Okončan samit G20 na Baliju osudom Rusije za rat u Ukrajini

Članovi grupe 20 vodećih svjetskih ekonomija (G20) okončali su samit na Baliju deklaracijom koja oštro osuđuje rat u Ukrajini, upozoravajući da sukob pogoršava ionako osjetljivu svjetsku ekonomiju.
Okončan samit G20 na Baliju osudom Rusije za rat u Ukrajini

U završnoj izjavi samita svjetski lideri su istakli osudu rata, uprkos podjelama unutar grupe, koja uključuje ne samo Rusiju, već i zemlje poput Kine i Indije, koje imaju značajne ekonomske veze s Moskvom i nisu direktno kritikovale rat.

“Većina članica snažno je osudila rat u Ukrajini i naglasila da on uzrokuje ogromnu ljudsku patnju, te pogoršava postojeće slabosti u globalnoj ekonomiji”, stoji u finalnom saopštenju.

Upotreba riječi “većina članica” bila je znakovit pokazatelj podjela, kao i priznanje da su “postojali drugačiji stavovi i različite procjene”, te da G20 “nije forum za rješavanje sigurnosnih pitanja”.

Govoreći nakon zatvaranja summita, indonezijski predsjednik i domaćin G20 Joko Widodo rekao je na konferenciji za novinare da su se “svjetski lideri složili oko sadržaja deklaracije, odnosno osude rata u Ukrajini” koji narušava njen teritorijalni integritet.

Međutim, neki od riječi korištenih u deklaraciji ukazuju na neslaganje među članicama oko pitanja oko Ukrajine.

“Ovaj je rat izazvao ogromnu patnju, a takođe je ugrozio globalno gospodarstvo koje je još uvijek ranjivo na pandemiju, što je također uzrokovalo rizike za prehrambenu i energetsku krizu, kao i financijsku krizu. G20 je raspravljao o uticaju rata na globalnu ekonomiju”, rekao je Widodo.

Dokument od 17 stranica velika je pobjeda za Sjedinjene Države i njihove saveznike koji su se zalagali da se samit završi oštrom osudom Rusije.

Usvajanje zajedničke deklaracije zahtijevalo bi prihvatanje lidera koji dijele bliske veze s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom – ponajviše kineskog predsjednika Si Đinpinga, koji je nekoliko sedmica prije invazije proglasio prijateljstvo “bez ograničenja” između Kine i Rusije, i indijskog premijera Narendre Modija.

Iako se Indija vidno distancirala od Rusije, manje je jasno je li došlo do promjene stajališta u odnosu na Kinu. Kineski lider Si pozvao je na prekid vatre i pristao na protivljenje upotrebe nuklearnog oružja u nizu bilateralnih sastanaka sa zapadnim liderima na marginama G20, ali nije javno naznačio da se obvezuje uvjeriti svog “bliskog prijatelja” Vladimir Putin da okonča rat.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

UŽIVO: Završena druga runda pregovora, dogovor o humanitarnim koridorima

UŽIVO: U Kijevu ponovo eksplozije, ruski konvoj dug 27 km ide ka gradu

UŽIVO: Novi raketni napad na Kijev, Kličko: Ruske snage su blizu, slijedi teška noć

RAT IZ MINUTA U MINUT: Rusi osvojili Herson?!; Sjutra pregovori, tema prekid vatre

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Haos u Skupštini Republike Srpske: Hajde momak, sjedi dolje, nemoj da galamiš ođe i da se obadaš

Četiri maštovita načina kako nositi šal ove zime

Poliklinika Moj Lab Budva – predstavljamo naš tim Dr Milica Marković, subspecijalista reumatolog

Gugl pristao da plati skoro 400 miliona dolara da izbjegne tužbu 40 država SAD