Izvor: Beta

Moskva kritikuje njemačke isporuke gasa Poljskoj: Nije najracionalnija odluka

Ruska kompanija Gasprom ocijenila je kao malo ''racionalnu'' njemačku preprodaju gasa Poljskoj u jeku skoka cijena, odbacujući optužbe prema kojima Moskva namjerno ograničava svoje isporuke tog energenta Evropi.
Moskva kritikuje njemačke isporuke gasa Poljskoj: Nije najracionalnija odluka

Foto: Pixabay

„Primjećujemo preusmjerenje protoka gasa iz Njemačke ka Poljskoj i kako izgleda takođe ka Ukrajini, u redu veličina od tri do pet kubnih metara dnevno“, rekao je portparol Gasproma Sergej Kuprijanov.

On je rekao da taj gas dolazi iz njemačkih podzemnih rezervoara koji su već 47 odsto ispražnjeni, dok zima tek počinje.

“To nije najracionalnija odluka”, rekao je Kuprijanov u videu objavljenom sinoć.

Po njemu, cijene tih isporuka su znatno više od cijena gasa koju isporučuje Gasprom.

Predstavnik Poljske u EU u srijedu je optužio Moskvu da je prekinula svoje isporuke gasa preko gasovoda Jamal-Evropa između Rusije, Pojske i Njemačke, rekavši da se Gasprom bavi “manipulacijama”.

Ruski predsjednik Vladimir Putin uzvratio je da Moskva ne izvozi nove količine gasa preko tog gasovoda zato što nema novih evropskih narudžbi.

Ranije danas je njemački ministar energije potvrdio da su dugoročni ugovori za isporuku gasa sa Moskvom poštovani i da nema znakova blokade snabdijevanja.

Zapadna Evropa suočena je posljednjih mjeseci s ogromnim skokom cijene gasa što se smatra posljedicom više faktora, vrlo hladne zime 2020/21, postpandemijske obnove privrede ili smanjenog doprinosa obnovljivih izvora energije.

Moskva obezbjeđuje trećinu evropskih isporuka gasa

Cijene gasa u Evropi zabilježile su nove rekorde u utorak s dolaskom zimskih temperatura. To se nadovezalo na geopolitičke tenzije između EU i Moskve koja obezbjeđuje trećinu evropskih isporuka gasa.

Zapad sumnja da Rusija ograničava svoje isporuke da bi izvršila pritisak na Evropljane, između ostalog, da bi uticala na pokretanje rusko-njemačkog gasovoda Sjeverni tok 2, čija izgradnja je završena ali još nema upotrebnu licencu.

“Optužbe protiv Rusije i Gasproma prema kojima mi isporučujemo malo gasa evropskom tržištu su potpuno neosnovane”, rekao je juče portparol Gasproma Sergej Kuprijanov.

“Ove godine Gasprom je Njemačkoj isporučio 50,2 milijarde kubnih metara gasa, što je 5,3 milijardi više nego prošle godine. Gasprom je već isporučio više gasa nego prošle godine: Italiji, Turskoj, Bugarskoj, Srbiji, Danskoj, Finskoj i Poljskoj”, rekao je on.

Rusija se takođe optužuje da ne šalje dodatan gas Evropi preko Ukrajine zbog velikih tenzija između Moskve i Kijeva, što Moskva, takođe, negira.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

SRĐA PAVLOVIĆ: Opsada Dubrovnika – rat za mir

EU daje Moldaviji 60 miliona eura za rješavanje energetske krize

Er Srbija duplirala cijene karata prema Crnoj Gori

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Saobraćajna nezgoda u Baru: Nema povrijeđenih, velika šteta na automobilima

SDP predložio izmjene Zakona o nepokretnosti po hitnoj proceduri

Đukić i Tuzović i dalje u zatvoru u Ukrajini, Ministarstvo pravde za STANDARD: Između Crne Gore i Ukrajine moguć transfer osuđenih lica

Grupa građana: “Turisti”, na Cetinje dođite kao prijatelji ili ne dolazite