Izvor: index

Njemačka istraga: Bivši papa znao za zlostavljanje četvoro djece, ništa nije preduzeo

Bivši papa Benedikt XVI nije pravilno postupio, odnosno nije reagovao na prijave četiri slučaja zlostavljanja djece dok je bio nadbiskup Minhena, utvrdila je njemačka istraga.
Njemačka istraga: Bivši papa znao za zlostavljanje četvoro djece, ništa nije preduzeo

ansa

Papa Benedikt XVI znao je za postupke sveštenika koji su zlostavljali djecu dok je bio nadbiskup Minhena od 1977. do 1981, zaključeno je danas u izvještaju nadbiskupije, a prenosi CNN.

“Bio je obaviješten o činjenicama. Vjerujemo da se može optužiti za nedolično ponašanje u četiri slučaja. Dva slučaja tiču se zlostavljanja počinjenih tokom njegovog mandata koje je sankcionisala država. U oba slučaja počinioci su ostali aktivni u službi”, rekao je advokat Martin Puš.

Izvještaj naručila nadbiskupija

Advokatska firma Vestfal Spilker Vastl (WSW) analizirala je kako su se rješavali slučajevi zlostavljanja u nadbiskupiji Minhen i Freising između 1945. i 2019. godine.

Minhenska nadbiskupija, koja je naručila izvještaj, rekla je da će ispitati “jesu li odgovorni postupili u skladu sa zakonima i na odgovarajući način u rješavanju sumnjivih slučajeva i mogućih počinioca”, piše Frans 24.

Pedofil nastavio da radi s djecom

Za to vrijeme sada već ozloglašeni sveštenik pedofil Peter Hulerman prebačen je iz Esena, gdje je optužen za zlostavljanje 11-godišnjeg dječaka, u Minhen i nastavio je sa svojim pastorskim dužnostima. Godine 1986. osuđen je zbog zlostavljanja više djece na uslovnu zatvorsku kaznu.

Čak i nakon osude, nastavio je raditi s djecom dugi niz godina, a njegov slučaj smatra se relevantnim primjerom lošeg postupanja Crkve prema slučajevima zlostavljanja. Benedikt je zanijemio da je znao za sveštenikovu prošlost.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Bivši sveštenik o pedofijiliji u SPC: Joanikije sve zna, a ćuti

SRĐA PAVLOVIĆ: Opsada Dubrovnika – rat za mir

HRA: Potvrđeni navodi žrtava o policijskoj torturi u istrazi Bombaških napada

NVO Montenegro International podnijela krivičnu prijavu protiv Mitropolije crnogorsko-primorske i episkopa Joanikija za prikrivanje pedofilije

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Javni linč Jokovića u organizaciji Demokrata, Milačića i Krivokapića

Miličković: Krivokapić bi mogao dići ruku na sebe

Posljednja linija odbrane DF-a: Očekuju li nas protesti i blokade ulica?

STAV: Neko im je prišao s leđa