Novi soj korone potvrđen kod 10 osoba i nosi 32 mutacije

Novi soj koronavirusa otkriven je u novembru, data mu je šifra B.1.1.529 i za sada je zabilježen kod svega deset pacijenata. Međutim, stručnjaci su u strahu pred činjenicom da on sadrži čak 32 mutacije.
Novi soj korone potvrđen kod 10 osoba i nosi 32 mutacije

Novi soj je prvi put detektovan u Bocvani, gdje su dosad otkrivena tri slučaja. Još šest je potvrđeno u Južnoj Africi, a jedan u Hong Kongu, kod putnika koji se vraćao iz Južne Afrike. Iako je dosad samo 10 potvrđenih slučajeva, naučnici su zabrinuti jer novi soj kovida nosi „ekstremno veliki broj“ mutacija zbog čega može da izazove nove talase bolesti, piše The Guardian.

Naime, B.1.1.529 ima 32 mutacije u spajk proteinu, koji većina vakcina koristi da podstakne imuni sistem protiv kovida.

Ravi Gupta, profesor kliničke mikrobiologije na Kembridžu, kaže da je otkrio da su dvije mutacije na B.1.1.529 povećale infektivnost i smanjile prepoznavanje antitijela.

„Takve mutacije su svakako razlog za zabrinutost“, rekao je on. „Međutim, ključno svojstvo virusa koje je nepoznato je njegova zaraznost.“

Profesor Fransoa Balu, direktor Instituta za genetiku Univerziteta u Londonu, rekao je da se veliki broj mutacija u ovom soju očigledno akumulirao u „jednom naletu“, što sugeriše da je virus evoluirao tokom hronične infekcije kod osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom, vjerovatno neliječenog pacijenta sa HIV-om.

„Teško je u ovoj fazi predvideti koliko taj soj može biti prenosiv. Za sada bi trebalo pažljivo pratiti i analizirati, ali nema razloga za pretjeranu zabrinutost osim ako ne počne da raste u bliskoj budućnosti“, rekao je Balu.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Pogledajte ko su potpisnici: Podršku Pokretu “21 MAJ” dalo preko 2000 ljudi

Koliko je opasan novi soj koronavirusa koji je stigao u Srbiju

Stiže lambda soj, gori od delte

Je li delta posljednja supervarijanta korone?

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

(UŽIVO) Krivokapić: Popis možda iduće godine u oktobru, ako bude postojala opšta volja

Pejović pušten nakon saslušanja, priznao da je vrijeđao Gazdića

STANDARD SPROVEO ANKETU: Program ”Evropa sad” ocijenili građani na društvenim mrežama

Iako zatečen u stanu, Milanović uspio da pobjegne inspektorima