Mon Blan: Gradonačelnik od planinara traži depozit za troškove spašavanja

Uslovi na Mon Blanu su toliko opasni da bi planinari trebalo da plate depozit od 15.000 eura kako bi pokrili troškove spašavanja i eventualne sahrane, rekao je Žan-Mark Peleks, gradonačelnik Sen Žervea, mjesta u podnožju najviše planine zapadne Evrope.
Mon Blan: Gradonačelnik od planinara traži depozit za troškove spašavanja

Oni koji su ignorisali upozorenja i krenuli rutom Gute uz planinu igrali su „ruski rulet“, rekao je Peleks. On je dodao da je prosječna cijena spašavanja na planini 10.000 eura, a troškovi sahrane 5.000 eura.

„Neprihvatljivo je da francuski poreski obveznici pokriju te troškove“, istakao je gradonačelnik.

Peleks je rekao da planinski vodiči odbijaju da vode penjače popularnom rutom Gute, poznatom kao Kraljevski put – iz Sen Žervea ili obližnjeg alpskog turističkog mjesta Šamonija. Njihova odluka je na snazi najranije do sredine avgusta.

Međutim, tu su „pseudo planinari“, kako ih je Peleks nazvao, koji na svoju ruku kreću u osvajanje vrhova noseći „smrt u rancu“.

On je za BBC rekao da želi da ljudi reaguju, da shvate da je danas veoma opasno, čak samoubilački, penjati se na taj vrh. Mon Blan je visok 4.807 metara i ima 11 vrhova koji su iznad 4.000 metara.

Manjak snega tokom zime i izuzetno visoke temperature ovog ljeta destabilizovali su stene i učinili da se pukotine u njima mnogo teže prelaze. Visoka temperatura izazvala je topljenje glečera u Alpima, zbog čega je povećan rizik od lavina, a toplotni talas je izazvao i česte odrone kamenja.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

CKB i NLB napravile najveći profit, u minusu samo Komercijalna

Banke od kamata ostvarile prihod od 148 miliona, a od provizija skoro 38 miliona eura

Primorje: Sat parkiranja od 0,40 do sedam eura

Imovina ministara: Krivokapić ima tri pištolja, Lalošević i Marović bogatu kolekciju knjiga

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Tri osobe povrijeđene u udesu nadomak Brajića

Sveštenik SPC sjedi dok se intonira državna himna; Zeković: Premijeru, zar nam nijeste obećali da ovoga neće biti i da će nestati ove teme?

Dukaj posjetio Plav: Unaprijeđenje pružanja usluga građanima

Kažanegra – Bato brate, ovo moraš odma stopirat; Carević – A kako neću, uvezao sam Deja i Bubanju da to eliminišu pod hitno (AUDIO)