Izvor: Klix.ba

NATO da rasporedi trupe u BiH, ako Rusija blokira mandat EUFOR-a

Grupa američkih senatora je predložila donošenje zakona kojim bi se osiguralo da NATO rasporedi vojnu misiju u BiH ukoliko Rusija bude blokirala nastavak mandata EUFOR-a u novembru ove godine.
NATO da rasporedi trupe u BiH, ako Rusija blokira mandat EUFOR-a

Izvor: Guliver

Senatori traže da SAD iskoristi svoj utjecaj u NATO-u da ohrabri planiranje i podršku međunarodnih vojnih snaga za održavanje sigurnog i okruženja u Bosni i Hercegovine, posebno ako Rusija blokira nastavak misije EUFOR-a na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, te da se ojača štab NATO-a u Sarajevu.

U kontekstu situacije na Zapadnom Balkanu, senatori, između ostalog, traže održavanje punog mandata EUFOR-a u Bosni i Hercegovini kao dio nacionalne sigurnosti.

“Ohrabruje se NATO i EUFOR da obnove mandate zbog sigurnosne situacije u BiH i da se proaktivno uključe u osiguranje sigurnog okruženja, posebno u sektoru odbrane”, istakli su.

Šest senatora koji stoje iza ove inicijative traže i set antikoruptivnih mehanizama, kao i alate za sprečavanje širenja rusko-kineskog utjecaja na Balkanu.

“Šest zemalja Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija) čine pluralističku, multietničku regiju u srcu Evrope koja je ključna za evropski mir, stabilnost i prosperitet”, naveli su.

Ističe se i puna podrška Bosni i Hercegovini na putu ka dobijanju kandidatskog statusa za članstvo EU i neophodnim reformama koje trebaju sprovesti vlasti.

Takođe se kaže da je nastavak mira, stabilnosti i prosperiteta na Zapadnom Balkanu direktno vezan za prilike za demokratski i ekonomski napredak stanovnika ovih šest zemalja.

Iza ove inicijative stoje senatori Dženi Šehin, Roger Viker, Tom Tillis, Dik Durbin, Ben Kardin i Kris Van Holen.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Savjet bezbjednosti UN usaglasio tekst rezolucije o BiH, mandat EUFOR-a biće produžen

Stoltenberg: Crna Gora pokazala da su reforme na Balkanu moguće

Biserko: Nakon napada na Ukrajinu može se očekivati proizvodnja haosa na Balkanu

Šta neutralne zemlje dobijaju članstvom u NATO?

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

SINHRONIZOVANA AKCIJA: Helikopter MUP-a Srbije lažno evidentiran kao civilna letjelica, SEDAM MINUTA NESTAO SA RADARA, Kontrola letjenja ćutala

Sveštenik SPC sjedi dok se intonira državna himna; Zeković: Premijeru, zar nam nijeste obećali da ovoga neće biti i da će nestati ove teme?

Dukaj posjetio Plav: Unaprijeđenje pružanja usluga građanima

Kažanegra Rađenoviću: Što smo ih doveli na vlast tu, brate? Znači, užas