Izvor: Deutsche Welle

Njemačka se ponovo zaključava?

Da li će to pomoći? S obzirom na pogoršanu epidemiološku situaciju prije svega na jugoistoku Njemačke, Špan ističe da bi konferencija premijera saveznih pokrajina koja je planirana za 9. decembar mogla i ranije da se održi.
Njemačka se ponovo zaključava?

U Njemačkoj danas stupa na snagu novi Zakon o zaštiti od zaraznih bolesti. Nejasno je da li će to biti dovoljno da se zaustavi četvrti talas. Zato se ponovo raspravlja o uvođenju starih mjera u borbi protiv korona-virusa.

Lokdaun za nevakcinisane, djelimični lokdaun za sve, lokdaun u fudbalu… Predloga za borbu protiv rastućeg broja zaraza je mnogo i oni nisu novi. To što zapravo više nije trebalo da bude zamislivo, ponovo postaje tema.https://843ed8468d5bbcf63dd5fa511a675fa2.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Vršilac dužnosti saveznog ministra zdravlja, Jens Špan (CDU) u intervjuu za diseldorfski „Rajniše post“ govorio je o mogućem djelimičnom lokdaunu: „U ovoj situaciji ne bi ništa trebalo isključiti, koliko god to teško pada.“

Ranije djelovati – nova deviza?

Da li će to pomoći? S obzirom na pogoršanu epidemiološku situaciju prije svega na jugoistoku Njemačke, Špan ističe da bi konferencija premijera saveznih pokrajina koja je planirana za 9. decembar mogla i ranije da se održi.

„Mislim da ćemo ranije morati nešto da preduzmemo. Vidimo da je situacija u Saksoniji, Bavarskoj, Baden Virtembergu i Tiringiji veoma ozbiljna“, rekao je Špan za „Rajniše post“.

Broj zaraženih korona-virusom u Njemačkoj nastavlja da se povećava. Institut Robert Koh je u posljednja 24 časa zabulježio 66.884 novih slučajeva zaraze. To je 14.058 slučajeva više nego prošle srijede, kada je zaraženih bilo 52.826.

Sedmodnevna incidencija skočila je na rekordnih 404,5. Dan ranije iznosila je 399,8. To je vrijednost koja pokazuje koliko ljudi se u posljednjih sedam dana na 100.000 stanovnika zarazilo korona-virusom.

Nevakcinisani u fokusu

Povodom rastućeg broja novozaraženih, kandidat za novog šefa Demohrišćana (CDU) Fridrih Merc predlaže uvođenje lokdauna za nevakcinisane.

„Oni koji nisu vakcinisani ili nisu preležali virus, tada bi još samo mogli u apoteke, supermarkete ili kod lekara“, rekao je Merc za medijsku mrežu RND.

On smatra da bi dodatno trebalo pojačati pritisak na nevakcinisane. Oni tada više ne bi mogli ni da rade: „Konsekventnom primjenom ’pravila 2G’, pristup firmama i radnom mjestu imali bi samo vakcinisani i oni koju su preležali virus – sa svim posljedicama“, kaže Merc. Po njemu, moralo bi da važi pravilo: „Nema nevakcinisanih u kancelarijama, nema nevakcinisanih poslanika u Bundestaga, nema nevakcinisanih studenata na predavanjima i nema nevakcinisanih fudbalera na terenu.“

3G na radnom mjestu, rad od kuće…

Prema novom Zakonu o zaštiti od zaraznih bolesti, koji stupa na snagu danas (24.11), u čitavoj zemlji za zaposlene važi „pravilo 3G“. To znači da zaposleni kada dolaze na posao uz sebe moraju da imaju dokaz da su vakcinisani, da su prelježali virus ili negativan test na koronu. Nevakcinisani su poslodavcu dužni da predoče aktuelni brzi test ili PCR-test, ne stariji od 48 sati. Uredba koju su donijeli vlada i savezne pokrajine na snazi će biti do 19. marta 2022. godine. Ona se odnosi i na sve putnike u vozilima javnog saobraćaja.

Uvođenjem „pravila 3G“na radnom mjestu opet dolazi i obaveza rada od kuće: ako nema opravdanih razloga za dolazak na radno mesto, trebalo bi omogućiti rad od kuće.

Bez obzira na to, nekoliko pokrajina ponovo je pooštrilo propise zbog drastičnog povećanja broja zaraženih.

U najmnogoljudnijoj njemačkoj pokrajini Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, od danas za nevakcinisane postoje nova ograničenja. Kako je saopštio ministar zdravlja te pokrajine, Karl-Jozef Lauman, na mnogim mjestima sada važi „pravilo 2G“ (vakcinisani i izlečeni). Kao primjer je naveo, bioskope, barove, restorane, koncerte, ali i božićne vašare, fudbalske stadione i druge velike manifestacije.

U diskotekama, klubovima ili na karnevalskim proslavama važi pravilo „2G-plus“. To znači da nije dovoljna samo potvrda o vakcinaciji i preležanom virusu, već je potreban i aktuelan negativni test na koronu.

I u Baden Virtembergu je vakcinisanima i onima koju su preležali virus neophodan i negativan test da bi ušli u kafiće i klubove. Pored toga, na područjima gdje je broj zaraženih naročito velik, nevakcinisani će uveče smeti da izlaze iz kuće samo ako imaju opravdani razlog i više neće imati slobodan pristup mnogim radnjama – izuzev prodavnica sa životnim namirnicama.

Osim u prodavnicama, Bavarska na svim mestima uvodi „pravilo 2G“, dok u mnogim kulturnim i rekreativnim objektima važi pravilo „2G plus“.

Nevakcinisani smiju da se sastaju samo još sa malim brojem ljudi. Klubovi i barovi se zatvaraju, a restorani će raditi samo do 22 sata. Nema božićnih vašara. Na kulturnim i sportskim manifestacijama smije da bude najviše 25 posjetilaca. Na mjestima gde je sedmodnevna incidencija viša od 1.000, zatvaraju se restorani, hoteli, sportski i kulturni objekti.

Dalekosežna „2G pravila“ sada važe i u pokrajinama Porajnje-Palatinat, Donja Saksonija i Saksonija-Anhalt. U Bandenburgu se to pravilo proširuje i na maloprodaju, s izuzetkom supermarketa i drugih prodavnica s proizvodima za svakodnevnu upotrebu. Božićni vašari se zatvaraju. Nevakcinisanima se socijalni kontakti znatno ograničavaju. Obaveza pohađanja škola biće ukinuta, saopštila je za javni servis RBB ministarka prosvjete Brita Ernst. Pored toga, božićni raspust počinje tri dana ranije.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Galić: Od 1. decembra moguće uvođenje digitalne kovid potvrde za zdravstvo, prosvjetu, Upravu policije, Vojsku…

Popović: Nijesu krivi samo mladi, nevakcinisanih i među starijom populacijom

Varhelji: Sljedeća prekretnica ispunjavanje privremenih mjerila za vladavinu prava

Borovinić Bojović donijela nove mjere: Građani mogu da se kreću do 22 časa

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

EKSPERIMENT: Krivokapić na sastanku sa Ibrahimovićem o vladi i principu 8+8+2

Dabović kritikovana zbog provokativne slike u dječijoj sobi (FOTO)

(FOTO) Počeo protest FCJK na Cetinju: ”Izdajemo knjige a ne državu”

U Pljevljima danas izvlačili buldožer Rudnika: Kako je serviser, prema riječima Lekića, uspio da konstatuje da nema štete