuke gasa i kakve su posljedice?

Moramo održati Termoelektranu Pljevlja jer bi cijene električne energije otišle u nebo

Ugalj se vraća u EU, strahovi da će zelena tranzicija biti odložena

Srbija sve bliža nuklearnoj energiji

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Škaljarski klan obezglavljen: Ko je bio Jovan Jovica Vukotić?

UP: Još uvijek nema zvanične potvrde ubistva Jovana Vukotića

PRVA DAMA KAVAČKOG KLANA SLAVILA POSLIJE UBISTVA JOVANA VUKOTIĆA: Tamara Zvicer u provodu sa drugaricama; EVO KOJU PJESMU PJEVA

VUJOVIĆ za Standard: Transkripti Mportala više nego alarmantni, Abazović manipuliše i prednjači u relativizaciji slučaja