Izvor: beta

Moskva najavila ‘ozbiljne posljedice’ za Litvaniju zbog blokiranja tranzita ka Kalinjingradu

Moskva je juče saopštila da je Viljnus tokom vikenda uveo restrikcije za željeznički tranzit robe pod evropskim sankcijama koja se željeznicom prevozi ka Kalinjingradu.
Moskva najavila ‘ozbiljne posljedice’ za Litvaniju zbog blokiranja tranzita ka Kalinjingradu

Rusija je obećala danas “ozbiljne” posljedice za Litvaniju koja je uvela restrikcije za određenu robu u tranzitu ka ruskoj enklavi Kalinjingrad primjenjujući evropske sankcije uvedene zbog ruske ofanzive u Ukrajini.

“Rusija će naravno reagovati na takvo neprijateljsko djelovanje. Odgovarajuće mjere se razmatraju na međuministarskom nivou i biće uskoro usvojene”, rekao je Nikolaj Patrušev, sekretar ruskog Savjeta za bezbjednost tokom posjete Kalinjingradu.

“One će imati ozbiljne negativne posljedice za stanovništvo Litvanije”, dodao je on, prenijela je agencija Interfaks.

Moskva je juče saopštila da je Viljnus tokom vikenda uveo restrikcije za željeznički tranzit robe pod evropskim sankcijama koja se željeznicom prevozi ka Kalinjingradu.

Ta militarizovana strateška enklava, sjedište ruske flote u Baltičkom moru, okružena je Litvanijom i Poljskom, dvije zemlje članice NATO i EU, koje čvrsto podržavaju Kijev od početka sukoba u Ukrajini.

Šef EU delegacije u Rusiji Markus Ederer pozvan je danas u rusko ministarstvo spoljnih poslova u Moskvi. U saopštenju rusko ministarstvo je optužilo EU da ohrabruje “eskalaciju” i zatražilo da se odmah ponovo uspostavi tranzit ka Kalinjingradu.

Osuđujući, kako je nazvao “blokadu” guverner Kalinjingrada Anton Alihanov ocijenio je da bi između 40 i 50 odsto uvoza za enklavu moglo biti pod udarom restrikcija, od uglja do metala, preko građevinskog materijala do tehnološke robe.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

RAT IZ MINUTA U MINUT: Rusi osvojili Herson?!; Sjutra pregovori, tema prekid vatre

UŽIVO: U Kijevu ponovo eksplozije, ruski konvoj dug 27 km ide ka gradu

RAT IZ MINUTA U MINUT: Ukrajinci tvrde da su spriječili ubistvo Zelenskog, prihvaćen zahtjev za članstvo Ukrajine u EU

UŽIVO: Žestoko raketiranje Harkova, Ukrajina tvrdi da su povratili aerodrom Hostomel

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

FOTO: Najljepša voditeljka uživa na ljetovanju, je li vam poznato OVO MJESTO?

Glavni odbor SNP-a o potezima nakon formiranja vlasti u Beranama

ĐENERO ZA STANDARD: Crna Gora treba da zanemari nepovoljan međunarodni okvir za proširenje EU i samostalno „plovi protiv vjetra”

ABAZOVIĆ I ADŽIĆ OBEĆALI PROMJENE, ALI ZA SADA NIŠTA OD TOGA: Zašto je nakon ubistva Šakovića za šefa CB Budva postavljen inspektor za strance?